Fumatul dăunează grav frumuseţii!

 
Studiile au arătat şi o creştere de până la patru ori a riscului de degenerescenţă maculară la fumători, însă şi fumătorii pasivi sunt predispuşi la acesta afecţiune. Degenerescenţă maculară reprezina deteriorarea maculei, care ne permite să vedem clar detaliile fine ori să îndeplinim activităţi precum cititul şi şofatul.

 

Fumatul afectează întreg organismul!

 
Pe lângă sănătatea plămânilor, fumatul afectează şi...
 
Sistemul cardiovascular. Fumatul creşte riscul următoarelor afecţiuni: tahicardie, creşterea tensiunii arteriale, tulburări de ritm cardiac, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, arterită obliteranta, flebită, accidente vasculare cerebrale.
Una dintre consecinţele fumatului este îngustarea vaselor de sânge care transporta atât oxigen cât şi monoxid de carbon.
 
Sistemul digestiv. Fumatul creşte riscul unor anumite tipuri de cancer (începând de la gură, esofag, stomac, pancreas etc), carii, gingivite, stomatite, colite, enterocolite, ulcere gastro-duodenale, hepatite cronice, diskinezii biliare.
 
Sistemul endocrin. La femei, fumatul poate duce la sterilitate, cicluri menstruale neregulate şi dureroase, menopauză timpurie cu fenomene accentuate de osteoporoză, diferite forme de cancer (mamar sau genital).
La bărbaţi afectează calitatea spermei şi funcţia sexuală. Cancerul testicular este mai frecvent întâlnit la fumători.
 
Sitemul respirator. Fumătorii prezintă risc crescut de bronşite, emfizem, pneumonii şi infecţii respiratorii acute. Fumatul creşte şi riscul infectării cu BK şi a dezvoltării unor forme grave de tuberculoză şi mortalitate provocată de această afecţiune.

 
Fumatul mai favorizează apariţia unor afecţiuni precum: boli de piele (în special psoriazis), reumatism cronic deformant, alopecie, gangrene, scăderea imunităţii. De asemenea, fumatul este un factor de risc pentru boală Alzheimer, boli psihice (anxietate, depresie sau schizofrenie), leucemie.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mihaela pe 1 Oct 2010, 14:17
    Motive

    ...tocmai ti le-ai zis. Adauga si ca o sa te uratesti foarte devreme si daca esti destul de matura o sa te lasi imediat. Acum, daca AI zeci de milioane pe care sa le dai in cabinete de infrumusetare mai ai o sansa...dar nu cu boala. Ca sa te lasi de tigari trebuie sa te lasi pur si simplu, sa nu zici ca mai fumez o tigara pe saptamana...nu, le-ai lasat si gata. Strange banutii pe care i-ai da pe tigari si ia-ti ceva dragut, lucruri de calitate, un parfum bun, da-i pe un abonament la fitness/aerobic

    2
    0

  • teo pe 29 Sep 2010, 23:16
    fumatul

    vreau sa ma las de tigari dar nu stiu cum stric foarte multi bani p ele si imi fac sing rau

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod