Endometrioza - boala enigmatica

Endometrioza reprezinta, simplist vorbind, o afectiune ginecologica caracterizata prin prezenta de tesut endometrial functional in afara cavitatii uterine. Cu alte cuvinte, tesutul care in mod normal captuseste cavitatea uterina poate fi gasit, la anumite femei, in mod anormal, si in alte locatii situate extrauterin.

Localizarea acestor tesuturi ectopice poate sa fie atat in zone adiacente aparatului genital feminin (ovare, ligamente largi, ligamente uterosacrate, peritoneul pelvin, septul rectovaginal, vezica urinara, etc.), cat si in locuri absolut imprevizibile, precum ar fi Sistemul Nervos Central, plaman sau tesut miocardic.

Desi este o boala recunoscuta si descrisa cu destula acuratete de mai bine de 300 de ani, ea ramane inca cea mai controversata afectiune ginecologica si in prezent, lucru sustinut cu tarie si de catre formularile cu care este "alintata" endometrioza de catre majoritatea autorilor de articole, studii sau carti dedicate acesteia: boala enigmatica, o enigma invelita in mister, puzzle etc.

Endometrioza este o boala nu numai cu o modalitate de manifestare proteana, dar si un proces fiziopatologic contrastant. Este o boala benigna, insa are toate caracteristicile malignitatii: infiltratie locala, invazivitate si capacitate de diseminare remarcabila.

Ceea ce se stie cu siguranta la ora actuala despre endometrioza este faptul ca este o boala extrem de grava. Din pacate, ea nu este perceputa asa, nefiind o afectiune terminala precum cancerul si, in acelasi timp, nefiind inteleasa de multi dintre ginecologi, astfel ca ea este tratata, la ora actuala, ca un fel de Cenusareasa a ginecologiei.

Este, aparent, o boala incurabila - continua sa fie imprecis tratata, cel putin pana in prezent metodele de tratament fiind, in majoritatea lor, paleative si reconstructive. Medicamentele sunt inca folosite pentru tratamentul fazelor avansate ale bolii, desi nu exista nici o dovada a eficacitatii lor, iar histerectomia este inca practicata pentru tratarea unei boli care este prin definitie extrauterina.

Endometrioza are un potential invalidant urias, femeile afectate fiind stigmatizate din mai multe puncte de vedere:

fizic: leziunile in sine, aderente, distorsiuni arhitecturale si histologice ale organelor de reproducere;

emotional: dureri care uneori pot atinge limita insuportabilului, infertilitate si deci incapacitatea femeii de a-si realiza unul dintre telurile existentei sale, procreerea;

mental: iritabilitate, integrare deficitara in societate, constienta invaliditatii sale, cu consecinte majore asupra randamentului sau economic etc.;

alte manifestari pe cat de particulare pe atat de grave, precum crizele epileptice, hemoptizii sau aritmii cardiace, in functie de localizarea leziunilor.

Ceea ce nu se stie despre endometrioza este cauza aparitiei sale, acest lucru determinand de-a lungul timpului aparitia a numeroase teorii vizand etiopatogenia sa.

In materialul de lunea viitoare vei putea citi despre cauzele aparitiei acestei boli.
 

Comentariile 101-150 din 720

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ioana pe 25 Feb 2013, 11:33
    Tot raul spre bine

    Eu ma aflu in pauza de anticonceptionale si ma simt foarte bine fara ele. Durerile zilnice pe care le aveam si care credeam ca sunt din cauza chistului si endometriozei, au disparut complet. Am inceput sa tin o dieta personalizata recomandata de dl doctor Catalin Luca. Va recomand sa luati legatura cu dansul. Nu am nici un interes sa ii fac reclama dar eu ma conving pe zi ce trece ca tratamentul recomandat de dansul ma ajuta extrem de mult.

    3
    0

  • Andreea pe 24 Feb 2013, 17:41
    Pentru maria

    Buna Maria, Si eu am fost operata anul trecut in octombrie . La cateva zile dupa operatie mi-a venit menstruatia si am avut aceleasi dureri ca si inainte. Mie mi-a prescris medicul dipherelline. Am facut trei fiole si astept sa-mi revina menstruatia dupa patru luni de menopauza indusa.Si eu am 32 ani si nu am copii. Sanatate!

    5
    0

  • nico23 pe 24 Feb 2013, 11:44
    despre dieta in endo

    Asa cum orice persoana cu o boala cronica are unele restrictii de alimentatie, asa e si cu aceasta dieta in endometrioza pe care eu o consider un mod sanatos de a ne hrani, de a ne feri de alimente sau alte produse care cresc estrogenul, endometrioza fiind o boala dependenta de hormonul estrogen. Asta nu inseamna ca opreste boala, dar poate o incetineste, tot ce pot sa zic este ca eu m-am simtit mult mai bine dupa ce am inceput sa tin aceasta dieta pe care o voi tine toata viata mea. Fiecare face cum considera ca e mai bine. Sanatate multa va doresc!

    1
    0

  • haisan mariana pe 24 Feb 2013, 08:41
    endometrioza

    buna fetelor.ma bucur pentru Mirabela ca a ramas insarcinata.Cred ca cine a ascris ca endo apare si dupa nastere are perfecta dreptate.Nu scapam noi asa usor de ea ne bantuie pana la 50 de ani .in rest eu am aceleasi dureri desi sunt operata in august 2012 la Giulesti la dr Ion .Am fost la control regulat si tocmai acum 2 sapatamani mi a spus ca s a mai format un chist de 4 cm dar nu stie daca e de natura endometr.asa ca m a invitat din nou la opeartie.O sa mai stau desi am si frisoane si usturimi ca si inainte.de dureri nici nu mai zic mereu le am.unele persoane zic ca au dureri doar la ciclu in schimb eu le am mereu zi si noapte.ma abtin sa nu iau antiinfl.ca sa nu devin dependenta.iau si naturiste ceaiuri si primula sau luminita de seara.alimentatia o tin din scurt cat se poate desi n o pot controla in totalitate.sunt constienta ca asta e o cauza principala si mai conteaza si regimul de viata.asa ca prin iunie poate o sa merg din nou sa mai fac o laparosc asta daca o sa rezist pana atunci.ce sa va mai spun mai trimiteti mi si mie traduceri din cartea aceea minunata pentru ca din pacate eu nu stiu engleza ci doar franceza.va pup si va doresc sa aveti rabdare in lupta cu boala spurcata pe care o avem.

    8
    0

  • maria pe 23 Feb 2013, 10:34
    Endometrioza

    Buna fetelor, Pe 1 februarie am fost operata laparo, de endometrioza (eram plina si pe intestine), mi-a fost prescris tratament cu orgamentril pentru 3 luni de catre dna dr ginecolog (fara alte recomandari). Cand mi-a venit menstruatia am avut aceleasi dureri ingrozitoare. E normal ca imediat dupa interventie sa am aceleasi dureri si simpome? Ma gandesc daca pana la urma am fost curatata foarte bine sau nu? Ce ma sfatuiti sa fac?Sun disperata!! Imi doresc tare mult un bebe, am deja 31 de ani. Imi puteti tansmite si mie informatii privind dieta?? (am tot citit pe net si nu mai stiu ce pot si ce nu manca). A fost cineva la un homeopat anume? Multumesc frumos, adresa mea este ro_mariaradu@yahoo.com

    9
    0

  • Andreea pe 22 Feb 2013, 21:29
    endometrioza

    Buna fetelor. Vreau sa-mi spuna si mie cineva cand revine menstruatia dupa ultima injectie de dipherelline. Am deja peste 60 zile de la ultima injectie si nimic.

    3
    0

  • nico23 pe 22 Feb 2013, 15:14
    pt. Mirabela

    Draga Mirabela, ma bucur ca ai ramas gravida, dar imi pare rau ca nu esti informata: endometrioza e cronica, reapare mereu, chiar si dupa sarcina, e boala dependenta de hormonul estrogen, deci nu scapam de ea pana la menopauza naturala. Iar dieta antiestrogenica din carti nu e o prostie din moment ce aceasta boala e dependenta de estrogen. Ramane la latitudinea fiecareia sa decida daca o urmeaza sau nu. Si eu sunt gravida, astept sa nasc, dar fara acea dieta nu reuseam sa raman gravida pentru ca fara anticonceptionale(progestative) faceam imediat chisturi, cum ai facut si tu, iar eu am rezistat timp de 4 luni de zile doar cu dieta antiestrogenica si suplimentele antiestrogenice pana am ramas gravida, fara sa am nici un chist sau dureri mari, desi am endo grad IV.. Mentionez ca am tinut dieta la sange. E frumos ce spui "traiti-va viata normal", dar din pacate cu aceasta boala nu mai avem viata normala sau cel putin cazurile pe care le cunosc eu sunt chiar triste si dramatice. Sarcina usoara !

    1
    0

  • Mirabela pe 22 Feb 2013, 13:38
    Endometrioza + Sarcina

    Fetelor va spun drept ca am intrerup anticoceptionalele si la 3 saptam mi-a reaparut chistul dar tin sa precizez ca la o luna dupa am ramas ff repede insarcinata din prima acum am 9 saptam de sarcina voi face toate analizele dar se pare ca putem ramane si cu endometrioza si n-am tinut nici un fel de regim nici o carte ca am tot citit de o carte nu-i adevarat asta tine de fiecare persoana de la corp la corp dc reapare endometrioza sau nu, nu va mai luati dupa carti traiti-va viata normal si toate bucuriile vor veni, va pup mai multe detalii dc va intereseaza adresa mea de mess: mirabelamanolescu@yahoo.com

    8
    0

  • mara pe 17 Feb 2013, 22:49
    crte zoe brown

    Buna seara, as dori mult de tot sa fac rost de un exemplar al cartii "Endometriosis bible", daca cineva are aceasta carte, i-as fi f recunoscatoare daca ar accepta sa mi-o trimita pe adresa de mail: hariett_84@yahoo.com. Am o endometrioza situata pana in prezent strict la nivel ovarian, am avut deja o prima interventie chirurgicala in martie anul trecut, in cadrul careia s-a procedat la chistectomie cu ovarectomie dr, am urmat tt cu anticonceptionale timp de 6 luni, insa se pare ca evolutia este progresiva, in momentul in care echografic s-a observat un chist ovarian am trecut la zoladex, pe care l-am urmat timp de 4 luni, insa fara ameliorari (chistul a continuat sa creasca). In prezent are aprox 4 cm, mi s-a recomandat o sarcina, cat ovarul mai este inc functional. Am 6 sapt de la ultima injectie, si durerile n-au intarziat sa apara, mult mai intense decat atunci cand urmam tt cu contraceptive sau zoladex. Ma intreb deseori cu deznadejde dc asta va fi restul vietii mele, dca voi deveni dependenta de antialgice, daca voi reusi sa am un copil... La ora actuala, sunt extrem de dispusa sa incerc tt alternative, c siguranta nu vor dauna ma mult decat cele medicale, si cu siguranta efectele secundare nu vor fi atat de afurisite... va multumesc pt orice raspuns, ma ajuta sa stiu ca nu sunt singura...

    1
    1

  • Linda pe 16 Feb 2013, 19:41
    Endometrioza

    Buna! Si eu am fost diagnosticata cu endometrioza anul trecut cu un chist de 3,2 cm pe un ovar. Dupa doua luni de tratament cu anticonceptionale Logest chistul are 2 cm. Am inteles ca deocamdata nu este nici un tratament si sa astept 4-6 luni, intre timp sa incerc sa raman insarcinata. Ce nu inteleg eu daca endometrioza inseamna infertilitate, cum poti sa ramai insarcinata? Va rog sa-mi trimiteti si mie cartea Zoe Brown. Este cineva din Cluj cu problema endometrioza? Multumesc!

    3
    0

  • Ioana pe 15 Feb 2013, 18:18
    nico23

    Ai dreptate conteaza foarte mult sa ai un medic care sa stie sa te asculte si sa iti dea explicatii. Eu una am apreciat faptul ca doctorul meu mi-a explicat faptul ca atat operatia cat si pastilele sunt doar tratamente temporare. El imi tot spune ca o sarcina m-ar ajuta in cazul meu dar eu am 23 de ani abia impliniti si inca nu sunt pregatita pentru asa ceva. O sa continui tratamentul asa cum mi-a zis el plus cel naturist si sper ca aceasta luna de pauza de la pilule sa nu ma afecteze cu nimic.

    4
    0

  • nico23 pe 15 Feb 2013, 17:41
    ioana

    Da, ca la orice boala cronica trebuie urmat un regim special de alimentatie, fara conservanti, coloranti, hormoni, substante din alimentatie sau cosmetice (parabenii, sls...) care mimeaza estrogenul pentru ca endometrioza e boala dependenta de hormonul estrogen, doar ca aceasta dieta ajuta si nu cred ca e de ajuns mai ales in grad avansat de endometrioza. Si eu stiu ca anticonceptionalele contin si estrogen....La fel si mie mi-au dat in 2006 anticonceptionale iar chistul mi-i s-a marit. Operatia daca e cazul nu rezolva boala in sine , medicul te curata de implant, de aderente, de chist. In centrele specializate de endometrioza din strainatate mai ales cazurile grave se trateaza cu progestative din cate stiu eu. Poate ca depinde de varsta si de gradul bolii, daca femeia mai vrea sau nu copii, nu stiu. Trebuie sa ne gasim fiecare un medic care sa stie sa opereze endometrioza si care sa stie sa dea un tratament adecvat.

    4
    0

  • Ioana pe 15 Feb 2013, 16:55
    endometrioza

    Buna tuturor! Si eu am fost diagnosticata cu endometrioza anul trecut cu un chist de 4 cm pe un ovar. Dupa trei luni de tratament cu anticonceptionale Diane 35 chistul a crescut la 5,6 cm. Doctorul mi-a zis totusi sa mai iau inca trei luni si daca nu scade sa ma opereze. Am continuat cu pilulele dar am schimbat doctorul si am inceput in paralel un tratament naturist. In prezent chistul meu are 3,8 cm. Doctorul mi-a zis sa fac o luna pauza de pilule si sa trec apoi pe Karissa. Desi sunt aproape sigura ca tratamentul naturist ma ajuta cel mai mult, imi este totusi teama de aceasta luna de pauza de la pilule. In orice caz din cate am citit despre aceasta boala am observat ca majoritatea celor care au facut operatii si alte tratamente hormonale, nu au rezolvat mai nimic. De aceea cred cu tarie ca tratamentele naturiste si dietele speciale sunt solutia pentru noi! M-ar interesa de unde as putea cumpara cartea lui Zoe. Multumesc si multa sanatate!

    9
    1

  • mari pe 13 Feb 2013, 00:45
    carte zoe brown

    buna ziua, daca printre D-voastra se afla cineva in posesia cartii lui Zoe Brown despre tratamentul endometriozei, o rog sa mi-o trimita pe adresa de mail hariett_84@yahoo.com as dori sa incerc o metoda alternativa la cele medicale incercate pana acum, insa care nu au dat f multe rezultate va multumesc anticipat

    7
    0

  • nico23 pe 11 Feb 2013, 08:44
    pt. Ana-Maria

    Draga Ana-Maria si eu sunt insarcinata in luna 7, la fel aveam dureri in spate si la burta. La burta sunt normale, vei simti tot felul de senzatii, de intepaturi, etc iar la spate la mine durerile erau de la implantul de endo de pe rect si in alte locuri care nu au putut fi curatate la operatie. Dar majoritatea fetelor pe care le cunosc eu, cu sau fara endometrioza au avut dureri de burta sau de spate( nu mari), din cand in cand in sarcina. Mie doctorul mi-a dat un progesteron (utrogestan) si mi-a fost mult mai bine. Sarcina usoara iti doresc.

    1
    0

  • Ana-Maria pe 10 Feb 2013, 22:00
    Sarcina dupa operatie

    Buna!Am fost operata laparoscopic la inceputul lunii decembrie de chist endometriozic de 6cm si mi s-au cauterizat o gramada de alte chisturi cuprinse intre 3 si 5mm ce acopereau zona pelvina....acum sunt insarcinata in 3 saptamani, dar am dureri de spate si simt usoare apasari pe burta...este normal in cazul acesta? lamuriti-ma va rog ptr ca abea joi sunt programata la primul control.......... Pentru cele care nu au hotarat inca la ce medic sa mearga il recomand pe domnul Deva Dan de la Spitalul Panait Sirbu ( GIULESTI)...este un doctor nemaipomenit de bun!

    4
    0

  • Ispas Ionela pe 9 Feb 2013, 21:00
    endometrioza

    Buna Am 29 ani si m-am operat de endometrioza in 2010 la Giulesti, dar din pacate a recidivat, in 2012 mi s-a prescris Logest timp de 3 luni, intrand fortat la menopauza, dar chisturile nu au dat inapoi deloc, ar trebui sa ma operez din nou. Va rog frumos sa-mi trimiteti si mie cartile de Zoe Brown si alte materiale despre tratamentul endometriozei pe adresa: inela_ela@yahoo.com Va multumesc! Multa sanatate tuturor!

    4
    0

  • nico23 pe 30 Ian 2013, 12:41
    pt sonia si fetele cu endo

    Exact Sonia, asta scrie si in cartile Endo rezolved si Endometriosis Bible (Zoe Brown), despre recipiente, alimentatie, cosmetice, gluten, conservanti, coloranti, etc, care la un moment dat provoaca tulburari hormonale. Da, de ce sa ne ferim si cu ce ne putem ajuta sa nu evolueze boala repede.

    2
    1

  • Sonia C pe 29 Ian 2013, 22:57
    Evitati recipientele din plastic

    Fetelor nu mai folositi tigai si oale din teflon. Teflonul contine material plastic (politetrafluoretilena) si este cauzator de dereglari hormonale si infertilitate. Evitati pe cat posibil sa consumati produse care au fost ambalate in recipiente din plastic sau in doze metalice (din aluminiu). Se pare ca si plombele dentare din compozit (cele albe) ar contine Bisphenol A (sau BPA). Efectiv, nici nu mai stim de ce sa ne ferim!

    7
    0

  • Lilia pe 25 Ian 2013, 23:03
    endometrioza

    Salut fetelor, scriu prima data aici. Imi sunt si mie cunoscute problemele voastre>endometrioza, infertilitate................Am fost operata pentru chist endometrial in 2010, peste un an s-a depistat iarasi alt chist la alt ovar. Cu toate acestea am incercat FIV- nereusit.Acum urmez trata ment iarasi pentru endometrioza cu buserilin (ceva asemanator cu diferilin). Citesc si ma ingrozesc cind inteleg care ar putea fi consecintele acestei boli. Va rog sa imi trimiteti si mie cartea Zoe Brown Endometriosis Bible. Chiar incep sa mi fac sperante ca o sa fie totul bine pentru noi. Adresa mea este lily.bivol@gmail.com.

    9
    0

  • nico23 pe 23 Ian 2013, 14:14
    pt haisan mariana

    Buna Mariana draga, nici nu stiu ce sa zic in legatura cu histerectomia, pentru ca sunt pareri contradictorii. De exemplu eu stiu ca si rinichii secreta estrogen. Si intradevar nu e bine nici daca menstruatia e retrograda, pentru ca se pot forma implantele de endo. Din pacate nu stiu ce sfat sa-ti dau legat de aceasta problema. Te pup.

    3
    0

  • haisan mariana pe 23 Ian 2013, 09:17
    endometrioza

    buna fetelor.ce mai faceti cum va mai simtiti?eu ma simt din ce in ce mai rau de aceea ma gandesc serios sa merg sa scot ovarele sau eventul sa fac hiserectomie.voi ce spuneti? mai dati mi sfaturi si pareri .a facut cineva care are endometrioza acest lucru?si cum se simte acea persoana?m ar interesa deoarece nu mai suport durerile ,balonarile si constipatiile.mentionez ca am ciclu doar 2 zile ceea ce din nou nu poate fi normal datorita faptului ca eu cred ca se formeaza implanturile din acea mucoasa care trebuie eliminata.va pup si sanatate.astept pareri.

    5
    0

  • Corina pe 22 Ian 2013, 18:36
    Pt. Gratiela Jipa

    Buna seara!Scrieti pe forum o adresa de mail pt. a va putea trimite cartea lui Zoe Brown si alte materiale despre endometrioza! Insa din ceea ce descrieti dvs., se pare ca este vorba despre o endometrita, si nu endometrioza. Endometrita este o inflamatie a endometrului (mucoasa uterina), provocata de o infectie cu anumiti germeni... este necesar chiuretajul biopsic pt. inlaturarea surplusului de mucoasa uterina si identificarea germenelui care a produs inflamatia, in vederea stabilirii tratamentului corespunzator. Sanatate multa!

    5
    0

  • gratiela jipa pe 22 Ian 2013, 13:42
    despre endometrita

    buna fetelor, sunt disperata , tremur toata, am 47 ani si in urma unui control pentru ca am ciclu foarte mult in cantitate dar nu mai mult de 3 zile, mi-au spus ca am hipomenoree, uter fibromatos si un polip, drept urmare mi-a spus ca am mucoasa foarte groasa adica endometriza , si aveam 12 in ziua 19 de la ciclu si sa ma duc sa fac un chiuretaj biopsic, nu stiu ce sa fac, va rog vreau si eu carte lui zoe brown, va rog sa-mi trimiteti un semn de viata, va doresc numai bine tuturor.

    1
    0

  • Alina pe 21 Ian 2013, 12:29
    Diphereline

    Buna, Pentru cine intereseaza Diphereline-ul se poate cumpara compensat 50%. Pentru a beneficia de compensatie trebuie sa mergeti la casa de asigurari de sanatate de care apartineti si sa depuneti cateva acte la "Comisii terapeutice". Actele necesare sunt: biletul de externare/scrisoare medicala, rezultatul biopsiei care atesta ca aveti endometrioza, copie dupa CI, dovada calitatii de asigurat si un raport justificativ. Multa sanatate!

    2
    0

  • flory pe 10 Ian 2013, 18:20
    carte zoe brown

    buna fetelor! ma poate ajuta si pe mine cineva cu cartea doamnei Zoe Brown? adresa mea de mail este flory.moisa@yahoo.com. Va multumesc si sanatate multa

    0
    0

  • Sophie pe 2 Ian 2013, 15:16
    carte zoe brown

    Buna fetelor . Am intrat intimplator pe acest site, cumnata mea din pacate a fost si ea diagnosticata cu aceasta boala si eu am vrut sa ma informez mai mult , e strasnic ..... Daca poate sa- mi trimita cineva si mie aceasta carte zoe brown ca sa o pot ajuta cit de putin.adresa mea de e-mail este stela.dereli@yahoo.com . Mersi mult si insanatosire doresc la fiecare

    0
    0

  • Mirabela pe 20 Dec 2012, 13:16
    Endometrioza :((((

    Fetelor e nasoala rau boala asta de un dupa operatie am luat anticoceptionale sa nu reapara chistul si acum m-am decis cu acordul medicului sa intrerup sa incerc sa fac bebe doar dupa 2 saptm de la intrerupere de anticoceptionale mi-a reaparut un chist de 3 cm inca n-am dureri dar e posibil sa se mareasca sau sa-l pierd la menstruatie dati-mi un sfat inca nu ma duc la bucuresti la analize ca dau tare sa raman insarcinata chiar si cu chist in mine, cine a mai avut ca mine sa intre pe mess: mirabelamanolescu@yahoo.com

    0
    0

  • flower pe 18 Dec 2012, 21:33
    ptr. nico23

    incep prin ati multumi pentru sfaturile si comentariile tale in timp.Eu am fost depistata cu endometrioza prin 2003 , trecuta prin operatie laparoscopica , apoi extirpare de ovar ( pentru ca pe atunci nu aparusera injectiile de inducere a menopauzei.)..Acum 2 ani am luat tratamentul pentru inducerea menopauzei ....chisturile au avut o regresie aparenta , ca apoi la inceputul lui 2012 dupa un Rmn sa constate implanturi endometriozice si pe peretele rectal, nu mai vorbesc de o posibila infundare a trompei...Am refacut tratamentul injectabil si acum am fost la rmn. Rezultatele sunt satisfacatoare , dar pana cand..dupa aparitia menstruatiei acesta endometrioza o sa se refaca sigur.Asa ca trebuie sa gandim pozitiv si sa incercam si alte tratamente naturiste. De aceea nico , chiar daca nu ne cunoastem , te rog trimite-mi si mie cateva indicatii despre dieta lui Zoe , tabelul din protocol sau chiar cartile daca le ai ( engleza nu e punctul meu forte !! ) Iti raman recunoscatoare in orice fel. Adresa mea de mail : florentinas84@gmail.com

    2
    0

  • Sonia C pe 8 Dec 2012, 19:21
    Pt. Madalina ST

    Ai primit cumva un tratament de substitutie hormonala pentru ca ai intrat in menopauza de la 30 de ani?

    4
    0

  • dana pe 8 Dec 2012, 18:37
    pt. Nico

    Draguta...Dana sunt, din Buc. Daca imi scrii pe mail sa stii ca eu nu mai am acces la adresa veche. Te rog sa imi scrii de acum inainte pe adresa: dnnaa@ymail.com

    2
    0

  • nico23 pe 7 Dec 2012, 09:08
    pt. madalina

    Draga Madalina, regret din suflet ce ti-i s-a intamplat, mi-i s-a facut pielea de gaina cand am citit cat de extinsa este endometrioza ta...Doamne Dumnezeule, esti cu anus contra naturii??? Imi pare enorm de rau, enorm de rau, mi-au dat lacrimile cand am citit ce-ai scris!!! Draga mea si eu si multe alte fete suntem in pericol de anus contra naturii, eu avand endometrioza infiltrata urat in rect, ai putea sa ne dai detalii despre ce inseamna reintegrare? Te pup.

    2
    0

  • Madalina ST pe 6 Dec 2012, 14:48
    Cea mai crunta boala: Endometrioza

    Dragele mele, Imi pare rau ca trebuie sa va spun acest lucru, dar endometrioza este cea mai urata/crunta boala posibila. Nu va jucati cu sanatatea voastra. Eu am patiti-o pe pielea mea si sufar cumplit. Mi s-a depistat endometrioza prin 2006, cand eram prea tanara ca sa ma operez si prea tanara ca sa inteleg ce inseamna aceasta boala. Am mers pe tratamentul catorva medici care mai rau mi-a facut. In 2011, luna mai, m-am hotarat sa fac o laparoscopie. Deja vedeam ca nu pot obtine o sarcina si eram disperata. In urma laparoscopiei mi-a fost scoasa tropma dreapta, pe motiv ca in ea se acumulase un lichid toxic din cauza endometriozei si ca puteam avea complicatii foarte mari. Ovarele mi-au fost curatate. Dupa, m-am dus la o clinica particulara din Bucuresti care mi-a zis ca singura solutie e sa fac FIV, dupa ce termin tratam cu diphireline 3 luni de zile (nu va mai povestesc ce reactii urate am avut eu de la diphireline si ce dureri) Timp de un an de zile m-au chinuit, mi-au facut analize peste analize de zeci de milioane si nimic. Finalul apotetotic a fost ca anul acesta (2012)in iunie am ajuns sa fiu operata iar, operatie clasica de aceasta data, de chisturi endometriozice de aprox. 20 cm, plus alte complicatii aparute. Disperati dupa bani (cei de la clinica particulara) si sub pretextul ca trebuie sa fac FIV ca sa am copil, mi-au scapat endometrioza de sub control. Acele chisturi de 20 cm mi-au strangulat/presat colonul si am dat in altele. A fost crunt. Complicatiile: ocluzie intestinala si taierea unei portiuni din colon care se necrozase, anus contra natura si ovarectomie. De 6 luni astept sa mi se faca reintegrarea dar din pacate tot mi se mai gasesc in organism noduli endometriozici care s-au extins (pe uter, colon, posibil sa am si la ficat un nodul endometriozic de 5 cm). Fiind in menopauza indusa prin scoaterea ovarelor (la 30 ani) poate am norocul ca nodulii sa se retraga de la sine si sa nu fie nevoie sa mi se scoata si uterul (nici doctorii nu stiu cum sa abordeze aceasta boala). Ce sa va mai zic... Sper ca nu v-am speriat foarte tare. Copil numai pot face, deja m-am impacat cu ideea si merg pe varianta adoptiei (asta dupa ce ma linistesc si scap si de operatia de reintegrare). aveti grija de voi

    5
    1

  • anca pe 5 Dec 2012, 15:55
    pt nico23

    trimite-mi si mie te rog cartile lui zoe brown. pleease. multumesc. adresa mea: anca0303@yahoo.com

    36
    0

  • Roxana pe 4 Dec 2012, 15:20
    carte

    Adresa pe care doresc sa primesc cartea: roxanad29@yahoo.com

    2
    0

  • Roxana pe 4 Dec 2012, 15:18
    vreau si eu cartea

    Buna, si eu am fost diagnosticata cu endometrioza de gradul 4, am fost operata luna trecuta si de chisturi endometrice. Din pacate nu mi-a putut inlatura toata endometrioza, mi-am mai ramas pe o portiune din intestinul gros. As dori si eu cartea aceea a dnei Brown. Multumesc si multa sanatate!!!

    1
    0

  • Ana-Maria pe 28 Nov 2012, 14:55
    endometrioza

    Buna!Saptamana trecuta am fost diagnosticata si eu cu chist ovarian endometriozic de 6 cm iar miercurea viitoare urmeaza sa fac laparoscopia insa nu stiu mai nimic despre acest chist, doctorul care ma va opera probabil nu a vrut sa ma sperie si mai mult decat eram deja...trimiteti-mi si mie va rog cartea doamnei Zoe si daca aveti si alte materiale despre acest chist.la adresa ana_marrya18@yahoo.com

    11
    0

  • nico23 pe 26 Nov 2012, 20:27
    pt germinad

    scuze, am fost cam absenta in ultimul timp, dar ma simt mai bine. Sarcina e ok, acum sunt in patru luni si jumatate. Te pup.

    3
    0

  • germinad pe 26 Nov 2012, 17:19
    pt nico 23

    u ce mai faci? cum iti e? ai mai avut dureri in timpul sarcinii? te pup

    9
    0

  • germinad pe 26 Nov 2012, 17:17
    bebe

    buna fetele, Nu am mai intrat demult. Am avut niste probleme in a ramane insarcinata...din cauza endometriozei..spermograma f putini "gigei" ne pierdusem orice speranta..sansa noastra era inseminarea sau fiv. Dar se pare ca cineva a fost sus acolo si dupa plans zile la rand..a venit si veste: o sa avem un bebe. Asa ca nu incetati sa sperati! va pup si va doresc numai bine

    5
    0

  • diana pe 26 Nov 2012, 11:30
    va rog sa imi trimite-ti si mie cartea lui Zoe Brown

    Buna fetelor. Citind randurile scrise de voi mi-au dat lacrimile sa vad atata suferinta. Se pare ca si eu sufar de aceasta boala...Ajutati-ma si pe mine sa inving aceasta boala. Am inceput sa cred in cartea lui Zoe Brown. Pentru ca pentru a scapa de endometrioza inseamna a ne schimba radical viata. Daca endometrioza este o boala enigmatica...cred ca doar ceva care a venit miraculos pentru noi poate sa ne faca sa invingem DEFINITIV aceasta boala. Celelalte metode pot fi doar ameliorari...In spatele acestei boli se ascund lucruri pe care noi trebuie sa le invatam in aceasta viata. Atentie!...nu trebuie sa le platim...ci doar sa le invatam...si le vom invata! Trimite-ti-mi si mie cartea...Vreau sa ma schimb!!! Adresa mea de email este sday123456@gmail.com. Iti multumesc din suflet, cea care imi vei trimite cartea...si pentru time va fi un pas spre vindecare...si eu o voi da mai departe... sday123456@gmail.com

    9
    0

  • Cati pe 21 Nov 2012, 09:04
    Endometrioza

    Buna fetelor, Am fost si eu diagnosticata cu endometrioza si v-as fi recunoscatoare daca mi-ati putea trimite si mie cartea scrisa de Zoe Brown si orice altceva pe care voi l-ati considerat important de citit. Va multumesc din suflet si va doresc multa sanatate. Adresa mea este kor_ree_nah@yahoo.com

    4
    0

  • maria pe 16 Nov 2012, 16:01
    tratamentul cu orgametril ?

    buna seara, dragelor. am citit comentariile voastre din 2008, la rand sau pe sarite si va impartasesc tristetea, neputinta, frustrarea in fata nepasarii sau nepriceperii medicilor, a unora dintre ei. Eu inca mai caut un medic la care sa merg, dupa o laparoscopie facuta anul acesta, asa cum am scris si in postarea anterioara, am inca dureri mari si desi am un sot iubitor si rabdator, imi fac griji pentru linistea familiei mele. Am citit in comentariile din 2008, o doamna , Angela, scria ca a facut tratament cu orgametril prescris de dr. Horhoianu. As fi curioasa sa stiu daca i a fost de folos, asta, desigur, daca mai intra pe acesta pagina. Va strang mana tuturor si va doresc multa putere in lupta cu endometrioza

    1
    0

  • maria pe 16 Nov 2012, 15:19
    Va rog, dieta Zoe Brown

    Buna seara! Sunt si eu diagnosticata in august 2012 cu aceasta boala, dupa o laparoscopie facuta la Giulesti. Am in continuare dureri fff mari, medicii imi recomanda anticonceptionale p care nu vreau sa le iau. Am 38 e ani.V as ruga, pe acelea dintre voi care au, sa mi trimita cartea Zoei Brown sau alte materiale despre tratament naturist, sau medici naturopati la care as putea sa merg, pe adresa de mail : marianagindes@yahoo.com. Va multumesc din suflet

    3
    0

  • Stefi pe 15 Nov 2012, 21:06
    Endo

    Ciudat mi se pare k mi.a zis ca voi face hiperstimularea zilele astea, imediat dupa operatie.. Ce ziceti de asta?

    3
    0

  • andrada pe 15 Nov 2012, 20:56
    pt stefi

    bafta sa ramai acum ca te-ai operat

    0
    0

  • Stefi pe 15 Nov 2012, 20:50
    Pt Corina

    Iti multumesc Corina. M-am operat marti dimi si ink sunt internata. Chirurgul kre m-a operat a zis k ma trimite zilele urmatoare la un ginecolog sa.mi faca o hiperstimulare ovariana...nu stiu acum ce o sa se intample, insa incerc orice incat sa raman gravidutza pana nu recidiveaza endo... La eco se vedeau doar 3 chiste si la operatie mi-a zis ca aveam burta plina de chiste...si va spun k n-am prea avut simptome..doar ca nu ramaneam gravi.. E o boala parsiva rau.. Adresa mea e rosustef@yahoo.com.

    0
    0

  • Corina pe 11 Nov 2012, 18:35
    Pt. Stefi

    Scrie o adresa de mail ca sa iti pot trimite niste materiale despre endometrioza!Sanatate multa, curaj si bafta la operatie!

    2
    0

  • stefi pe 10 Nov 2012, 21:18
    endometrioza

    Buna.. fetelor, ma ajutati si pe mine cu materiale si cartea lui Zoe Brown despre endometrioza ? Sapt vii ma operez, am 4 chisturi endometriozice si un fibrom cam maricel... Mi-e frica de mooooor, insa ce sa fac, imi doresc enorm un bebe si endo ma impiedica sa-l am..

    1
    0

  • dianne35 pe 8 Nov 2012, 18:09
    endometrioza

    nico23, te rog sa-mi trimiti si mie la adresa de e-mail andreescu28diana@yahoo.com, cartile care te-au ajutat sa scapi de endometrioza, acesta boala enigmatica in urma careia sufar de infertilitate. Multumesc anticipat!

    1
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 7 8 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod