Efectul devastator pe care lipsa somnului îl are asupra corpului: Crește riscul de cancer

De ce ar fi bine să mergi la somn mai devreme?


”După o singură noapte de 4-5 ore de somn, celulele care ne apără de cancer scad cu până la 70%”

După ce a studiat efectele privării de somn mai bine de 20 de ani, dr. Walker are grijă să doarmă 8 ore în fiecare noapte. ”Da, îi ofer corpului în fiecare noapte câte 8 ore de somn, iar acest lucru nu se schimbă niciodată. Este cel mai important lucru, precum și obiceiul de a te culca și trezi la aceleași ore. Iau somnul în serios pentru că am văzut cu ochii mei ce se întâmplă când corpul este privat de somn.
După ce ajungi să conștientizezi faptul că după o singură noapte de 4-5 ore de somn, celulele care ne apără de cancer scad cu până la 70% și că privarea de somn are o legătură directă cu cancerul de colon, prostată și sân, nu cred că mai poți să ignori importanța somnului”,
declară specialistul care a publicat o carte cu descoperirile sale, intitulată ”Why we sleep”.

Peste 20 de studii epidemiologice realizate pe scară largă atestă faptul că cu cât dormim mai puțin, cu atât trăim mai puțin.
De exemplu, o persoană cu vârsta de 45 de ani sau peste care doarme în medie 6 ore pe noapte este cu 200% mai expusă riscului de a suferi un infarct, în comparație cu una care doarme 7-8 ore pe noapte.

De asemenea lipsa somnului are un efect nefast asupra glicemiei, generând fluctuații mari și un răspuns slab la semnalul transmis de insulină. 

Cu cât dormi mai puțin, cu atât ești mai predispus la îngrășare, deoarece lipsa somnului scade nivelul unui hormon numit leptină, care semnalează senzația de sațietate, și crește nivelul hormonului grelină, care accentuează senzația de foame.


Prea puțin somn crește riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer


Un alt aspect semnalat de specialist este legat de faptul că dacă obișnuiești să dormi prea puțin crește foarte mult riscul de a dezvolta mai târziu boli neurologice grave, cum ar fi Alzheimer. Există o explicație științifică pentru acest lucru: se pare că are legătură cu depunerea plăcilor de proteine beta-amiloide, ce se formează la nivelul creierului afectat de maladia Alzheimer și care distrug celulele înconjurătoare.
În timpul somnului, aceste depozite sunt curățate de la nivelul creierului, evitând astfel degradarea lui.

De asemenea, respectarea unui program strict de somn poate să îmbunătățească calitatea vieții persoanelor care suferă de diverse tulburări, cum ar fi tulburarea bipolară.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod