Gusa simpla si gusa polinodulara

"Am 28 de ani si am gusa polinodulara. Medicul mi-a spus sa iau eutyrox, dar pentru ca este pe baza de hormoni...

"Am 28 de ani si am gusa polinodulara. Medicul mi-a spus sa iau eutyrox,dar pentru ca este pe baza de hormoni nici nu ma gandesc sa il iau,mai ales ca este pentru toata viata. Va rog frumos sa imi spuneti cateceva despre aceasta boala si cum evolueaza ea. Multumesc! - Cristina"

Subiectul legat de gusa este unul complex si cu multiple consecinteasupra celor care neglijeaza aceasta boala. De aceea, dr. Adrian Eliseia raspuns mai amplu intrebarii cititoarei noastre:

Gusa simpla (netoxica)


- poate fi definita ca orice marire a glandei tiroide care nu estedatorata unor procese inflamatorii sau neoplazice si nu este initialasociata cu tiveotoxicoza sau mixedem;
- se datoreaza unei cauze identificabile de alterare a sintezei hormonilortiroidieni, precum un deficit de iod, ingestia unor agenti gusogeni sauun defect in biosinteza hormonala, insa de cele mai multe ori cauza nueste cunoscuta.
- se produce cand unul sau mai multi factori altereaza capacitateatiroidei de a secreta hormoni in cantitate suficienta pentru a suplininevoile tesuturilor periferice
- desi s-a presupus ca acest fapt se datoreaza cresterii secretiei de TSH(hormonul tiro stimulant), concentratiile de TSH din serul pacientilorcu gusa simpla sunt normale, de obicei.

Alte mecanisme implicate:


- o posibilitate ar fi aceea ca depletia de iod organic glandular ceacompanieaza alterarea sintezei hormonale creste reactivitatea tiroideila niveluri normale de TSH. Cresterea masei tiroidiene functionale si aactivitatii celulare rezultate suplinesc alterarile medii ale sintezeihormonale, pacientul avand un matabolism normal, desi gusa este prezenta.Cand afectiunea determinata este severa, raspunsurile compensatorii,incluzand de aceasta data si hipersecretia TSH, sunt suficiente pentrusuplinirea tulburarii, iar pacientul are gusa si este hipotiroidian.

Deaceea gusa simpla nu poate fi separata cu claritate de gusa cuhipotiroidie;
- iodarea defectuoasa a tireoglobulinei, poate fi o alta cauza (datoritaunui continut scazut al apei in anumite regiuni geografice);
- posibilitatea ca gusa sa se datoreze unor anticorpi care stimuleazacresterea tiroidei fara a stimula si activitatea sa.

Patologie:


- in stadiile initiale, la nivelul glandei se dezvolta hipertrofie,hiperplazie si hipervascularizatie uniforme. Daca tulburarea persistasau sufera exacerbari si remisiuni repetate, uniformitatea arhitecturiitiroidiene dispare;
- mai frecvent, regiunile de involutie alterneaza cu arii de hiperplaziefocala. Nodulii hiperplazici sau involuati sunt delimitati de fibroza. Potfi prezente arii de hemoragie sau de calcificare neregulate. Evolutiastadiului multi (poli) nodular se asociaza aproape intotdeaunacu dezvoltarea autonomiei functionale. Intr-adevar, heterogenitateastructurii si activitatii si gradul de autonomie functionala sunt markeriistadiului matur al acestei afectiuni.

Manifestari clinice:


- in gusa simpla, manifestarile clinice constau doar in marirea tiroidei,cat timp statusul metabolic este normal;
- in gusa cu hipotiroidism simptomele cauzate de marimea tiroidei(senzatie de constrictie la nivelul bazei gatului, senzatie de presiune)sunt acompaniate de semne si simptome de insuficienta hormonala(slabiciunea musculara, astenie, somnolenta, constipatie, intolerantala frig, crampe musculare, menoragii, sindrom de tunel carpian); scadeactivitatea intelectuala, scade apetitul, crestere in greutate; paruldevine uscat si are tendinta de a cadea, pielea devine uscata; scadeauzul; vocea devine inceata si ragusita; in final apare mixedemul cufacies inert, inexpresiv, rarirea parului, edeme periorbitale, marirealimbii, paliditate, tegumente reci, aspre si cu consistenta de aluat);
- in gusa toxica multinodulara cu durata crescuta se poate produce osecretie crescuta de hormoni tiroidieni.

Faptul ca doctorul care v-a consultat v-a prescris Euthyrox ma face sacred ca este vorba de o gusa netoxica la care nu s-a depistat un agentetiologic specific. Pentru acest scop tratamentul cel mai indicat este cuLevotiroxina (Euthyrox) cu doze intre 75-200 mg, care se administreaza,uneori, toata viata.

Nu cred ca este vorba de o gusa multinodulara toxica, in acest caztratamentul de electie (cel mai indicat) este cu iod radioactiv.

Nu stiucat de mult ati fost investigata si care sunt rezultatele analizelordvs. dar daca doriti va puteti adresa la Institutul de Endocrinologie"C.I.Parhon" Bucuresti.

Complicatii:

  • hemoragii produse rapid in interiorul unui nodul;
  • gusa multinodulara toxica care poate asocia si hipertiroidism;
  • tulburari ale ciclului menstrual;
  • anemie hipocroma;
  • tulburari nervoase, scaderea memoriei;
  • neoplasm.


Tabloul clinico-evolutiv este complex si depinde de foarte multi factoriexistenti sau potentiali, de aceea opinia mea este sa nu neglijati boaladumneavoastra.

 

Comentariile 51-84 din 84

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ALEXANDRU 28 pe 7 Mar 2009, 22:15
    GUSA POLINODULARA

    ACUM3 LUNI AM FOST DIAG CU GUSA POLINODULARA.IAU EUROTYROX DAR AM FOST TRIMIS LA BUCURESTI PT O PUNCTIE.CE SA FAC CA IMI ESTE CAM FRICA.OARE DACA URMEZ TRAT NU SE DA ACEL NODUL INNAPOI?AST UN RASPUNS VA ROG

    9
    6

  • T.S. pe 7 Mar 2009, 17:55
    gusa polinodulara

    ce regim alimentar sa urmez ptr. gusa polinodulara ?

    21
    7

  • viorica pe 7 Mar 2009, 11:56
    gusa polinodilara

    se mosteneste gusa polinodilara ? si mama mea a avut

    16
    4

  • Edit Oltean pe 2 Mar 2009, 00:44
    gusa polinodulara

    Daca exista tratament homeopatic pt,gusa polinodulara si in ce consta.Am fost propusa pt.operatie.

    16
    7

  • deni pe 1 Mar 2009, 15:52
    gusa nodulara

    deci sa inteleg ca nu tre operata?? am niste simptome fff nasoale. luni tre sa merg cu analizele la doctor sa vad ce imi recomanda

    11
    4

  • mery pe 1 Mar 2009, 15:47
    gusa nodulara

    eu am o gusa nodulara de 6 si iau eutyrox 025/zi 7zile din 7 fac si gargara cu ceai pt boli tiroidiene,normele tsh este de 044-3.45

    4
    0

  • deni pe 26 Feb 2009, 17:19
    gusa nodulara

    azi am luat rez tsh,....5,49 cine imi poate spune e bun sau........??????

    1
    1

  • deni pe 23 Feb 2009, 16:27
    gusa nodulara

    bune.....ce mai faceti??? eu tot nasol nu am rezolvat nimic trebuie sa ma operez dar imi e frica rau...

    0
    2

  • elena pe 12 Feb 2009, 21:24
    gusa polinodulara

    eutiroxul...se i-a toata viata?sau se mai poate stopa?

    3
    3

  • deni pe 11 Feb 2009, 17:12
    gusa nodulara

    buna ma roade rau o inrebare care sunt valorile normale ptr TSH imi poate spune cineva?????

    3
    1

  • deni pe 11 Feb 2009, 15:55
    gusa nodulara

    azi am fost diagnosticata cu gusa nodulara. inca nu am facut analizele dar sunt f speriata am niste simptome f nasoale.am 41 ani nu mai am menstra de 1,5 ani si ma simt f rau ametele sunt ff nervoasa ma doare des capul. am luat cate un calmant dar azi am aflat cauza si ........sunt speriata. ce sfaturi imi dati:??

    3
    0

  • evaelena pe 4 Feb 2009, 22:03
    nudul partea stanga

    am facut analize la Bt si la Iasi ,urma sa mi se faca o extractie de acolo dar nu m am dus ,mi a fost frica ,am stat asa ...acum incerc cu unguent de sanzaiene de vreo 2 luni ,mi se pare ca a mai scazut ,beau ceaiuri tot din sanzaiene ,ce sa fac *incerc si eu !

    2
    4

  • molnar florica pe 29 Ian 2009, 22:07
    gusa polinodulara toxica

    sotul meu are aceasta boala si urmeaza cu thyrozol 4 comprimate pe zi 2 dim si 2 prinz as dori sa stiu daca exista si alt tratament

    5
    2

  • doandesi ana maria pe 18 Ian 2009, 10:39
    gusa nodulara

    am fost si la timisoara si mi sa spus ca am inceput5 de gusa nodulara si spasmofilie si mi sa dat tratament cu magne b6 calciu cu d3 alfad3 atenolol la nevoie.Am fost la tg jiu si mi sa zis ca am niste ganglioni lichizi si mi sa dat tratament cu eutirox 25 pt o luna.prima saptamina sa iau una iar a doua saptamina sa iau doua.mi sa spus ca nu e grav.analoizele mi-au iesit bine inclusiv anticorpii.nu am luat tratamentu ca mi-e frica ca mi-e rau.am tot facut gargara cu ceai de sinziiene.ce ma sfatuiti pina la urma sa fac?nu stiu ce sa mai cred.va rog sa ma ajutati.

    0
    0

  • cristiana pe 11 Ian 2009, 10:29
    operata de gusa nodulara

    Am fost operata de gusa nodulara hipotiroidiana acum 8 ani, m-am simtit bine pana acum fara sa iau nici un tratament ,dar de cateva luni cand am constatat ca mi-a aparut iarasi uun nodul in partea stg., sunt mai nervoasa ,durerile de cap sunt mai frecvente, obosesc mai repede.daca se poate incetini evolutia nodulului cu trataament ?

    1
    1

  • Costache Nicoleta - Mihaela pe 4 Dec 2008, 10:05
    operata de gusa nodulara

    Sunt operata de gusa nodulara din data de 25.11.2008, in clinica de chirurgie -oncologica din Cluj-Napoca,unde se practica lobectomie tiroidiana totala dreapta si lobectomie tirioidiana cvasitotala stinga. Intrebarea mea pt. d-voastra este ,trebuie sa continui tratamentul cu Eutirox 100mg. si care este perioada de tratament?, care este perioada de recuperare dupa operatie?. Va multumesc anticipat.

    6
    4

  • Raluca pe 26 Aug 2008, 12:32
    gusa polinodulara pt gabitza

    Citeste prospectul pt euthyrox si vei vedea ca poti avea palpitatii deci reactia ta la medicament e normala.Eu iau de 1.5 luni si la inceput mi-a fost la fel de rau cateva zile apoi nu am mai avut probleme.Eu zic sa citesti bine tot prospectul si apoi tu poti sa hotarasti ce e mai bine pt tine.Multa sanatate!

    5
    1

  • doandesi_gabitza pe 21 Aug 2008, 14:35
    gusa polinodulara

    ma numesc doandesi ana maria si am 30 de ani si am fost gasita cu gusa polinodulara.mi sa dat tratament cu euthirox25 fara sa mi se faca nici o analiza doar ecograf.am luat tratamentu 3 zile,a 3 zi mi-a fost foarte rau aveam palpitatii,mi-a crescut tensiunea la 11jumate cu 6,desii eu sunt sub tensiune .nu m-am putut ridica din pat.a4 zi nu am mai luat si m-am simtit bine.am sunat-o pe doctora si mi-a zis ca nu e de la tratament dar daca imi mai este rau sa-l intrerup.a zis sa merg dupa citeva luni la control sa vedem daca au mai crescut.eu as vrea sa consult si alt endocrinolog ,sa mi se faca analizele necesare si daca mi se da iarasi euthirox sa mi se mai dea ceva si pentru inima sa nu ma mai simt rau.am facut rau ca l-am intrerupt?ce ma sfatuiti?va rog ajutatima ca nu stiu ce sa fac!nu stiu aproape nimic de boala asta.va multumesc.

    0
    0

  • doandesi ana maria pe 19 Aug 2008, 13:23
    gusa polinodulara

    am gresit.am 30 de ani si mi sa descoperit gusa polinodulara si mi sa dat tratament cu enthyrox25,pt. 3 luni.as vrea sa stiu daca este grav,si daca se vindeca?

    0
    0

  • doandesi ana maria pe 13 Aug 2008, 14:59
    gusa polinodulara

    am 30 de ani si am fost diagnosticata cu gusa nodulara si mi sa dat un tratament pt 3 luni cu enthyrox25 .credeti ca este grav?

    3
    0

  • CIUCA VASILICA pe 5 Aug 2008, 17:49
    gusa polimicronodulara toxica

    Am 57 de ani si sunt diagnosticata cu osteoporoza severa algica si cu gusa polimicronodulara toxica si nu au nici un efect medicamentele.Deja am tasari de inele si ma dor oasele ingrozitor.Nu exista un tratament naturist ?Pierd foarte mult calciu prin urina Ajuta-ti-ma va rog!

    0
    0

  • viorela pe 2 Aug 2008, 17:28
    hipotiroida severa

    As dori foarte mult sa stiu mai multe despre aceasta boala ,cat de grav sau nu este ,ce consecinte sunt etc .Multumesc.

    0
    0

  • banicioiu elena pe 26 Iul 2008, 16:35
    gusa polinodulara

    am fost diagnosticata de cateva zile cu gusa polinodulara gradul 2 posibili noduli toxici trebuie sa ma operez /

    1
    0

  • pop alina pe 19 Iul 2008, 13:01
    tiropatie autoimuna

    am 32 de ani si am fost diagnosticata acum cateva zile de tiropatie autoimuna,adica gusa,sunt disperata,nu mai am chef de viata ,spuneti ce sa fac,deoarece sunt foarte speriata,panicata,oare voi muri?am primit tratamentulpe care il voi scrie acum;simvagama,iodid,alfha D3 si Ca sandoz,ce ziceti e un tratament eficient sau nu,as avea nevoie de sfatul si parerea unui medic bun specialist.va multumesc anticipat.

    5
    0

  • BUZATU DANIELA pe 13 Iul 2008, 22:28
    Cred ca am probleme cu tiroida

    Simt ca ma sufoc ca si cum cineva ma srange de gat si am o unflatura la gat pe partea dreapta. Nu am fost inca la doctor dar cred ca am probleme.

    3
    0

  • vidinaru simona pe 15 Iun 2008, 16:41
    gusa nodulara toxica

    Am 32 de ani si am fost diagnosticata cu gusa nodulara toxica si hipocalcemie,mi s-a recomandat operatia,dar as vrea si un alt sfat.Nu exista nici un tratament medicamentos pentru acest diagnostic?M-am ingrasat foarte tare si nu reusesc sa slabesc in nici un fel desi am incercat multe metode.As dori un sfat,dumneavoastra ce imi recomandati?Multumesc anticipat !

    1
    0

  • irina pe 7 Iun 2008, 16:47
    gusa hipotiroida

    La inceput am fost hipertiroida slabisem mult si ma fost la un endocrinolog care m-a diagnosticat cu gusa polinodulara toxica am urmat un tratament dar am avut stari de aru gusa mi-a aparut la un moment dat si am fost diagnosticata cu gusa hipotiroida am fost la un alt medic care mi-a zis ca nu am noduli dar ca glanda este f mare si m-a trimis la operatie. Acum urmez un tratament naturist dar nu stiu ce sa fac.. un sfat si poate un nume de doctor la care pot apela.Multumesc

    1
    0

  • DIDI pe 3 Iun 2008, 14:25
    GUSA

    AM 33 ANI SI AM FOST DIAGNOSTICATA CU GUSA DIFUZA GR II . FAC TRATAMENT CU JODID 200 MG DE 2 LUNI ,DAR AM STARI DE SUFOCARE. REZULTATELE ANALIZELOR MI-AU IESIT BINE DIN CATE A ZIS MEDICUL TSH 1,45 SI FT4 15,43 .VA INTREB DE CE AM STAREA ACEA DE SUFOCARE SI CE AS PUTEA SA FAC .

    0
    0

  • dana pe 26 Mai 2008, 10:15
    gusa polinodulara

    am 60 de ani si am fost diagnosticata cu gusa polinodulara mare.va rog sa-mi spuneti daca exista tratament chiar si naturist,fara interventie chirurgicala.la ecografie mi-a spus ca am doi noduli,dreapta ,stanga.nu ma deranjeaza decat foarte putin,prin senzatii usoare de sufocare.va multumesc anticipat.

    5
    0

  • gabryela pe 12 Mai 2008, 20:44
    gusa

    cum iti poti da seama ca ai cusa? care sunt simtomele?

    0
    1

  • buciumeneanu cristina pe 5 Mai 2008, 09:47
    gusa polinodulara

    buna ziua. ma numesc cristina si am 30ani.dupa niste investigatii facute la C.I.Parhon am fost depistata cu gusa polinodulara. mi s-a prescris euthyrox 50mg si un regim pt.ca sunt si supraponderala. as vrea sa stiu mai multe lucruri despre aceasta gusa si hipotiroidism.oare voi reusi sa mai slabesc?si aerul de mare este bun pentru ceea ce am eu? va multumesc.

    0
    0

  • rody pe 19 Apr 2008, 18:46
    tiroida

    eu sufar de 12ani de tiroida am avut hipertiroidie si acuma am cazut in hipotiroidie si iau eutirox si ma simt bine am facut si tratament naturist ca este foarte bundar trebuie controlata si nu trebuie sa se intrerupa tratamentul si ajuta foarte mult aerul de la plaja acum sunt in spania de 7 ani si chiar pe malul mari stau si mult fac sport si merg 5 km zilnic asa ca cine are gusa va trebui sa ieie tot timpul tratament nu e voi sa intrerupa cum mi-a indicat doctoru ca sunt bine cu analize si nu am luat nimic un de zile si acuma am trecut la hipo

    0
    0

  • STELA IAMANDI pe 4 Apr 2008, 14:14
    gusa polinodulara

    NUMELE MEU ESTE ..STELA..AM 53 DE ANI...AM FOST DIAGN...CU GUSA POLINODULARA...INTREBAREA MEA....TRATAMENT NATURIST...NU EXISTA ???? CRED F.TARE IN ...BIOPTRON....CE MA SFATUITISA-L FOLOSESC???? MULTUMESC ..!!SI ASTEPT RASPUNS

    2
    0

  • TOTOLICI GABRIELA pe 15 Mar 2008, 13:33
    gusa polinodulara

    NUMELE MEU ESTE GABRIELA AM 30 DE ANI SI ACUM CATEVA SAPTAMANI AM FOST DIAGNOSTICATA CU GUSA POLINODULARA NU AM FACUT INCA ANANLIZELE, INTREBAREA MEA ESTE DACAIN TIMPUL UNEI SARCINI POT APAREA COMPLICATII DE ORICE FEL DIN CAUZA GLANDEI. VA MULTUMESC SI ASTEPT RASPUNS

    1
    5
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod