Durerile de spate

Medicina traditionala chineza studiaza cu atentie cauzele durerilorce apar frecvent in zona dorsala si/sau lombara, concentrandu-se maimult asupra unor aspecte legate de starea intestinelor si a musculaturiiabdominale si dorsale. Observand efectele produse de prezenta gazelor inintestine, medicii chinezi au constatat ca acestea determina tensiuniasupra cutiei toracice. La randul lor, coastele deplaseaza vertebrelede care sunt legate, deformand astfel coloana toracala.

Daca gazele intestinale sunt distribuite uniform dreapta-stanga, atunci vaapare o tendinta de tractiune spre fata, la care musculatura spatelui vaincerca sa se opuna. Astfel apar durerile. Daca se produce o acumularede gaze - evident, cronica - cu o repartitie predominant pe dreapta,sau stanga, aceasta va crea tractiuni ce vor produce reactii muscularepe partea opusa si, in consecinta, o scolioza insotita de dureri aproapecontinue.

Persoanele cu o musculatura slaba vor avea tendinta de a-si indreptacurbura fireasca a coloanei lombare, pentru a crea spatiu mai largintestinelor bolnave.
Astfel, pozitionarea nefireasca a vertebrelorva determina, de asemenea, dureri. Dar, nici persoanele cu musculaturafoarte puternica nu sunt mai avantajate. Acestea vor avea tendinta dea curba exagerat coloana lombara, dand nastere lordozei.

Exemplele ar putea continua, dar nu ne propunem decat sa va evidentiemimportanta unei alimentatii corecte pentru a evita necazurile provocateasupra coloanei vertebrale. Un ceai din chimen si anason, baut dedoua-trei ori pe zi, poate absorbi gazele din intestine. Daca adaugatisi niste matase de porumb (uscata si macinata) in cat mai multe dinmancarurile dvs., mucoasa intestinala va avea timp sa se refaca si,dupa 30-40 zile isi poate reveni complet.

Nu neglijati nici gimnastica de corectie a coloanei si nici masajuladecvat.
Gimnastica trebuie sa fie blanda, lenta si cu extensii din cein ce mai mari in exercitiile de torsionare a coloanei vertebrale ca siin cele de curbare fata-spate ori dreapta-stanga. In acest sens,exercitiile de Qigong sunt foarte indicate, daca sunt practicate sub oindrumare foarte competenta. Astfel de exercitii pot mobiliza coloanavertebrala in toate gradele ei de libertate naturale, accentuand miscarearelativa a vertebrelor sacrale in raport cu cele lombare. Pe aceasta cale,se asigura orice practicant ca durerile de spate sunt doar o amintiresau un vis urat si indepartat. De asemenea, exercitiile de Taijiquan- acel splendid "balet" de sanatate, practicat zilnic de milioane dechinezi - poate fi o solutie foarte buna, cu conditia executarii corectesi constiente in fiecare zi.
Desigur si in acest caz este nevoie deajutorul unui specialist veritabil.

Totusi, unele pozitii vicioase - la masa de lucru, la locul de munca, lacaratul unor greutati etc. - pot provoca adesea dureri vii in regiunealombara si/sau cea dorsala. Aceasta se datoreaza unei contracturiremanente a musculaturii erectoare a coloanei, usor de recunoscut prinfaptul ca durerea seamana mai mult cu o arsura. De multe ori, inainte dea aplica vreo procedura de fizioterapie, merita sa incercati un masajefectuat pe partea interioara-posterioara a coapselor, de la poplitee(spatele genunchilor) pana la fese, introducand degetele mainilor inprofunzimea musculaturii. In cateva minute durerea dispare, aproapemiraculos.

Nu uitati, insa, ca in orice fel de dureri de spate este bine saconsultati, mai intai, un specialist si abia dupa aceea sa va decidetiasupra terapiei le care va supuneti.


de dr. Adrian Florea
Mare Maestru al Federatiei Mondiale de Qiqong
www.qitaky.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod