Herpesul - o boala bizara

Cu 2.000 de ani in urma, Herodot facea primele remarce asupra unei bolimanifestate prin febra si basicute in jurul gurii, pe care a numit-o"herpes febrilis". Mai tarziu, a fost descrisa o boala asemanatoare,localizata genital, numita "herpes genitalis".

Cauza acestor boli a fost precizata abia in 1960, cand s-a demonstratca ele sunt determinate de 2 virusuri inrudite: virusul herpes simplexpentru leziunile buzelor si virusul herpes simplex pentru cele genitale.

Termenul de "herpes" este cunoscut in popor, fiind atribuit mai alesleziunilor buzelor. In general, pacientii considera ca herpesul este oboala usoara, fara complicatii, pe care o "trateaza" singuri la domiciliucu diverse "leacuri babesti" ineficiente, cum ar fi pasta de dinti,otetul, scrumul de tigara, frunzele de varza, lingura de lemn incinsa,ness etc.
Putini stiu insa ca herpesul este o infectie virala, foarte contagioasa,recidivanta, care poate avea complicatii serioase la nou-nascut si labolnavii cu imunodepresie (imunitate scazuta).
Virusurile herpes simplex 1 si 2 (HSV 1 si HSV 2) au un caracter comunnumit "latenta". Aceasta inseamna ca dupa primul contact al virusuluicu organismul, numit "primoinfectie", virusul nu este complet eliminatdin organism. El va persista toata viata, in stare latenta ("adormit"),in interiorul unor celule nervoase. In timpul latentei virusul nuproduce nici un simptom insa, in prezenta unor factori favorizanti, else reactiveaza ("se trezeste") si va produce recurentele (recidivele)herpetice.
In acest articol ne vom opri asupra infectiei cu HSV1 - la nivelulbuzelor.
Aceasta este singura forma de herpes care poate fi tratatade catre pacienti prin auto-medicatie. Pentru toate celelalte forme deherpes este obligatoriu ca pacientii sa consulte medicul.

Raspandirea infectiei in lume
Infectia HSV 1 este foarte raspandita in lume, incidenta ei aflandu-seintr-o continua crestere. Se apreciaza ca raspandirea infectiei HSV 1 laadulti este de peste 80% in tarile slab dezvoltate (Africa, Asia, Americade Sud) si sub 60% in tarile dezvoltate. Aceasta infectie afecteazacu precadere paturile sociale sarace, unde nerespectarea regulilor deigiena, promiscuitatea, lipsa educatiei sanitare favorizeaza raspandireainfectiei.

Caile de transmitere a infectiei
HSV 1 se transmite de la o persoana la alta prin sarut, ca urmare acontactului cu saliva si leziunile de pe buze.
Transmiterea infectiei prin intermediul obiectelor contaminate (periute dedinti, prosoape, batiste, pahare, tacimuri etc.) este posibila, dar mairar intalnita. Este posibil ca pacientul sa-si autoinfecteze alte zone(organe genitale, ochi, degete) prin intermediul degetelor contaminate.

Simptomele la primul contact cu virusul
La primul contact cu HSV 1, numit primoinfectie, in 90% din cazuri nuexista nici un simptom, infectia trecand total neobservata. Restul de 10%din cazuri au simptome caracteristice: febra (38-39 grade C), usturimila nivelul mucoasei cavitatii bucale, dureri la inghitit, grupuri devezicule (basicute) pline cu lichid localizate la nivelul buzelor, carese pot extinde in jurul gurii si catre mucoasa cavitatii bucale, limba,gingii si faringe.
Veziculele de pe piele se sparg si se tranforma in niste cruste (coji),care apoi cad fara a lasa cicatrici.
Evolutia este favorabila, cuvindecare in 1-2 saptamini.
Rareori, mai ales la copiii sub 1 an, virusul disemineaza in creier,producand encefalita herpetica, care in absenta tratamentului cu acyclovireste mortala in peste 80% din cazuri.

Simptomele recurentelor (recidivelor) herpetice
Recurenta herpetica apare prin reactivarea virusului existent deja instare latenta in organism. Un studiu realizat in februarie 1998 asupraunui lot de 747 persoane aparent sanatoase din Romania arata ca peste 37%din populatia tarii sufera de recurente herpetice la nivelul buzelor.Factorii favorizanti ai reactivarii sunt: stresul, surmenajul, expunereaprelungita la soare sau frig, febra, ciclul menstrual, tratamentelestomatologice, starile de imunodepresie (SIDA, cancere, leucemii etc.).Recurentele sunt declansate de factorii favorizanti mentionati mai sussi de multe ori pacientul ajunge sa-si cunoasca factorul declansator,pe care il poate evita. In majoritatea cazurilor, bolnavul presimterecidiva cu 12-24 h inainte, prin aparitia de durere, usturimi, arsuri saumancarime pe locul viitoarelor leziuni. Apoi apar "buchetele" de veziculela nivelul buzei, care se sparg si se transforma in cruste. Recurentele auintotdeauna aceeasi localizare. De multe ori bolnavii sunt deranjati maimult de aspectul inestetic al leziunilor, fapt care, in cazul femeilor,poate duce la un sindrom depresiv.
Cand recurentele apar la nivelul ochiului si nu sunt tratate corect cuAcyclovir se poate ajunge la orbire.
Bolnavii cu imunodepresie fac recurente frecvente, cu leziuni profundesi hemoragice care se pot extinde pe restul pielii, plamani, ficat saucreier.

Tratament
In timp, s-au incercat numeroase medicamente contra herpesului, cares-au dovedit fie ineficace, fie toxice pentru organism (Vidarobina,Idoxuridina).
In 1980, cand s-a descoperit Acyclovirul, s-a produs oadevarata revolutie in istoria milenara a herpesului, motiv pentru careinventatorii lui au primit Premiul Nobel in 1988. Acyclovirul oprestemultiplicarea virusului, nu are efecte toxice asupra organismului si nuare contraindicatii. Pentru herpesul buzelor este suficient un tratamentlocal cu unguente care contin Acyclovir.
Din farmaciile noastre pot fi procurate fara reteta urma- toarele unguenteantiherpetice: Zovirax (tub de 2 g), Aviclor si Herpes-stop.
Numeroase studii clinice comparative au demonstrat ca Zoviraxul este multmai eficient decat celelalte unguente antiherpetice deoarece actioneazaasupra simptomelor locale si grabeste mult vindecarea leziunilorbuzelor. Unguentul trebuie aplicat cat mai repede dupa aparitia primuluisimptom (arsura, usturime, mancarime), pentru ca astfel poate impiedicaherpesul sa se manifeste la exteriorul pielii.
Pentru formele severe de herpes al buzelor si pentru pacientii cu maimult de sase recidive pe an, se recomanda consultarea medicului care vaindica tratamentul adecvat.
Pana la ora actuala nu s-a descoperit un vaccin eficace impotrivavirusurilor herpes simplex 1 si 2.
In concluzie, putem spune ca herpesul este o infectie "parsiva" carescapa de sub controlul apararii imuni- tare a organismului si persistain organism toata viata, putand oricand reizbucni.

Sfaturi utile
Procurati de la farmacie unguentul cu Acyclovir si aplicati-l conforminstructiunilor.
Nu acoperiti cu plasturi; leziunile trebuie sa ramana descoperite pentrua se putea usca.
Nu aplicati peste leziuni alcool, iod, rivanol, pomezi cu antibioticesi nici "leacuri babesti".
Faceti gargara cu ceai de musetel de 5-6 ori pe zi atunci cand existaleziuni in cavitatea bucala.
Consultati medicul atunci cand sint afectati copiii, gravidele sauimunodepresivii.
Consultati oftalmologul cand apar semne de afectare oculara.
Nu aplicatiunguente cu cortizon.
Spalati frecvent mainile si evitati autocontaminarea (prin atingere)a ochilor sau organelor genitale. Obiectele de toaleta, prosoapele,batistele, paharele, tacamurile trebuie folosite numai de bolnav.Evitati contactul fizic cu alte persoane.
 

Comentariile 51-72 din 72

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • west pe 22 Mar 2010, 14:00
    Posibil tratament definitiv pt herpes

    Am auzit ca MMS miracle mineral solution poate elimina definitiv virusul din organim...inca nu l-am comandat costa 20 usd dar am de gand sa o fac cat mai repede...da-ti un search pe google,merita!

    5
    3

  • alexandra pe 17 Mar 2010, 20:49
    herpes

    Acum o saptamana m-am trezit cu un herpes de toata frumusetea..la nas!!Dar am facut o forma foarte urata de mi s-a umflat toata fatza ,febra,frisoane..am fost la medic si bineinteles ca mi-a prescris atibiotic si acyclovir!Dupa 5 zile a inceput sa mi se dezumfle si m-am mai calmat..E foarte naspa,numai cine a avut vreodata asa ceva poate sa iti spuna.Astept sa ma fac bine si incep un tratament de imunitate..poate scap!

    3
    0

  • Marius pe 13 Mar 2010, 12:51
    herpes...

    Zovirax am citit o sa incerc si eu asta....sper sa ma ajute daca aflati ceva pls anuntati poate se gaseste ceva si scapam si noi

    2
    2

  • Marius pe 13 Mar 2010, 12:48
    herpes...

    mie imi apare pelanga ochi si la as... mai are cineva ca ii super naspa ce sa iau cu ce sa ma dau ca ma dispera....am vazut pe net nush ce carte care zice ca ii scris cum sa scapi de acest virus sa fie adevarat?

    1
    1

  • anonim pe 27 Feb 2010, 19:04
    herpes..................

    herpesul.............un episod neplacut cu care am de aface de cand sunt mica.Herpesul apare cand imunitatea este sczuta (in cazul eu)atunci can sunta racita sau am febra.Folosesc aciclovir si isi face efectul.Pt cei afectati de acesta boala inecrcati aceasta crema.

    4
    0

  • Dana pe 25 Ian 2010, 13:49
    Herpes vindecat

    Eu am auzit de la medicul meu stomatolog de bitter suedez asa ca am luat si l-am folosit. In doua zile cam asa, mi-a trecut. Acum important este sa il folosesti si de cum apar primele simptome, insa la mine a functionat si dupa cateva ore de cand mi-a aparut. Ps: in farmacii sunt 2 tipuri de bitter, unul produs de romani, si altul produs in strainatate, eu l-am luat pe cel strain deoarece mi s-a spus ca acesta contine mai multe plante.

    1
    1

  • madalina pe 21 Ian 2010, 21:50
    herpes

    de cand sunt mica am herpes este foarte enervant.cand imi apare herpesul ma ustura buzele si ma mananca foarte rau~!am incercat tot felul de creme dar mi se reface la loc stiu ca este pana o sa mor dar nu ma i suport

    2
    0

  • Roxy pe 8 Nov 2009, 22:47
    Herpes

    Adevarat..frate...kand tie lumea mai draga sau kand ai un eveniment,o intalnire ....etc...pac herpes.. Mie mia aparut de trei zile. Ma mananca ingrozitor dar ma abtin sa nu ma scarpin sau sa-l ating. Mi-am dat la ineput kand am vazut k ami apare . am datq galbenele si pasta de dinti....DEGEABA.....Iar aqum mi-am cumparat Acyclovir...:|si nu ma mai mananca sa speram ca o s atreaca..:| dar simt...k o basicuta oe varful limbiii....Are qum sa apara pe limba :|? Io de kand ma styu niciodata nu mia aparut pe barbie sau alte zone ale fetsei:| Doamne fereste ...:|

    1
    0

  • adriana pe 18 Oct 2009, 13:52
    herpes

    OFFF....nici nu stiu ce sa ma mai fac .am primit si eu de undeva...nici eu nu stiu de unde....acest virus numit herpes si ma dispera. in zona buzei apara si imi tine vreo 2 saptamani.....si ma ingrozeste....nu stiu ce sa mai fac, am incercat foarte multe tratamente si nimic.....cine ma poate ajuta?

    3
    0

  • iustina pe 8 Sep 2009, 02:04
    herpes

    mie mi-a aparut mai intai un cosulet pe care l-am zgandarit crezand ca este unul normal ...dar apoi s-a intins si akm am toata barba numai o buba ...mare si urata .. dupa asta au inceput sa apara niste umflaturi cu lichid in jurul acestei buze ...am 17 ani si este prima data cand am o asemenea problema ...sunt disperata ..de 2 sapt ma tot dau cu o crema recomandata de farmacist si nimic ...si ma ingrozeste gandul ca mai este mai putin de o saptamana pana incepe scoala si eu arat ca un monstru ...:(( ce sa fac ?!?!?

    3
    0

  • ionela pe 26 Mar 2009, 10:13
    Herpes nazal

    Mai frumos..mie imi apare un herpes la nas!!E dureros de nema!!Am incercat si antibiotice si unguente si tot degeaba!Ma apuca disperarea cand vad ce nas umflat am...nici nu pot iesi din casa cu un asemenea specimen de nas!!!Imi poate spune cineva un remediu testat,ca la dr nu ma duc,pt ca astia ma gasesc mai bolnava decat sunt!!;))

    3
    0

  • gabriel pe 23 Mar 2009, 14:51
    herpesul

    am si eu herpes din ce in ce mai des,aciclovirul este apa de ploaie,am luat si fenistil chiar din germania si tot degeaba.

    3
    0

  • Antanda pe 7 Mar 2009, 14:40
    Herpesul

    Si eu am aceasta problema inca de mica..dar in ultimul timp a cam luat`o razna rau de tot! Imi apare herpes la buza fff des.. Anul acesta deja.. este a 2-a oara..insa acum mi s-a extins si mai jos de buza.. si de abia pot vorbi sau manca.. Aciclovirul nu functioneaza.. chiar imi mareste herpesul si nu-i grabeste vindecarea.. Am incercat toate metodele posibile.. babesti.. si alifii... Tocmai mi-am cumparat si eu Zovirax de care nu am auzit.. si sper ca acesta imi va fii folositor.

    2
    1

  • alex pe 5 Ian 2009, 13:59
    Zovirax

    Pt mine am observat ca zovirax e ceva mai bun decat celelalte creme.. e tare naspa sa te trezesti cu ditamai chestia la gura..

    2
    0

  • bogdan pe 2 Ian 2009, 17:59
    ACICLOVIR

    ..e apa de ploaie,..ma dau zilnic (non-stop) dar...a paguba,...creca tre sa caut un tratament psihologic de Autosugestie (ultima sansa)

    1
    0

  • bogdan pe 2 Ian 2009, 17:58
    Pt Andreea

    Pls spune cum se numeste crema respectiva din franta, ca, ..exact inainte de craciun hop si "herpesica la guritza" ...si..nu mi-a trecut nici acu dupa revelion,.. of-of

    1
    0

  • Raluca pe 8 Dec 2008, 15:27
    pt Andreea

    Andreea cum se numeste crema aceea care ai cumparat-o din Franta???

    2
    0

  • gabriela pe 2 Dec 2008, 22:24
    :(:(

    si eu am aceleasi probleme si m-am saturat de ele:(:( cand mi-e lumea mai draga poc..herpes...asta chiar nu trece niciodata::((???

    1
    0

  • Ionut-Gabriel pe 26 Nov 2008, 17:08
    herpes

    acum o sapt mi-a aparut herpes la buze...am pus pasta de dinti si pina la urma a facut o coaja...mi-a trecut...m-am sarutat cu prietena cand era in stare d coaja si nu s-a intamplat nik..culmea ea nu a luat...iar acu 2 zile ma trezesc iar cu herpes tot in acelasi loc :(..am pus pasta d dinti..am dat cu crema de galbenele si nimic nu se observa nici o schimbare :(..cum naiba fac sa scap odata?

    0
    2

  • Andreea pe 24 Iun 2008, 20:55
    Herpesul si afectiunile psihice

    De fiecare data cand vine un moment mai important din viata mea, tac ma trezesc cu cate un herpes. Dar culmea ca de data asta m-am trezit cu trei: unul in stanga, unul umpic mai jos de buza iar celalalt pe toata barba. Le'am stors calumea si am dat cu o crema buna pe care am cumparat-o in Franta. Normal in 3 zile ar trebuii sa treaca, dar inainte, knd nu cunosteam medicamentul ma luam dupa mamaia sa dau cu toate prostiile pe la gura: pasta de dinti, albastru de metil etc etc si se vedea asa uraaaat. Un mos imi zicea odata ca trebuie sa dai cu pipi de fata virgina. Lumeee sa nu va luati dupa prostiile lor ci consultati mai degraba sfaturile medicului.

    2
    0

  • cristinela pe 6 Iun 2008, 23:59
    herpes

    mi-au aparut basici la nivelul buzelor si ma mananca, ce sa fac sa scap mai rep de asta??? ma dau cu zovirax dar vreau sa-mi treak repede si cu asta nu prea da rezultate:(

    0
    0

  • daniela p pe 24 Mar 2008, 11:43
    herpes

    cam la 2-3 luni i mi parare herpes la nivelul buzelor este stresant....m am saturat ...de la ce sa fie oare?

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod