Hipertensiunea si stresul

Stresul poate avea efecte nocive inca de la varste fragede si, desieste de mirare, si copiii pot suferi de aceasta "boala" a societatiimoderne. Dr. Adrian Elisei, medic specialist MG/MF, SOS Medical &Ambulance, raspunde unei intrebari puse de una din cititoarele noastre.

"Fetita mea, in varsta de 13 ani, este o fire foarte emotiva si stresata;la scoala medicul a depistat-o hipertensiva (150/90), am investigat-o apoila un cardiolog, i s-a facut electrocardiograma care este fara modificari,tensiunea insa fiind tot in valori marite 140/70.
I-am administratPropranolol (doza mica, prescrisa de cardiolog si Extraveral). Ce sfaturiimi mai sugerati si ce efect poate avea stresul la varsta ei? Cu multumiri- Corina."

Stresul, intr-adevar, poate produce cresteri tensionale la orice categoriede varsta. Mai intai trebuie lamurite cateva aspecte: stresul aparecand se apropie medicul sau profesorul, tensiunea avand cresteri inacele momente sau tensiunea are valori constant marite, de 140 - 150,pe parcursul zilei?

Pentru a lamuri aceste aspecte ar trebui sa-i monitorizati tensiuneaarteriala si pulsul pe parcursul mai multor zile (exista un aparat -manseta OMRON electronic care masoara tensiunea arteriala si pulsul)si de 5-6 ori pe zi.
Daca valorile tensiunii sunt constant marite,va trebui investigata pentru un potential Feocromocitom.
Daca valorilesunt oscilante ajungand la 100 mmhg inseamna ca este o problema ce tinede un psihic labil, avand o emotivitate crescuta.

Sfatul meu in acest caz ar fi sa consultati un psihiatru bun de copiisi sa intre intr-un program de terapie care sa inlature cauza si sa nutratam efectele "indopand" copilul cu pastile. As vrea sa cred ca suntetio persoana "deschisa", care intelege ca notiunea de psihiatrie nu esteechivalenta cu notiunea de nebunie si ca va trimit acolo pentru ca estesingurul in masura sa trateze eventuala cauza.
Eu pot sa va mai recomandseara sa-i dati sa bea o cana de ceai de tei indulcit cu miere de albine(salcam).

Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde potiachizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflatin paginile Eva.ro.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • dumitrescu patricia pe 23 Mar 2010, 12:48
  emotivitate

  am o fetita de 11 ani care nu poate raspunde la ore deorece imediat ce este scoasa la lectie ancepe sa planga nu cunoaste toate literdaca este antrebata cv si nu stie sa raspunda plangeesau ai este teama senu greseasca nu socoteste cui sa ma adresez

  0
  0

 • ionela pe 24 Feb 2010, 15:24
  tensiune pe emotivitate la baiat de 14 ani

  Am un baiat de 14 ani care face sport (basket) , are inaltimea de 177 cm si 88 kg, iar la scoala la depistat cu tensiunea 16/9. Am mers la cardiolog, a fost consultat, i s-a facut EKG, tensiunea fiind 14/8. A purtat si holter de tensiune 24 ore. Rezultatul este ok. Nu i s-a prescris tratament. Este o fire emotiva mai ales cand i se ia tensiunea. Ce imi recomandati?

  0
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod