Efectul devastator pe care lipsa somnului îl are asupra corpului: Crește riscul de cancer

Consecințele lipsei de somn sunt mult mai grave decât ți-ai putea imagina! De ce este somnul atât de important?
Crezi că organismul tău rezistă pe termen lung dacă nu dormi suficient noaptea? Crezi că este bine să te culci mereu după miezul nopții și să te trezești dimineața devreme? Crezi că viața este prea scurtă ca să o petreci dormind după un program bine stabilit? 

Poate că ai trecut și tu prin aceste răzvrătiri sau poate că mereu ai considerat somnul ca fiind o prioritate în viața ta, însă, un lucru este cert! Organismul are nevoie de somn, iar numeroasele studii realizate până în prezent atrag atenția cu privire la ravagiile care se întâmplă în corp atunci când este privat de somn pe termen lung. 

Potrivit dr.
Matthew Walker, un expert în somnologie, privarea de somn are efecte mult mai grave asupra corpului decât ne-am putea imagina. El susține că odată ce lumea ca începe să înțeleagă ce legătură puternică există între lipsa de somn și bolile grave precum Alzheimer, cancer, diabet și obezitate, își va da mai mult silința să respecte cele 8 ore de somn pe noapte. 

”Privarea de somn are un efect devastator asupra corpului și nu lasă niciun colțișor neafectat. Și cu toate acestea, nimeni nu face nimic în această privință.
Când ai văzut ultima dată un poster al unei campanii care să avertizeze cu privire la importanța crucială a somnului? Ți s-a întâmplat să auzi vreodată că un medic i-a prescris unui pacient nu pilule ca să doarmă, ci să respecte orele de somn și să doarmă mai mult? Trebuie să acordăm mai mult atenție somnului”
, avertizează dr. Matthew Walker, director la Centrul de Cercetare a Somnului din cadrul Universității Berkeley, California.

Potrivit specialistului citat de publicația The Guardian, în 1942 doar 8% din populația încerca să supraviețuiască cu 6 ore de somn pe noapte, iar în 2017 acest obicei este la ordinea zilei (1 din 2 persoane în aplică frecvent).
De ce s-a ajuns în această situație? 

”Lumina care este foarte puternică noaptea, din cauza reclamelor și a iluminatului stradal, constituie un prim inamic, deoarece degradează calitatea somnului. Al doilea motiv ar fi stresul de la locul de muncă și programul prelungit. Și pentru că nimeni nu vrea să renunțe la timpul petrecut în familie sau la distracție, preferă să sacrifice noaptea și să taie din orele de somn. Și anxietatea joacă un rol esențial, deoarece ne simțim tot mai singuri și mai adânciți în depresie.
Alcoolul și cafeaua sunt băuturi disponibile la tot pasul. Toate acestea sunt pe lista principalilor inamici care afectează grav calitatea somnului”,
explică specialistul care are un program strict de somn.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod