Dr. Oz: 5 soluţii care te scapă de tulburările hormonale şi îţi dau energie

Dacă dormi prost, corpul nu produce un hormon esenţial pentru controlul greutăţii corporale. Lipsa lui generează o senzaţie accentuată de foame.

Tulburările hormonale pot să fie cauza stărilor de oboseală, irascibilitate şi a kilogramelor acumulate în exces, susţine celebrul Dr. Oz. Ca să ajungi la un echilibru hormonal este necesar să respecţi câteva reguli propuse de specialist şi care te vor ajuta fii mai plină de energie şi de bună dispoziţie. Iată ce sfaturi recomandă Dr. Oz:

1. Păstrează o temperatură normală în dormitor


Un somn prost şi încercările eşuate de a adormi, cu răsucirile de pe o parte pe alta determină corpul să producă mai puţină leptină, un hormon care este crucial pentru controlul apetitului alimentar şi în menţinerea unei greutăţi corporale normale, susţine Dr. Oz.

Lipsa acestui hormon cauzează o senzaţie de foame accentuată în urmatoarea zi şi conduce la creşterea în greutate. Pentru un somn de calitate şi accelerarea metabolismului este esenţial să dormi între 7 şi 9 ore pe noapte, dar la o temperatură normală. Pe perioada nopţii setează centrala pe o temepartură mai scăzută (sub 19-20 de grade) pentru a te odihni mai bine.

2. Renunţă la dietele drastice


În dorinţa de a slăbi multe persoane taie drastic numărul caloriilor, însă acest lucru determină o scădere a hormonilor produşi de tiroidă şi o încetinire a metabolismului, deoarece corpul va încerca să conserve energia, explică Dr. Oz.



Pentru a evita acest lucru respectă o reglă elementară în dietă, astfel că 80% din alimentaţia ta zilnică să fie compusă din proteine de calitate, cereale integrale, grăsimi sănătoase şi fibre pentru a menţine un echilibrul hormonal pe parcursul zilei. Iar 20% din alimentaţia ta zilnică poate să fie o poftă pe care ţi-o faci, cum ar fi o porţie mică de popcorn, o bucată de ciocolată neagră.

3. Renunţă la cafea


Ceaşca de cafea cu care eşti obişnuită dimineaţa sau după prânz trimite cu regularitate semnale către creier, generând nevoia de cofeină şi stimulând întregul corp. Pe lângă efectul la nivel cerebral, cofeina îngustează vasele de sânge, accelerează ritmul inimii şi măreşte nivelul de cortizol, hormonul stresului.

Dr. Oz propune cafeaua de cicoare care nu conţine cafeină şi poate să înlocuiască cafeaua de dimineaţă.

4. Rezistă în faţa dulciurilor când eşti la menstruaţie


Studiile arată că nivelul de magneziu scade în timpul ciclului menstrual. Acesta este un mineral important pentru creier, menţine tensiunea şi glicemia sub control. Când eşti la ciclu acesta scade şi apare pofta de dulciuri. Pentru a evita dulciurile, Dr. Oz recomandă un mix de smochine uscate, 2-3 linguri cu seminţe de dovleac şi puţină ciocolată neagră (cu peste 75% cacao). Acest amestec furnizează un conţinut ridicat de magneziu.

 

5. Fă mişcare


Orice tip de activitate fizică este bună. Decât să fii sedentară şi să-ţi petreci serile la calculator sau televizor este mai bine să te plimbi sau să mergi la sală.

Exerciţiile fizice eliberează endorfine care îţi dau o stare de bine şi întăresc sistemul imunitar. Pune-ţi muzica preferată în căşti şi alege orice mişcare, în special în aer liber. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod