Exercitii pentru spondiloza

Unul din efectele avute de o pozitie incorecta (din motive obiectivesau subiective) ale coloanei vertebrale este spondiloza cervicala, carepoate fi usor tratata kinetic, prin gimnastica acasa, ne spune dr. AdrianElisei, specialist in medicina generala la SOS Medical & Ambulance.

Spondiloza cervicala reprezinta una din formele de localizare alereumatismului degenerativ al coloanei vertebrale. Ea are o evolutie lenta,se accentueaza odata cu varsta si este caracterizata prin dureri in umeri,care coboara pe brat pana la degete uneori.

Indicatii si contraindicatii
Inainte de inceperea programului de gimnastica medicala se poate faceun masaj sau automasaj cu efect calmant la nivelul cefei si chiar peomoplati si umeri.
In situatia de rigiditate cervicala se fac miscari care sa mareascamobilitatea la acest nivel, sa activeze circulatia locala si sa elimineprodusul de uzura. Daca coloana cervicala este destul de mobila, se facexercitii pentru intarirea musculaturii, in vederea cresterii stabilitatiiei.
Programul de gimnastica medicala se practica zilnic, de regula dimineatala desteptare, sub forma de gimnastica de inviorare si dureaza 15-20 deminute.
La nevoie se mai poate repeta in timpul zilei.
Inainte de a incepe exercitiile care sa mobilizeze segmentul cervical estebine sa se faca cateva miscari cu membrele si trunchiul pentru a incalziorganismul si a face ca miscarile cervicale sa fie mai usor suportate.Exercitiile se fac din pozitiile stand, sezand pe genunchi si culcat. Inregiunea cervicala se pot efectua miscarile de flexie, extensie, indoiri,rasuciri si rotari ale capului si gatului, in ritm lent.
Odihna se face pe un pat tare, pozitia culcat pe spate, fara perna,cu un sul sub ceafa.
Sunt contraindicate miscarile bruste in segmentul cervical, mai alescand muschii sunt rigizi si durerosi.

Program de exercitii fizice
1. Stand cu mainile pe solduri se efectueaza rotari ale umerilor executatein ambele sensuri, de cate 10-15 ori in fiecare sens.
2. Aceeasi pozitie: ducerea bratelor prin lateral sus si lasarea capuluipe spate: revenire in pozitia initiala. Se executa de 15 ori.
3. Stand departat cu mainile pe ceafa: ducerea lenta a capului pe spatecu barbia inainte si revenire.
Se repeta de 10-15 ori.
4. Stand departat: ridicarea si coborarea umerilor in ritm lent, de10-15 ori.
5. Sezand pe scaun cu spatele rezemat de spatar si mainile pe solduri:flexia capului executata lent cu inspiratie-expiratie. Se excuta de10-12 ori cu maximum de amplitudine.
6. Aceeasi pozitie: indoirea trunchiului si a gatului spre stanga siinspiratie; revenire in pozitia initiala cu expiratie si apoi spredreapta. Se executa de 10-12 ori.
7. Aceeasi pozitie: rasucirea capului si a gatului spre stanga, reveniresi se repeta spre dreapta. Se excuta de 10-12 ori.
8. Aceeasi pozitie: rotatia ampla si lenta a capului si a gatului sprestanga si dreapta. Se excuta de 5-6 ori fiecare.
9. Culcat pe spate cu bratele pe langa corp: ducerea bratelor prin inaitepeste cap, cu inclestarea degetelor si intinderea coloanei vertebrale(elongatie); revenire in pozitia initiala. Exercitiul se repeta de 10-15ori.
10. Aceeasi pozitie: rasucirea trunchiului spre stanga ajungand in culcatcu fata in jos; revenire si se executa spre dreapta.
Se repeta de catecinci ori in fiecare parte.
11. Culcat cu fata in jos, cu mainile inclestate in spate: extensiacapului si a gatului, departand barbia de corp si ducerea bratelorsus-inapoi cu inspiratie profunda; revenire cu expiratie. Se excuta lentde 10-15 ori.
12. Aceeasi pozitie: rasucirea corpului si a gatului spre stanga si apoispre dreapta. Se executa alternativ de 10-12 ori.
13. Culcat cu fata in jos, mainile in dreptul umerilor: extensia capuluisi a gatului, odata cu intinderea bratelor si revenire in pozitiainitiala. Se repeta de 7-8 ori.
14. Aceeasi pozitie: rasucirea capului si a gatului spre stanga, cuinspiratie si mentinerea pozitiei 5 secunde; revenire cu expiratie sise repeta spre dreapta. Se executa de cate 5-6 ori in fiecare parte.
15. Aceeasi pozitie: rotari ale capului si gatului in ambele sensuri,timp de un minut.
16. Sezand pe scaun cu spatele rezemat de spatar: flexia capului cuducerea genunchiului stang la piept si apropierea de cap; revenirea sise executa la fel cu dreptul.
Se repeta de 5-6 ori cu fiecare genunchi.
17. Stand departat cu mainile pe solduri: rasucirea capului si a gatuluispre stanga cu arcuire; revenire si se repeta spre dreapta. Se excutade 10-15 ori in ritm lent.
18. Mers prin camera cu ridicarea alternativa a cate unui genunchi lapiept cu ajutorul mainilor si apropierea capului de el, la 5 pasi. Seexecuta 1-2 minute.
19. Mers prin camera cu rasucirea trunchiului spre stanga si apoi spredreapta, la 5 pasi, cu ducerea mainilor la ceafa si rasucirea capului. Seexecuta 1-2 minute.

 

Comentarii (37)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ariana pe 20 Apr 2013, 15:11
    spondiloza cervicala

    sufar de aceasta boala de 25 de ani.Mi-a debutat la 25 de ani,am facut tratament cam 4 ani din 6 in 6 luni,m-am simtit exceptional 24 de ani.In fiecare dimineata trebuie sa incepeti cu gimnastica si miscare multa.Acum mi-a debutat din nou,am avut o interventie si nu am putut face gimnastica,sper sa-mi revin!!!sanatate tuturor

    1
    0

  • andy pe 27 Mai 2012, 12:48
    spondiloza

    Ce tampenie mai e si asta? Se ingramadesc saracii oameni sa isi spuna afectiunile si nu ii baga nici naiba in sema. Cine e moderatorul articolului? De ce ati pus optiunea de comentarii daca nu raspundeti. Colac peste pupaza o multime de prosti se ingramadesc sa dea like sau dislike. Aveti bube la creier?

    3
    5

  • kati pe 14 Mar 2012, 12:46
    remedii

    Există în Cluj Clinica Medreflex Line care tratează spondiloza prin masaj și homeopunctură. Nu e ieftin dar pt cine își permite, merită încercat.

    6
    3

  • gyiongyi pe 22 Nov 2011, 10:47
    degete amortite

    si eu am degetele amortite de o saptamana ....degetul mic si inelarul de la mana stanga ..si am primit tenoxicam

    8
    5

  • elena pe 17 Sep 2011, 14:10
    intrebare

    pentru o durere la o mina trebuie neaparat rmn?

    5
    2

  • catalin pe 12 Aug 2011, 23:33
    spondiloza cervicala

    eu am 14 ani si crd ca am spondiloza se mai poate trata? ma enereveaza deoarece parca am cocoasa inca nu se vede dar.......

    22
    1

  • ELVIRA pe 24 Iul 2011, 22:44
    am proturzie discala s 1 l 5, cu inel rupt din 2007, vreau sa -mi recomandati un tratament naturist. MULTUMESC a trata,

    MULTE INFORMATII UTILE, MULTUMIM

    16
    1

  • pavel pe 23 Iun 2011, 16:27
    S.A.

    am46 ani,lucrez ca functionar public si din 1995 (la o varsta "frageda", am fost diagnosticat cu spondilita anchilopoetica gr.2, am fost aproape anchilozat, de atunci si pana in prezent tratament la Techirghiol (din 6 in 6 luni la inceput cand era si gratuit)acuma din an in an, stopat evolutia, in continuare tratament cu salazopirin(sulfasalazina)...merge....are cineva alta alternativa.....multumesc.

    7
    0

  • mami.mariana pe 10 Mai 2011, 15:12
    KINETOTERAPIE

    Poate cineva sa recomande in bucuresti un kinetoterapeut si la ce sala?Pt. discartroza lombara

    11
    0

  • Alexandra pe 28 Oct 2010, 15:45
    Centre de tratament pentru spondiloza

    Un tratament corect medical pentru spondiloza este tratamentul cu fizioterapie si msaj terapeutic si dupa aceea cu kinetoterapie (gimnastica medicala). Puteti sa ne contactati la kinetomedica@yahoo.com sau vizitati site-ul nostru www. kinetomedica. ro

    5
    0

  • marius pe 28 Oct 2010, 09:28
    tratament

    in Bucuresti sint sectii de recuperare in diferite spitale unde,pe linga alte afectiuni,se trateaza si spondiloza,daca nu aveti timp puteti sa ma intrebati mai multe si vedem ce solutii se mai gasesc, marus_marus2006@yahoo.com

    5
    1

  • magda pe 18 Oct 2010, 08:34
    Raspuns pt. virgolici florentin

    In Braila puteti face gimnastica medicala Policlinica din Hipodrom, langa Spitalul 3, este o doamna f. draguta si f. priceputa. Sanatate!

    2
    1

  • eugenius pe 14 Oct 2010, 16:25
    intrebare

    Ce rost mai are sa postam comentarii sau intrebari din moment ce nimeni nu le baga inseama A?

    3
    1

  • diskovery pe 29 Sep 2010, 14:37
    spondiloza cervicala

    buna! Am 44 de ani si de la 40 de ani am dureri cumplite cand mana dreapta cand mana stanga din umar medicamentatia nu ma mai ajuta cu nimic am facut pana acum 3 fiole de FORTRAL . Pot spune ca ultima chiar in aceasta dimineata nu m-a ajutat prea mult ,nu ma mai doare asa tare sunt suportabile dar ma doare nu pot misca mana pentru ca innebunesc de durere. Ce as putea sa mai fac? SUNT DISPERATA

    1
    2

  • rodica pe 1 Aug 2010, 15:45
    spondiloza - migrena

    ADRIANIONESCU intreaba daca migrena poate fi datorata spondilozei.Nu sunt de specialitate dar am suferit de ambele boli.Diferenta este in felul in care apareau durerile.La migrena,durerea apare hemicranian,cu durere intensa in spranceana,in tampla si la ceafa,durere pulsatila ,cu greata fara sa suporti lumina,miros ,zgomot,cu greturi si vome si nu cedeaza la calmante. La spondiloza,durerea este mai ales in cervical,este o durere mare dar sup[ortabila,durerea iradiaza in umeri si conduce chiar la blocaje in umeri,cu durere a intregului brat. Am reusit sa scap de dureri (migrena am avut de la varsta de 13 ani pana la 69 ani.)si in prezent nu mai iau calmante deloc din nov.2008 ,mai precis decand am intalnit aparatul CERAGEM. Putei gasi informatii pe WWW.CERAGEM.ro.

    12
    11

  • GETA pe 11 Iul 2010, 20:52
    durere de coloana

    buna ziua ma numesc geta am 24 de ani si in urma unui IRM CU SDC a rezultat;rectitudinea segmentului lombar cu corpii vertebrali in ax,corpii vertebrali prezinta hernii intraspongioase etajate de la L1 la L4,imagine de chist osos necomplicat infracentimetric negadofil la nivelul corpului S1.discurile interverbrale cu dimensiuni si semnale normale prezinta potrunzii posterioare circumferentiale de la L3 la L5 cu minima comresie pe sacul dural,conul medular si radacinile de la nivelul fillum cu dimensiuni semnal si gadofilie normale....diagnosticul mi sa pus de LOMBALOGIE CRONIK,in prezent urmez un tratament adik midocalm si arcoxia.mi sa recomandat sa nu mai ridic greutati(lucram intr-un domeniu cu ridicarea si a statului in picioare)sa evit statul in frig apa rece...problema este k medicamentele nu isi mai fac efectul nu mai pot de coloana plus ca piciorul stang il simt amortit si am o durere foarte mare in fesa,noaptea pentru mine e un cojmar nu imi gasesc pozitia sa pot adormii sa nu mai pot simtii si eu durerea,,,,,am urmat cu strictete recomandariile doctorului acum nu mai lucrez sunt in medical.....nu stiu ce sa mai fac??eu sunt in IRELANDA si aici doctorii nu sunt chiar asa de buni......imi tot dau calmante....tot astept un consult la un specialist dar astept si tot astept,,,,,,,AM UITAT SA MENTIONEZ FAPTUL CA IRM l-am facut in romania pe 13.04.2010,pt k aici in irelanda m-au pus numai la ecofrafie,rezultatul fiind foarte bun,,,,,insa eu numai puteam de dureri,pana intr-o zi cand m-am trezit in timpul serviciului cu piciorul stang sagetat parca de o molesala de la jumate,,,,,de asta am mers in romania am vrut sa vad kre e kauza.....timpul nu mi-a permis sa pot sta mai mult aksa atat cat mi-am facut IRM,APOI AM MERS LA UN SPECIALIST IN BFT SI ACESTE MI-A PUS DIAGNOSTICUL DE LOMBALOGIE CRONICA,,,,,traiesc cu speranta ca ma voi reface si ma voi putea intoarce din nou la munca,,,,insa tot astept un sfat o mana de ajutor din partea cuiva.....nu stiu ce sa mai fac,,,,,,am implementat in minte numai dureriile de spate si picior........cu ajutorul BUNULUI DUMNEZEU poate ma voi face bn,,,,si cineva are un raspuns pt mine......va multumesc din suflet si astept ras dumneavoastra,,,,SANATATE,

    4
    0

  • bowtech iasi pe 3 Iul 2010, 17:27
    Ati auzit de Bowtech?

    Pentru orice probleme de acest gen exista tehnica Bowen (Bowtech). Daca esti din Iasi, viziteaza www.bowtechiasi.ro pentru mai multe informatii.

    2
    3

  • virgolici florentin pe 23 Ian 2010, 22:42
    hernie de disc sau nu

    Buna seara. Am 36 de ani, sunt din Braila si imi desfasor activitatea ca politist la IPJ Braila, de 15 ani, sunt operativ,fiind o fire energica. Mai mult in ultima perioada de timp,(un an si jumatate)au aparut probleme mai serioase privind starea mea de sanatate. Urmare a investigatiei efectuata la MEDIMAGE Galati a rezultat urmatoarele: Examenul IRM decelereaza reducerea lordozei fiziologice si scolioza dextro-concava. Platourile vertebrale prezintacontur net. Corpii vertebrali au inaltime normala. Spatiile discale L4-L5 si L5-S1 au hipersemnal T2 diminuat, iar spatiul L5-S1 are si inaltime redusa. Discul intervertebral L5-S1 este protuzionat postero-lateral stanga si penseaza foramenul stang. Spongioasa corpilor vertebrali cu semnnal normal. Maduva spinarii prezinta dimensiuni si semnal normal. Conul medular se termina in dreptul vertebrei L2.- Concluzii: Discartroze L4-L5 si L5-S1 si protruzie discala L5-S1 cu pensare foraminala stanga. Am urmat,timp de 10 zile, un tartament cu pastile CELEBREX, dupa care durerile in zona si amortira degetului mare de la piciorul stang s-au ameliorat, pot spune, chiar ca au disparut. La serviciu de la inceputul anului am fost trecut inapt pentru efctuarea pregatirii fizice, lucru de care nu sunt deloc multumit, desi trebuie sa accept acest lucru cu tristete. La Braila nu cunosc pe nimeni pentru a intra intr-n program zilnic de gimnastica medicala. va rog sa-mi spuneti daca in aceste conditii pot sa-mi continui la serviciu programul de pregatire fizica medicala individuala, avand la baza o recomandare medicala de la un medic specialist in acest domeniu? Ce sfaturi imi recomandati? nu doresc sa devin leguma. Va multumesc anticipat si apreciez implicarea dvs.in relatiile cu pacientii.

    13
    2

  • madalina sirbu pe 30 Oct 2009, 23:46
    protuzie discala l L3-L4 ce amprenteaza discret sacul dural

    ce tratament este indicat

    8
    2

  • alexandra pe 4 Sep 2009, 13:04
    spondiloza

    ``migrena`` nu ai spondiloza

    3
    0

  • vali pe 11 Iun 2009, 00:12
    spondiloza

    Si eu sufar de spondiloza si ma doare rau cand se schimba vremea.

    1
    1

  • teodora pe 19 Mai 2009, 09:55
    tratament sigur

    Am fost diagnosticata cu aceasta boala acum un an. De atunci fac tratament sau mai bine zis iau pastile contra durerii, dar numai atunci cand durerile sunt foarte mari deoarece acestea ataca foarte tare stomacul. Aceasta boala mi-a dat peste cap intreaga viata, la numai 41 de ani, dintr-o persoana energica si optimista am ajuns mai mult o leguma. In urma cu doua luni am incercat un ultim tratament si anume acupunctura. Dupa trei zile de tratament m-am simtit un alt om: nu mai aveam dureri de maini, de cap, nu imi mai amorteau mainile si mi-a revenit pofta de a trai alaturi de familia mea.

    9
    0

  • paduraru adriana pe 15 Mar 2009, 12:32
    spondiloza cervicala cred

    am avut dureri de ceafa cumplite acum cateva zile ,am fost la medic mi a dat midocalm si arcoxia ,mai rau mia u facut aveam ameteli,stari de voma etc, de cand mi am luat niste creme antireumatice ,puterea ursului si ghira dracului durerile mai m a u lasat , aceste dureri pe care le am pot fii si din cauza statului mult in picioare si in curent?

    7
    0

  • nelu pe 13 Mar 2009, 17:24
    spondiloza cervicala

    de ce am dureri f. mari la picioare mai ales primavara plus ameteli?sufar de spondiloza cervicala declansata dupa un atac cerebral tratat cu raze Gamma Knife.am 47 ani.automasaj cu gheara divolului este indicat plus exercitii specifice.altceva multa rabdare si credinta!

    1
    7

  • moisin mihaela pe 27 Ian 2009, 19:32
    protuzie discala c4 c5

    am o protuzie discala c4 c5 si nu stiu daca ar trebui sa ma operez sau nu .un medic mia spus ca inca nu e de operat dar imi este frica sa nu stu prea mult si sa fie prea tirziu.vas ruga daca ati putea sa imi dati un sfat

    5
    0

  • sanda pe 26 Nov 2008, 20:36
    durerile astea

    buna ziua...si eu ca toata lumea ce s-a plins pe aici,am probleme cu coloana cervicala,intre vertebre nu mai am lichidul respectiv,si asta provoaca niste dureri de spate,insuportabile,amorteli de brate si degete,am facut dimnastica medicala,fizio,baile felix la fel...durerile sunt la fel dupa toate astea,va rog poate ma mai alinati cu ceva...multumesc.

    10
    1

  • daniela pe 19 Sep 2008, 11:50
    spondiloza cervicala

    cum vine frigul, cum incep cu problemele. am probleme cu spondiloza si cu sinuzita impreuna, dau dureri de cap insuportabile. pt spondiloza: cand sunt frunzele de brusture, va amelioreaza durerea, punand cate o frunza in spirt sa stea cateva ore( pana se inmoaie frunza). masezi bine umerii si ceafa (locul dureros) cu crema de galbenele,apoi pui frunza de brusture (nestoarsa) peste ea pui un nailon ca sa nu curga si sa stea uda cat mai mult, iar deasupra un prosop mai rau.Atentie ca pateaza hainele. se sta astfel cat mai mult, chiar toata noaptea. se repeta 6 nopti, se face o pauza de 3 zile si se repeta tratamentul. aceasta reteta amelioreaza,nu vindeca ,dar da rezultate.

    5
    3

  • gabi pe 5 Sep 2008, 20:28
    INTREBARE

    DE ANI DE ZILE AM DURERI MARI DE CAP DATORATE SPONDILOZEI .LOCUIESC IN SECT 3 BUC UNDE POT SA MA ADRESEZ PT UN TRATAMENT

    5
    0

  • lacra pe 29 Aug 2008, 17:06
    astept sfaturi

    salutare!am 33 ani si sufar despondiloza cevicala de vreo 3ani e o boala cidata cu dureri mari as vrea sa stiu cum se trateaza cu plante naturiste am durei de nu pot sa antorc capu,se antampla de vreo 2 ori pe an acum de exemplu sufar enorm mam antors din concediu nu stiu care a fost cauza dar am durei mari va multumesc astept sugestii pa

    0
    0

  • monik pe 5 Aug 2008, 15:26
    hmm...

    Observ ca aici toata lumea intreaba, insa nimeni nu catadicseste sa dea un raspuns.

    1
    2

  • adriana pe 13 Iun 2008, 17:42
    durere de sale

    Mama mea are 40 de ani,are de mult probleme cu mijlocul,adica are dureri de sale , a ramas si blocata de multe ori.Acum o doare si piciorul de nu poate merge de multe ori. Ce diagnostic ne puteti da si un sfat. Va multumesc mult!

    1
    2

  • mirela pe 7 Iun 2008, 21:16
    spondiloza cervicala

    pentru calmarea durerilor cauzate de spondiloza trebuie masaj cu gel din radacina ghiara dracului ,masaj cu ghimbir proaspat si multa autosugestie pentru a nu intra in panica si a scapa de ameteli .SANATATE

    2
    0

  • Matei Madalina pe 29 Mai 2008, 11:16
    Spondiloza cervicalo-lombara

    Buna ziua, In luna februarie am aflat in urma unei radiografii ca sufar de spondiloza cervicalo-lombara,mi s-a spus ca nu am voie sa merg la sala de fitness,nu pot sa car greutatii si nici sa stau foarte mult in picioare;spatele ma doare ingrozitor cu toate ca am facut 10 sedinte de recuperare. Din cauza serviciului(a programului incarcat) nu pot merge sa fac gimnastica medicala. Va intreb ce aparat as putea sa-mi iau acasa ,ca sa pot lucra la el. Va rog mult dati-mi un raspuns! Multumesc!

    2
    1

  • dana pe 20 Mai 2008, 20:09
    spondiloza cervicala

    am probleme destul de multe; dimineata uneori am vertij, apoi imi vine sa vomit ,la orice miscare ametesc. este de la spondiloza? cand rotesc capul simt ca scartaie ceva dupa ceafa, nu pot sa ma aplec ca ametesc tot de la spondiloza e ? ce pot sa fac?

    24
    6

  • Edit Oltean pe 16 Mai 2008, 18:46
    adrese de masaj la domiciliu in Cluj-Napoca

    Va rog sa-mi dati adrese de maseuri in Cluj-Napoca care se deplaseaza la domiciliul clientului in Cluj.Afectiunile sunt:coxartroza bilatrala,spondiloza cervicala...

    18
    10

  • ana pe 7 Mai 2008, 19:31
    spondiloza cervicala

    am o problema ,medicamentele ma sperie cu masaj se poate rezolva ?sau cu kinetoterapie ,numai sa nu iau medicamente.Pe prospectul lor scrie ca nu e voie sa ai tensiune dar am!acest med eAcroxia si mie frica va rog sami dati un sfat Va multumesc!

    3
    6

  • ADRIANIONESCU pe 17 Apr 2008, 19:39
    migrena

    Este posibil ca spondiloza cervicala sa fie cauza migrenei de care sufar cel putin o data pe luna? Multumesc.

    0
    10

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod