Endometrioza - boala enigmatica

Endometrioza reprezinta, simplist vorbind, o afectiune ginecologica caracterizata prin prezenta de tesut endometrial functional in afara cavitatii uterine. Cu alte cuvinte, tesutul care in mod normal captuseste cavitatea uterina poate fi gasit, la anumite femei, in mod anormal, si in alte locatii situate extrauterin.

Localizarea acestor tesuturi ectopice poate sa fie atat in zone adiacente aparatului genital feminin (ovare, ligamente largi, ligamente uterosacrate, peritoneul pelvin, septul rectovaginal, vezica urinara, etc.), cat si in locuri absolut imprevizibile, precum ar fi Sistemul Nervos Central, plaman sau tesut miocardic.

Desi este o boala recunoscuta si descrisa cu destula acuratete de mai bine de 300 de ani, ea ramane inca cea mai controversata afectiune ginecologica si in prezent, lucru sustinut cu tarie si de catre formularile cu care este "alintata" endometrioza de catre majoritatea autorilor de articole, studii sau carti dedicate acesteia: boala enigmatica, o enigma invelita in mister, puzzle etc.

Endometrioza este o boala nu numai cu o modalitate de manifestare proteana, dar si un proces fiziopatologic contrastant. Este o boala benigna, insa are toate caracteristicile malignitatii: infiltratie locala, invazivitate si capacitate de diseminare remarcabila.

Ceea ce se stie cu siguranta la ora actuala despre endometrioza este faptul ca este o boala extrem de grava. Din pacate, ea nu este perceputa asa, nefiind o afectiune terminala precum cancerul si, in acelasi timp, nefiind inteleasa de multi dintre ginecologi, astfel ca ea este tratata, la ora actuala, ca un fel de Cenusareasa a ginecologiei.

Este, aparent, o boala incurabila - continua sa fie imprecis tratata, cel putin pana in prezent metodele de tratament fiind, in majoritatea lor, paleative si reconstructive. Medicamentele sunt inca folosite pentru tratamentul fazelor avansate ale bolii, desi nu exista nici o dovada a eficacitatii lor, iar histerectomia este inca practicata pentru tratarea unei boli care este prin definitie extrauterina.

Endometrioza are un potential invalidant urias, femeile afectate fiind stigmatizate din mai multe puncte de vedere:

fizic: leziunile in sine, aderente, distorsiuni arhitecturale si histologice ale organelor de reproducere;

emotional: dureri care uneori pot atinge limita insuportabilului, infertilitate si deci incapacitatea femeii de a-si realiza unul dintre telurile existentei sale, procreerea;

mental: iritabilitate, integrare deficitara in societate, constienta invaliditatii sale, cu consecinte majore asupra randamentului sau economic etc.;

alte manifestari pe cat de particulare pe atat de grave, precum crizele epileptice, hemoptizii sau aritmii cardiace, in functie de localizarea leziunilor.

Ceea ce nu se stie despre endometrioza este cauza aparitiei sale, acest lucru determinand de-a lungul timpului aparitia a numeroase teorii vizand etiopatogenia sa.

In materialul de lunea viitoare vei putea citi despre cauzele aparitiei acestei boli.
 

Comentariile 401-450 din 720

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dana pe 20 Mai 2012, 09:29
    pt. nico23 - dieta

    adresa mea de mail: da_na2002@yahoo.com Multumesc din suflet.

    1
    0

  • liviutza pe 19 Mai 2012, 20:12
    dieta

    mail-ul meu:liviutza53@yahoo.com va rog din suflet ajutati-ma

    2
    0

  • liviutza pe 19 Mai 2012, 20:08
    dieta

    buna fetelor!!!va rog mult de tot sa imi spuneti si mie unde pot sa gasesc dieta lui zoe brown.am fost diagnosticata anul trecut cu endometrioza,am 23 de ani si imi doresc un bebe,din pacate nu reusesc sa raman insarcinata.in vara m-am operat laparoscopic si histeroscopic iar in aprilie m-am operat a doua oara histeroscopic,nu stiu ce sa mai fac.am nevoie de ajutor.va multumesc!

    1
    0

  • nico23 pe 19 Mai 2012, 16:19
    dieta ZOE BROWN

    Dana, stiu ce inseamna acele dureri, un an am suferit zilnic!!! da-mi mailul tau si iti trimit cartile lui zoe brown. DE EVITAT XENOESTROGENII (dioxina,indulcitori artificiali, poluanti , conservanti, coloranti) . Xenoestrogenii intra in corpul nostru si se comporta ca si hormonii estrogeni. FARA: Gluten(produce estrogen)zahar alb( agraveaza simptomele endometriozei, carne rosie(mareste productia de prostaglandine rele), grau, secara, soia(estrogenica), lactate!!! SE RECOMANDA: orez brun, avocado, ananas(contine enzime contra implanturilor, varza, broccoli, conopida, varza bruxelles, seminte dovleac, seminte soarea soarelui, nuci, mere, pere, caise, piersici, cartofi, ridichi, iaurt viu, ardei... vegetale si fructe. A SE FERI DE PHYTOESTROGENI (afine, trifoi rosu, rodie, lemn dulce, marar, anason, fenicul...) . EXISTA plante reglatoare hormonal: zmeur, vitex agnus cactus, coacaz negru. EXISTA anumite ENZIME CARE DIZOLVA TESUTURILE DE ENDO, CHISTURILE( din cartea "ENDOMETRIOSIS BIBLE & VIOLET PROTOCOL". Zilnic varza+omega 3-6-9 din ulei de seminte de in(contracareaza estrogenul rau) +minerale.

    7
    0

  • nico23 pe 19 Mai 2012, 15:47
    endo-dieta

    stiti ca in ficat se metabolizeaza hormonii, de aceea e importanta dieta( varza, broccoli, comnopida toate au substanta indole 3 carbinol, care reduce estrogenul rau), apoi fibrele(banane, orez brun, mere) pentru a elimina xenoestrogenii din intestine!

    38
    0

  • dana pe 18 Mai 2012, 22:14
    endometrioza

    Buna fetelor! de curand am fost disgnosticata cu endometrioza, am 10 zile dureri groaznice. Sunt programata la o investigatie endoscopica cu incercarea de indepartare a implantului end. dar fiindca este foarte prost pozitionat, posibil sa nu poata fi indepartat. De unde fac rost de dieta lui Zoe Brown pentru endometrioza. As face orice ca sa scap de dureri, sunt insupartabile. Toate cele bune!

    16
    0

  • nico.23 pe 18 Mai 2012, 11:29
    endometrioza

    DACA DORITI VA POT SCRIE MAI DETALIAT DESPRE DIETA LUI ZOE BROWN PENTRU ENDOMETRIOZA.

    8
    0

  • nico23 pe 18 Mai 2012, 11:04
    endometrioza severa

    mirabela, si eu am endometrioza, am fost operata anul trecut, am stat 9 luni in menopauza cu diphereline, iar cum am iesit am din nou dureri in spate. acolo nu mi-a putut curata medicul. ideea e ca pacatoasa asta de endometrioza revine, revin chisturile , revin implanturile de endometrioza. mentionez ca am avut implanturi de endo pe peritoneu, pe intestine si inca mai am putin. Si eu am fost cu moralul la pamant. De fapt nimeni nu te poate ajuta decat tu. am cautat in disperare remedii naturiste si am gasit cartea lui Zoe Brown a carei dieta o tin de 6 luni si practic pe viata. urmez tabelul pe care la urmat ea, bazat pe fructe, legume, enzime care mai dizolva din implanturile alea de endo. NU MAI AM DURERI. Aceasta dieta este ANTIESTROGENICA SI AJUTA ORGANISMUL SA SE ECHILIBREZE HORMONAL! Acum experimentez pe mine o combinatie de naturiste, luate din articole straine si se pare ca au efect pozitiv, dar impreuna cu dieta lui Zoe Brown, care si-a invins endometrioza, dar si ea tine dieta de ani de zile. Aceasta boala REVINE daca nu luptam mereu. Incepeti prin a va feri complet de GLUTEN ( produce estrogen, fara faina alba , patiserie dulciuri.macaroane...), lactate (doar iaurt viu), zahar (doar zahar brun), carne rosie, soia (produce estrogen). Zilnic mancati un bol de varza , varza este ANTIESTROGENICA, transforma estradiolul in estriol, un estrogen mai slab si luati omega 3-6-9 din ulei de seminte din in care ajuta in endo. Sanatate multa va doresc!

    2
    0

  • Mirabela pe 9 Mai 2012, 11:37
    ENDOMETRIOZA

    Buna fetelor, eu am fost operata pe 3 aug 2011, pana acum m-am simtit bn mereu controale, tratamente acum ma pregatesc pt un bebe dar se pare ca nu-l voi mai concepe ca au inceput iar durerile de spate si jos la burta in dreapta si se lasa pe picior si urinez iar des deci cred ca mi-a reaparut chistul, nu mai vreau o alta operatie simt ca mor ca nu mai pot lupta am 30 de ani si imi doresc enorm un copil, mai astept o saptam apoi ma duc sa vad dc mi-a reaparut la polizu la dr. Dinca Gabriela e o draguta, imi poate spune si mie cineva dc reapare chistul ca sunt disperata

    22
    0

  • Mari pe 7 Mai 2012, 21:01
    Tratament cu cerazette

    Buna am fost diagnosticata cu endometrioza pe ovarul drept si mi-a recomandat medicul un tratam cu cerazette pt trei luni. Stie cineva daca are reactii adverse?? Ati mai urmat acest tratament?? Mci frumos!

    5
    0

  • haisan mariana pe 15 Apr 2012, 21:51
    endometrioza

    buna fetelor.Am citit cu deosebit interes comentariile voastre.Am 37 de ani am o domnisoara de 15 ani si am fost diagnosticata acum 4 saptamani cu endometrioza stadiul 3 asta dupa indelungi controale cred ca de 3 ani am dureri si nimeni nu mi a dat de leac.Am luat deja prima fiola de dipheriline dar tot am dureri atat in zona lombara cat si in piciorul stang, crampe si dureri jos in burta ca la menstruatie.Eu as vrea niste explicatii de la voi cele care sunteti mai in tema.Nu mai vreau copii iar mie doctorul nu mi a pomenit nimic de operatie spuneti mi ce rol are operatia asta ca la mine dupa un simplu control mi a si zis ce boala am .Nu prea am incredere in ce mi a zis si mai ales ca eu am niste dureri groaznice de nu ma mai pot misca cateodata va pup

    1
    0

  • Gen pe 25 Mar 2012, 19:05
    Endometrioza - Operata de Specialist in New York

    Buna fetelor, am citit din intimplare pe acest site si as dori sa dau citeva informatii celor interesati. Am fost operata de endometrioza aici in New York(locuiesc aici de 14 ani) de catre cel mai bun specialist in domeniu endometrioza. Primul lucru interesant si important care l am invatat accidental este ca aceasta operatie nu se poate realiza de orice fel de doctor ginecolog sau chirurg .Medicul meu specialist in endometrioza ,Dr. Tamer Seckin, practica aceste operatii de ani de zile si le realizeaza la nivel nuclear introducand o camera mica de luat vederi. Apoi prin laparoscopie extirpa si taie absolut tot ce sunt chisturi endometrice,acestea fiind de diferite culori -pot fi rozalii,rosii si chiar forme translucente care sunt plasate pe diferite organe .Am avut scoase peste 12 chisturi endometrice din peretele peritoneului ,dar nu am avut absolut nimic in uter sau in ovare. Acum 3 1/2 ani am nascut o fetita ,iar inainte de a naste nu am avut idee caci as fi avut endometrioza ,deci fara probleme am ramas gravida. Aici as vrea sa fac o referinta caci ,dupa spusele specialistului "Daca ai endometrioza nu inseamna ca nu poti face copii" Acesta este un mit inventat de nestiinta multor doctori. Am ramas gravida fara sa fiu diagnosticata cu absolut nimic,dar am avut dureri mestruale grave in anii anteriori. Dupa nastere prin cezariana, imediat dupa u luna a inceput sa imi creasca un chist ,care era mai dureros in preajma menstruatiei,localizat chiar deasupra muschiului pe taietura de la cezariana. Dupa un an si jumatate ,gynecologul meu care mi a nascut fetita s a hotarit sa ma deschida din nou ,a scos chistul si dupa laborator mi s a spus ca e de natura endometrica. apoi nu mi a spus nimic ce am de facut doar ca "sper sa nu reapara" . Un an mai tarziu ,cu dureri constante ,durerile s au intensificat ,cam peste tot abdomenul ,au crescut inca alti 4 chisti incluzind acel care a fost scos ,a aparut din nou. Acum devenise serioasa situatia si m am hotarit sa caut pe cineva care cunoaste mai bine aceasta boala. Dr specialist in endometrioza Tamer Seckin opereaza aceste chisturi de peste 20 de ani si este cel mai bun . El a deschis si o fundatie " The Endometriosis Foundation of America" in colaborare cu fotomodelul si vedeta Padma Lakshmi ,ea fiind de asemenea o pacienta de a lui ,care sufera de asemenea de 20 ani cu endometrioza. Am participat la conferinta dedicata endometriozei prin fundatia mentionata , aceasta aducand multi specialisti in domeniu din toata lumea ,Japonia,Franta,China,Italia,Suedia,etc in care s a discutat ,elaborat si prezentat prin discutii si imagini ceea ce este si cum se poate trata mai bine aceasta boala. Aceasta conferinta a luat loc la Spitalul Lenox Hill din New York, sala Einhorn Auditorium- spitalul Lenox Hill fiind cel in care am fost operata de Dr Seckin In concluzie,din cate am invatat de la acesti specialisti ,endometrioza nu are cura . Singurul tratament este facut prin excizie ,operatie laparoscopica ,iar aceasta trebuie facuta prin taiere si extirpare completa si extinsa in jurul unui chist, laserul sau alte forme nu sunt efective deoarece pot lasa in urma leziuni mici ,din care se formeaza din nou un chist dureros,de la care se formeaza alte chisturi. Medicatia este inefectiva! Doctorul meu nu mi a dat nici un fel de medicatie in afara de anticonceptionale LoEstrin -care le luam deja dinainte. Tratamentele cu hormoni sau alte medicatii sunt absolut degeaba ,nu fac decit sa stopeze pe moment cresterea acestora,le pune intr o stare dormanta ,apoi reapar si se extind. Am intilnit femei la conferinta aceasta venite din toata lumea ,o pacienta era din Arabia Saudita si spunea caci avea extinsa endometrioza si pe plamani si ficat. In final, sunt multe de spus ,detin multe informatii ,dar operatia facuta la nivel nuclear cu camera introdusa in corp si extirparea acestor celule si chistii,este cea mai eficienta . Mai important ,dupa operatie sau in general pacientele cu endometrioza este sa urmeze o cura alimentara ,in primul rand -FARA GLUTEN - Glutenul e nr 1 dusman care produce estrogen excesiv ,iar endometrioza se hraneste din estrogen. Apoi altele -Nu soy ,Nu mancare procesata sau chemicale . Dioxinul din tampoanele introduse este foarte periculos si produce ca celulele din uter sa se altereze cu timpul Mancarurile naturale ,vegetale si fructe in forma lor naturala sunt cele mai indicate. Good luck to everyone!

    10
    0

  • Alina pe 20 Mar 2012, 17:10
    endometrioza

    A facut cineva operatie in afara pentru tratarea endometriozei? Eu m-am operat de 2 ori in tara si am urmat tratament si cu dipheriline, dar degeaba, boala a recidivat si varianta data de doctori e histerectomia, dar totusi am 33 de ani. Deci nu vreau sa dezamagesc pe nimeni dar si cu dipherilinul e cam apa de ploaie.

    30
    0

  • andrada. pe 19 Mar 2012, 21:56
    endometrioza

    buna fetelor,am 24 de ani si am fost operata de 2 ori laparoscopie si sunt in a 4 luna de injecti de diferelin,mai am inca 2 luni de facut.as dori mai multe infirmati despre aceasta boala,ami doresc mult un copil si as vrea sa stiu daca sunt fete cu aceasta boala si au ramas gravide,sincer sunt cu moralul la pamant ajutatima cu un sfat ma gasiti pe fb:loredana andra sau pe mail loredana_andra87@yahoo.it va multumesc pt ca ma-ti ascultat o seara frumoasa va doresc.

    5
    0

  • ioana maria pe 13 Ian 2012, 19:37
    Pt Raluca Novak

    Buna Raluca, nu te speria deloc pentru ca efectele secundare cel putin in cazul meu sunt inexistente. Nu doare injectia deloc, dupa prima injectie am avut usoare dureri de oase insa doar 2 zile dupa care nu am mai simtit nici un efect. Eu am luat a 2 a injectie si urmeaza sa o iau pe a 3 a in 29 ianuarie dupa care scap de tratament. Nici eu nu stiu daca aceste chisturi se pot reface insa m-am lasat pe mana doctorului si cred ca el stie ce face. Pupici si sa auzim numai de bine!

    6
    1

  • mire pe 13 Ian 2012, 18:16
    Pt Raluca Novak

    Eu pot sa-ti impartasesc din experienta mea. Am facut 3 inj cu Dipherelin. Manifestarile au inceput dupa a 2-a, adica bufeuri de caldura si o usoara astenie. Nu a fost usor, inca mai simt aceste manifestari pt ca tocmai am terminat tratamentul, dar nu a fost nici asa de cumplit cum se povesteste. Te ajuta foarte mult sa gandesti pozitiv si sa te rogi, si sa stii ca Dumnezeu te va ajuta! Iti doresc sanatate, si sa-ti fie de folos tratamentul.

    2
    0

  • Raluca Novak pe 12 Ian 2012, 23:51
    Ghist endometriozic

    Buna, am suferit o operatie laparascopic diagnosticul fiind chist endometriozic , mi-au spus ca va trebui sa imi puna 6 luni ovarele in repaus , poate cineva sa imi raspunda si mie cum va fi starea mea in astea 6 luni? si daca dupa aceste 6 luni aceste chisturi mai pot aparea din nou? Va multumesc si va doresc multa sanatate.

    5
    0

  • florinita pe 10 Ian 2012, 21:30
    endometrioza

    Fetelor am facut ultima injectie de dipherelin 3,75 acum 12 sapt si nu mi-a venit menstruatia inca,oare am patit ceva?

    0
    0

  • coco pe 8 Ian 2012, 22:56
    endometrioza

    A reusit cineva sa ramana insarcinata dupa tratamentul cu Dipherelin?

    3
    1

  • nico23 pe 30 Dec 2011, 18:42
    endometrioza

    buna fetelor, dupa mai multe luni de dureri atroce si dupa ce am consultat mai multi ginecologi spunandu-mi ca am anexita, chist, infectii urinare...am ajuns in timisoara la o clinica privata unde mi-i s-a pus diagnosticul de endometrioza. Am facut fertilizare in vitro, care a esuat, apoi operatie laparoscopica, unde se constata:endometrioza gradul 4 cu implanturi endometriozice pe intreg peritoneul si pe peretele rectal anterior!!!.acum sunt in menopauza indusa la a sasea injectie diphereline. In urma cu o saptamana mi-au aparut dureri mari la umeri, ca un carbune incins. Mai are cineva la fel? Va doresc multa sanatate!

    2
    3

  • andradela pe 28 Dec 2011, 23:40
    pemtru ioana maria

    multumesc sper si eu din suflet sa fim bine si sa ne nastem sanatosi..iti tin pumnii sa fie cu bebe si la tine dupa ce termini tratam :D..o sa fie ai sa vezi..daca vrei sa mai vb adresa mea e sweet_andradella@yahoo.com

    9
    3

  • ioana maria pe 27 Dec 2011, 20:11
    pt andradela

    Ce minunat ca esti insarcinata! Iti doresc din tot sufletul sa duci sarcina cu bine si sa nasti un bebe sanatos de care sa te bucuri! Eu nu am copii am 30 de ani si ne dorim si noi foarte mult insa acum sunt in perioada de tratament, iau 3 luni injectii diphereline acum in 01 ianuarie o sa o iau pe a doua. Dupa tratament sper din tot sufletul sa raman si eu insarcinata. Ma bucur foarte mult cand aud ca cineva a ramas insarcinata dupa operatie si tratament pt ca sper sa mi se intample si mie la fel. Sa fii cumintica in perioada asta pana se fixeaza sarcina sa nu faci nimic numai sa te odihnesti si sa te gandesti ca totul va fi bine. Pupici si sa auzim numai de bine!

    2
    1

  • andradela pe 26 Dec 2011, 12:35
    pt ioana maria

    buna eu am fost operata d dr muresan daniel tot la gine 1 undeva prin 3 aprilie daca nu ma insel anul acesta..ma simt f bn luna trecuta am intrerupt anticonceptionalele care mi le-a dat dupa op..si acum sunt insarcinata in 5 sapt..am dureri de burta si iau duphaston pt sustinere dar stiam ca va fi o sarcina cu risc...u ai bebe?

    1
    0

  • ioana maria pe 20 Dec 2011, 22:31
    pt andadrela

    Buna Andra, am fost operata de domnul profesor Stamatian la Ginecologie I. Tu la cine te-ai operat si cum te simti? Ai copilasi? Toate ce bune!

    4
    1

  • andradela pe 18 Dec 2011, 15:12
    pentru ioana maria

    ioana maria cine te-a operat??? si eu am endometrioza si tot la cluj m-am operat ca sunt clujeanca:D

    2
    4

  • kay pe 18 Dec 2011, 14:37
    pentru ioana maria

    Draga Ioana, Iti multumesc mult pentru raspuns si pentru incurajari. Conteaza enorm pentru mine intrucat, trebuie sa recunosc, sunt putin speriata. :-) Te pup si iti doresc multa sanatate!

    3
    2

  • ioana maria pe 18 Dec 2011, 11:24
    pt kay

    Buna, eu m-am operat in Cluj nu in Bucuresti. Ar fi bine sa discuti cu cineva care s-a operat la medicul la care vrei sa te operezi tu pentru a obtine cateva pareri despre el, ca sa stii daca este cea mai buna decizie sa te opereze el ( este foarte important ca medicul sa aiba experienta). Oricum sa stii ca nu este o operatie grea, eu am fost operata laparoscopic si a fost mult mai usor decat ma asteptam, a durat aprox 1 ora iar dupa anestezie ( generala) m-am trezit fara nici o durere. Trebuie sa mergi cu incredere si fara sa fii speriata pt ca conteaza starea ta de spirit foarte mult. Iti tin pumnii iar daca te mai pot ajuta cu alte informatii intreaba-ma. Pupici

    1
    1

  • Kay pe 17 Dec 2011, 17:21
    endometrioza

    Buna tuturor! As dori sa aflu informatii despre Prof. Dr. Radu Vladareanu- Elias. S-a operat cineva la dansul? Ma puteti ajuta cu pareri? Va multumesc si va doresc multa, multa sanatate!

    1
    2

  • Kay pe 16 Dec 2011, 19:19
    pentru ioana maria

    Ioana, la ce medic te-ai operat si cam cat te-a costat operatia?

    0
    1

  • mire pe 14 Dec 2011, 16:27
    pt Ioana Maria

    Eu sunt la a treia fiola de dipherelin, mai exact va tb s-o fac in data de 26 decembrie. Am avut si eu niste sangerari usoare la cateva zile dupa prima fiola, dar s-au remis. Nu cred ca trebiue sa te sperii, doar daca persista. Sanatate va doresc, sarbatori fericite si un an nou cu multe impliniri!

    5
    2

  • mire pe 14 Dec 2011, 16:27
    pt Ioana Maria

    Eu sunt la a treia fiola de dipherelin, mai exact va tb s-o fac in data de 26 decembrie. Am avut si eu niste sangerari usoare la cateva zile dupa prima fiola, dar s-au remis. Nu cred ca trebiue sa te sperii, doar daca persista. Sanatate va doresc, sarbatori fericite si un an nou cu multe impliniri!

    2
    3

  • Elena pe 13 Dec 2011, 18:23
    Pentru Alex

    Buna Alexandra.Scuze, acum am vazut mesajul. Din punctul tau de vedere, operatia nu e una grea. Ma refer aici la simptome.Eu am fost internata cu o zi inainte de operatie la spital pt a fi pregatita in acest sens (diverse analize). in acea zi nu am avut voie sa mananc nimic, doar apa, iar pe la 8 seara deja pusese stapanire pe mine foamea :) A doua zi de dimineata in jurul orei 8 am intrat in operatie. Stiu doar ca m-am urcat singura pe masa de operatie, tipa care era anestezista mi-a zis ca o sa fac nani si in secunda urmatoare am adormit. M-am trezit dupa vreo 2 ore la reanimare, un pic ametita. Singrul inconvenient a fost sonda pe care o aveam pusa. Daca nu te simti confortabil le poti cere asistentelor sa o scoata. Eu asa am facut. La reanimare am stat destul de mult, pana pe la ora 16. Mi s-au pus multe perfuzii (cred ca vreo 6). Dar nu mi-a fost deloc rau, doar ma simteam slabita. Apoi am fost adusa in salon. Inainte de adormi am rugat-o pe asistenta sa-mi faca un calmant. iar ziua urmatoare am plecat acasa.In urmatoarele 2 zile am stat la pat, nu m-am fortat deloc si am mancat intruna :) cred ca de la anestezic imi era asa foame :) apoi am inceput munca. in prima saptamana nu rezistam mai mult de ora 12 pe scaun. oboseam si ma durea un pic operatia. acum, dupa 5 luni de la operatie, ma simt foarte bine. taieturile aproape ca nu se mai vad, durerile lunare au disparut si cu mult sport am reusit sa slabesc 7 kg. Despre cei 2 doctori iti spun ca poti avea incredere deplina. Si eu am avut temeri - e firesc, dar am zis "Cum o vrea Dumnezeu". Sincer, nu am mai intalnit doctori ca ei. Eu sunt din Constanta, iar aici toti sunt foarte "deranjati" cand te duci la cabinet. Ei bine, cei doi (Mitran si Ion) m-au uimit prin omenia de care au dat dovada. Mitran m-a dus de mana pana la sala unde trebuia sa mi se ia sange pt analize, cand am fost pt rezultate a venit cu mine. Ion a stat de vorba dupa operatie vreo jumatate de ora cu mine si mi-a explicat tot ce a facut si ce trebuie sa fac pe viitor. Deci, ai incredere. Important este sa te duci tu cu inima impacata si sa gandesti pozitiv. O prietena de-a mea din Constanta a fost si ea tot la cei 2 la operatie si era la fel ca tine plina de temeri. Acum imi spune ca nu a mai intalnit oameni ca ei. Ce-ti spun acum este din ceea ce am trait. Poate ca si alti medici sunt asa, dar eu nu i-am intalnit. Chiar si acum merg la control tot la Bucuresti si i-am zis lui Mitran ca daca raman insarcinata tot la el nasc :) Vezi ca Mitran e mai direct asa, e mai dintr-o bucata, dar e foarte sufletist si mie imi place genul asta de om. Sper ca ti-au fost de folos randurile mele. Nu cunosc starea ta si sincer nu e treaba mea asta, dar iti recomand sa te duci la Mitran la un control. Toate cele bune si ai grija de tine! Elena

    1
    0

  • ioana maria pe 10 Dec 2011, 15:00
    Endometrioza

    Buna tuturor, si eu am fost operata laparoscopic in nov 2011, aveam un chist de 6 cm pe ovarul drept care nu s-a resorbit in urma tratamentelor si astfel am ajuns la operatie. In timpul operatiei am fost diagnosticata cu endometrioza mai precis chist endometriozic de 6 cm care a fost extirpat si peritoneul pelvin - sediul unor leziuni albastrui si cicatrice stelate endometriozice. Am 30 de ani si imi doresc foarte mult un copilas, acum dupa operatie mi-a dat tratament 3 luni cu diphereline am luat deja prima injectie intramuscular si urmeaza si celelalte 2. Vreau sa va intreb dupa prima injectie care ati luat-o ati avut menstruatie? Eu am luat-o de 6 zile si inca am sangerari usoare. Multumesc tuturor va pup pe toate si trebuie sa credem ca vom depasi aceasta boala cu bine si vom reusi sa avem copilasi.

    4
    1

  • Alex pe 4 Dec 2011, 00:23
    pt Elena

    imi poti spune te rog mai multe despre operatia de chist facuta cu doctorul Mitran si doctorul Ion.imi e frica de operatie, eu momentan iau tratament si sper sa nu fiu nevoita sa ajung la operatie.eu iti las si adresa de mail alexandra.ela85@yahoo.com daca ai putea sa ma ajuti. multumesc mult.

    6
    1

  • mire pe 24 Nov 2011, 23:33
    endometrioza

    Va multumesc mult, dar pana la urma am cumparat dipherelinul fara reteta compensata, din cauza ca, din pacate, traiesc in Romania.....si serviciile medicale se platesc integral! Sper, cel putin sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa mai avem un copilas!

    0
    1

  • mire pe 24 Nov 2011, 23:07
    pt Gabi

    Id-ul meu e: mirela.paun.

    0
    3

  • mari pe 6 Nov 2011, 20:44
    diphereline compensat

    dosar -scrisoare medicala de la ginecolog -adeverinta de salariat -adeverinta pe care ti a dat o dupa operatia de chist endometriozic -copie buletin -formular de la casmb care trebuie semnat si stampilat de ginecolog

    0
    2

  • gabi pe 6 Nov 2011, 14:15
    pentru mire

    da mi id tau de mes

    1
    1

  • flori pe 3 Nov 2011, 23:21
    pentru mire

    si eu am facut dipherelin3.75 si le-am terminat acum 2 sapt.mie medicul de familie mi le-a dat compensate.trebuie da mergi la farmacie sa le dai comanda.ma costat 650 ron 3 injectii.pupic si multa sanatate

    3
    1

  • mire pe 1 Nov 2011, 17:49
    referat pt dipherelin

    Stie cineva cum se poate obtine dipherelinul compensat?Sau, mai exact, ce trebuie sa contina dosarul care tb depus la CAS? Am inteles ca tb facut un referat de med specialist dar eu nu am gasit formularul tip al acestui referat,iar med care m-a operat nu are habar de aceste lucruri.Please, help me!

    2
    1

  • MIRELA pe 29 Oct 2011, 18:38
    Endometrioza

    Buna fetelor!Am 38 de ani si am un copil de 12 ani . de 4 ani de zile consult diferiti ginecologi pt ca am dureri cumplite pelvine si nici unul ditre medici nu mi-a dat nici un diagnostic doar spun ca sar putea sa fie o endometrioza. Indrumati-ma la un ginecolog bun(specialist in endometrioaza) in Oradea.Email-ul meu este mirela_ola@yahoo.com.Va doresc numai bine!:D

    4
    0

  • mire pe 29 Oct 2011, 15:44
    endometrioza

    Buna, fetelor. Eu am fost operata in luna iulie, in Timisoara, de catre dr. Crisan de un chist endometriozic de 4 cm. Operatia a decurs bine, mi-a spus ca sunt sanse mari de o sracina, dar cum nu a aparut pana in luna asta, mi-a recomandat sa fac totusi 3 luni de dipherelin. Nu stiu, oare nu e cam tarziu, la 4luni dupa operatie sa fac trat.?

    8
    1

  • andrada pe 28 Oct 2011, 07:56
    operatie endometrioza ovariana

    pai la cati medici mergi atatea pareri auzi si atatea tratamente primesti..alege un medic care ti se pare ca te asculta si are rabdare si trateaza corespunzator problema ta...si eu am fost operata acum 7 luni dar mi-a dat imed dupa operatia nticonceptionale si atata timp cat le iau e putin probabil sa imi mai apara

    3
    1

  • Bercu Irina Catalina pe 27 Oct 2011, 20:19
    Operatie endometrioza ovariana

    Buna.Acum 6 luni am fost operata de endometrioza ovariana ,dar dupa 3 luni mia aparut din nou un chist hemoragic pe ovarul stang.Am uita sa precizez ca am fost operata pe ambele ovare.Va rog sami dati un sfat deoarece am fost la mai multi doctori iar fiecare in parte miau dat tratamente diferite acum urmez tratament cu Iasmin .va multumesc.

    1
    1

  • andrada pe 27 Oct 2011, 11:14
    bebe

    toti medicii zic ca poti face copii daca ai endometrioza..daca o tratezi bla bla...eu am fost operata mi s-au scos 2 chisturi endometrice unu pe ovar si altul paraovarian...mi-a zis medicul k pot face copii ca nu estie problema...oare chiar pot??? pt ca mai am putin si termin tratamentul..si mi-e tare frica sa ma las ca sa nu-mi apara iar boala si imi e si mai frica ca nu o sa raman insarcinata desi imi doresc tare mult un bebe:(

    0
    0

  • Elena pe 17 Oct 2011, 22:24
    la 3 luni dupa operatie

    Buna tuturor. Am fost a cum o saptamana la control dupa 3 luni de la operatia de chist endometriozic facuta la spitalul Giulesti de dr. Ion si dr. Mitran. Totul este ok, nu a mai reaparut. Ovarele sunt perfect sanatoase. La mine nu a fost intr-un stadiu avansat endometrioza. Dupa operatie nu am urmat niciun el de tratament. De o luna de zile merg la sala in mod regulat la bicicleta si nu am nicio durere. Singurul inconvenient dupa operatia a fost faptul ca m-am ingrasat 8 kg, dar asta pt ca nu am putut face sport..Ce vreau sa spun tuturor celor care citesc aceste mesaje este faptul ca trebuie sa mearga la control periodic..cu cat descoperi ceva mai repede, cu atat iti e mai usor, indiferent daca se rezolva prin pastile sau operatie...nu are de ce sa va fie frica...ganditi-va ca e in joc sanatatea voastra si ca trebuie sa ne bucuram de cel mai frumos dar pe care NOI, femeile, il putem face: bebe :) si eu abia astept sa ma apuc :) Toate cele bune si multa sanatate! Elena

    3
    0

  • andrada pe 13 Oct 2011, 19:19
    pt kyky

    kyky cu mare drag, eu sunt clujeanca si m-am operat la spitalul de ginecologie 1 din cluj...mi-a zis ca e in faza incipienta,,acum eu trebuie sa il cred pe cuvant..ma simt bine iau anticonceptionale de 7 luni asa mi-a prescris ca sa tratez boala, mai am 2 luni ca cika acum pe 24 nov merg la el sa vad deocamdata nu mi-a recidivat dureri am ca si cum aveam inainte de a avea endo cat sa ma deranjeze cand vine menstruatia,,,daca vri mai multe detalii id-ul meu de mess e sweet_andradella@yahoo.com numai sa precizezi cine esti cand dai add ca nu dau altfel accept:D:D sanatate si tie si bafta la operatie daca trebuie sa o faci..capul sus!!!!totul va fi bine

    1
    0

  • kyky pe 13 Oct 2011, 15:27
    laparoscopie

    Multumesc andrada pt raspuns. As mai vrea sa stiu cum te simti acum, la ce spital ai facut tu interventia, ai mai fost la control, e totul in regula? Sunt sanse sa ti recidiveze? Ti a spus in ce stadiu era endometrioza la tine? Multa sanatate si multumesc din nou pt informatii!

    0
    0

  • andrada pe 11 Oct 2011, 11:01
    cum decurge laparoscopia

    f simplu..ti se face o anestezie generala..si medicul face 3 incizii de cate un cm aprox prin care introduce laparoscopul si cu acesta din urma vede ovarele si tot curata ce are de curatat daca are si apoi te inchide la loc..dureaza cam 30 de minute cu totul..si eu am facut una in martie anul asra si mi sa scos un chist d 4 cm endometric si unul paraovarian d 5 cm

    0
    0

  • kyky pe 11 Oct 2011, 10:49
    rugaminte

    Va rog sa-mi detaliati si mie cum decurge o laparoscopie...mi-e foarte teama si medicul meu m a sfatuit sa o fac cat mai repede. Multumesc, multa sanatate tuturor!

    0
    1
Pagina « 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod