Genericele, medicamente mai accesibile pentru bolnavi

Genericele sunt medicamente de aceeasi calitate, eficienta si siguranta ca si medicamentul original, dar disponibile la un pret mai accesibil, sustin reprezentantii Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR).
Genericele sunt medicamente de aceeasi calitate, eficienta si siguranta ca si medicamentul original, dar disponibile la un pret mai accesibil, sustin reprezentantii Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR). Utilizarea lor asigura un acces extins si echitabil la solutii terapeutice de prima linie pentru toate bolile cronice.

Sistemul de referinta propus de autoritati aduce beneficii multiple pacientilor. Pentru peste 700 de produse farmaceutice contributia personala va fi zero, iar pentru alte 910 (dintr-un total de 2.340 de medicamente aflate pe listele A si B) contributia personala va scadea. In acest mod 350 dintre cele mai populare substante utilizate in tratarea unor afectiuni vor avea o versiune mai accesibila.

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR) sustine noul proiect de referentiere a preturilor la medicamente, propus de autoritati, deoarece aduce multiple beneficii pentru pacienti, industria farmaceutica autohtona si economia nationala in ansamblul ei, incurajand consumul de medicamente generice.
"Suntem adeptii introducerii unui mecanism de premiere a medicilor si farmacistilor care sa ii motiveze sa prescrie si sa recomande medicamentele generice, asa cum se intampla si in alte state europene, acolo unde consumul de medicamente generice se afla la cote de invidiat. Atragem insa atentia ca noul sistem de referentiere nu rezolva subfinantarea cronica si nevoia de reforma din sistemul sanitar", afirma Dragos Damian, presedintele APMGR.


Preturi mai mici pentru 910 medicamente


Utilizarea medicamentelor generice face posibila planificarea si controlul bugetar pentru sistemele de sanatate, oriunde in lume, asigurand totodata acces extins si echitabil la solutii terapeutice de prima linie pentru toate bolile cronice. Pacientii platesc mai putin pentru a beneficia de tratamentul de care au nevoie.
"Dintr-un total de 2.340 de medicamente aflate pe listele A si B, in cazul a peste 700 de produse farmaceutice contributia personala va fi zero, iar pentru alte 910 aceasta va scadea fata de nivelul actual. In acest mod, 350 dintre cele mai populare substante utilizate in terapia unor afectiuni vor avea o versiune mai accesibila", precizeaze presedintele APMGR.

Potrivit APMGR, prin utilizarea produselor generice, in cadrul sistemelor de sanatate din cele 27 de state ale Uniunii Europene se economisesc anual intre 18 si 20 miliarde euro. Medicamentele generice extind accesul la terapii de calitate la preturi accesibile. Desi nu exista diferente terapeutice intre un medicament generic si produsul original, preturile genericelor sunt cu 20-80% mai mici.

"Fiecare scadere de 1% in utilizarea genericelor a atras dupa sine o cheltuiala  suplimentara de 60 milioane lei din fondurile CNAS, si mai multi bani platiti de catre pacient.
In perioada 2005-2009 s-ar fi putut face economii de peste 500 milioane lei prin utilizarea medicamentelor generice"
, adauga presedintele APMGR.


Piata produselor generice, in scadere


In ultimul an, utilizarea medicamentelor generice a suferit o scadere puternica: volumul acestora a scazut cu peste 15%; zilele de tratament acoperite cu generice s-au diminuat cu peste 7%; numarul de produse generice nou lansate s-a redus de la 6,9% din totalul pietei in 2008 la 1,2% in 2009. Ponderea genericelor s-a diminuat cu 13% in terapiile cardiace, 9% in terapiile SNC, 11% in terapiile digestive. Prin comparatie, in Europa Centrala si de Est utilizarea genericelor este foarte larga, cota de piata in volum ajungind si la peste 80% in Polonia.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod