Durerile abdominale

Caracteristicile durerii Urmatoarele informatii, obtinute in urma unei discutii purtate cu pacientul pe seama istoriei durerii, sunt importante pentru a ajuta medicul sa determine cauzele durerii.

1. Modul in care a inceput durerea. De exemplu, durerile abdominale pot aparea dintr-o data sugerand ca a avut loc un eveniment de curand, de exemplu, intreruperea curgerii sangelui la colon sau obstructionarea traseului bilei.

2. Localizarea durerii. Apendicita, de regula, cauzeaza dureri in partea inferioara a adbomenului, in zona cunoscuta ca fiind localizat apendicul.
Diverticulita de obicei provoaca durere in partea stanga inferioara a abdomenului, unde sunt localizati mai multi diverticuli colonici. Durerea provocata de colecist se simte in partea superioara dreapta, unde vezica biliara este localizata. Pancreatita acuta provoaca dureri severe in partea superioara a abdomenului si in spate.

3. Tipul durerii. Obstructionarea intestinelor, initial, provoaca valuri de crampe abdominale cauzate de contractiile muschilor intestinali si dilatarea intestinelor.

Obstructionarea canalului biliar de catre pietre la fiere, de regula, cauzeaza dureri abdominale serioase care se termina dupa 30 minute sau chiar cateva ore.  Durerea de apendicita acuta, initial, se poate simti aproape de buric, dar in functie de evolutia inflamatiei, durerea se muta in partea dreapta jos a abdomenului.


4. Caracteristicile durerii se pot schimba in timp. De exemplu, astuparea canalului biliar uneori inflameaza vezica biliara cu sau fara infectie (colecist acut). Cand se intampla astfel, caracteristicile durerii se schimba cu cele ale durerii cauzata de inflamatie.

4. Durata durerii. Durerea aparuta din cauza sindromului de colon iritabil,de regula, se intensifica si declina dupa mai multe luni sau ani si poate inceta dupa mai multe decenii. Durerea cauzata de pancreatita se termina in cel mult o zi sau doua.

5. Ce intensifica durerea. Durerea cauzata de inflamatii (apendicita, diverticulita, colecist, pancreatita) de obicei este agravata de: tuse, stranut sau orice misca brusca.
 

6. Ce amelioreaza durerea.
Durerea aparuta din cauza sindromului de colon iritabil sau constipatie adesea este amelioarata temporar prin miscari de abdomen. Durerea cauzata de obstructionarea stomacului poate fi amelioarata temporar prin voma, deoarece este redusa intinderea care a cauzat obstructionarea.

Antacizi reduc temporar durerea provocata de ulcer sau de duodem, deoarece neutralizeaza acidul care este responsabil de iritarea ulcerului.

7. Semne si simptome apropiate. Prezenta febrei sugereaza inflamatia. Diareea si sangerarea rectala sugereaza o cauza intestinala care provoaca durerea.
Prezenta febrei si diareei sugereaza inflamarea intestinelor care poate fi infectioasa sau nu (colita ulcerativa sau Boala Crohn).

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elenafr pe 11 Mai 2008, 19:21
    durere abdominala

    Am citit articolul de mai sus cu atentie.Eu as fi dorit sa gasesc ceva scris si despre o durere pe care o am eu acum ,in partea de jos a abdomenului la mijloc.Oare s-a intors iar streptococul la mine...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod