Durerea cronica poate fi tratata!

Unul din cinci europeni sufera din cauza durerii cronice, durata medie de suferinta este de sapte ani, iar unele persoane declara ca uneori durerea este atata de puternica incat in acele clipe isi doresc sa moara.
Unul din cinci europeni sufera din cauza durerii cronice, durata medie de suferinta este de sapte ani, iar unele persoane declara ca uneori durerea este atata de puternica incat in acele clipe isi doresc sa moara. Acestea sunt cateva dintre principalele concluzii ale celui mai mare studiu asupra durerii efectuat in Europa - Pain in Europe, studiu realizat de NFO WorldGroup si Mundipharma International.

Desi este o experienta negativa, resimtita fizic, dar si la nivel psihic, durerea este absolut necesara pentru a ne semnaliza diverse probleme ale organismului. Fara durere, corpul nostru s-ar putea distruge efectiv fara sa realizam. Un exemplu este reperezentat de copiii care se nasc cu analgie congenitala si care se ranesc grav fara sa realizeze.

Durerea poate fi de doua tipuri: acuta si cronica. "Durerea acuta are un rol pozitiv, fiind determinata de o cauza evidenta, prezinta o evolutie liniara si poate fi tratata usor cu analgezice", declara Prof. Dr. Simona Rednic.

19% dintre adultii din Europa sufera de durere cronica


Pe de alta parte, durerea cronica are un rol negativ, fiind prezenta fara a se cunoaste cauzele care o determina, are o evolutie ciclica si persista dupa indepartarea cauzei. O alta problema pusa de durerea cronica este faptul ca raspunde greu la analgezice. Studiul Pain in Europe, care a inclus peste 46.000 de persoane, a evidentiat faptul ca 19% dintre adultii din Europa sufera de durere cronica de intensitate medie si ridicata.

Din pacate, o alta concluzie a studiului a fost aceea ca unu din patru pacienti este de parere ca medicul nu stie cum sa ii controleze durerea, iar in intreaga Europa, managementul durerii cronice este perceput ca inadecvat. Doua treimi dintre pacienti cred ca medicatia nu este suficienta pentru a le controla durerea.

Durerea "distrugatoare de vieti"


Efectele durerii cronice se resimt adesea in majoritatea planurilor vietii persoanei afectate. Numerosi indivizi care se confrunta cu durerea permanenta isi pierd locul de munca, se retrag din viata sociala, sunt irascibili si deprimati, iar unii dintre ei ajung chiar sa se sinucida. Unu din cinci indivizi care sufera de durere cronica isi pierde locul de munca din cauza durerii, potrivit aceluiasi studiu european.

Exista diferente de preceptie a durerii in functie de sex: "Femeile raporteaza durere mai frecvent si mai intens decat barbatii, iar diferentele nu sunt prezente doar in perceptia durerii, ci si in cum se vorbeste despre ea, cum se acomodeaza cu ea, ce medicatie se prescrie si in ce doze. Morfina, unul dintre cele mai cunoscute opiacee, actioneaza diferit in creierul femeilor decat al barbatilor, femeile avand nevoie de o doza dubla pentru acelasi grad de amelioarare", declara Prof. Dr. Simona Rednic.

Principalele zone de localizare a durerii care nu este provocata de cauze oncologice sunt spatele, in special zona lombara, articulatiile si capul.

"In Romania, durerea este insuficient si prost tratata"


In unele tari din Uniunea Europeana durerea cronica este privita ca o boala in sine, si nu ca un simptom si este tratata adecvat, folosindu-se opiaceele, analgezice destinate ameliorarii durerii severe. In tara noastra tratamentul cu opiacee este extrem de redus, comparativ cu alte tarii europene, bolnavii fiind nevoiti sa sufere de durere.

"In Romania, durerea este insuficient si prost tratata", este de parere Prof. Dr. Ostin Mungiu, unul dintre medicii care a contribuit la elaborarea legii 339 din 2005, lege care permite tratarea cu opiacee a persoanelor care sufera de durere cronica.

Pe de alta parte, in tara noastra durerea cronica nu este recunoscuta ca boala in sine, asa cum se intampla in restul tarilor membre UE. "Durerea patologica este un dusman al omului si devine boala in sine. La noi in tara durerea cronica nu este recunoscuta ca boala", declara Prof. Dr. Ostin Mungiu.

Desi in prezent legea permite medicilor prescrierea analgezicelor puternice, care pot reduce seminificativ suferinta persoanelor ce se confrunta cu durere zi de zi, cantitatea de opiacee prescrisa este extrem de mica in comparatie cu majoritatea tarilor europene. Acest fapt se datoreaza reticentei medicilor, a farmacistilor dar si a pacientilor, este de parere Dr. Mungiu.

Teama de aparitie a dependentei fata de tratamentul cu opiacee, unul dintre putinele tratamente care poate reduce semnificativ durerea cronica de intensitate medie si severa este nefondata. "Un bolnav cu durere tratat cu opiacee nu devine dependent. Dependenta apare la oamenii sanatosi", declara Prof. Dr. Ostin Mungiu.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Danuta pe 7 Mai 2014, 16:30
    Prof Rednic???

    Din pacate, marturisesc ca inainte de mult inainte programata consultatie la minunata doamna profesor am citit comentariile de net si nu le-am dat din pacate crezare.. si tare rau am facut, ca m-am ales cu 200 de lei dati si cu gustul amar dupa o intilnire cu un om de o calitate extrem de indoielnica, pentru ca nu poti sa iti explici logic cum un asa zis doctor de oameni poate fi atit de acid, arogant si plictisit pe banutzii munciti de tine cu greu si care nici cel putin nu are bunul simt sa te asculte cel putin 10 minute, ca doar pentru banii astia ar putea madam linistita sa isi ia din timpul ei o jumate de ora si cel putin sa te asculte.. unde o fi minunatul ei profesionalism??? banuiesc ca cei care au fost la ea au fost raciti si nu auzisera in viata lor de Paracetamol... pina la virsta mea, am trecut pe la multi medici dar inca asa o nesimtire doctoriceasca nu am intilnit....purs si simplu bataie de joc..............Rusine !!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod