Dr. Oz: 5 motive ciudate care te fac să fii obosită. Odihneşte-te!

Conform studiilor, două din trei femei se confruntă frecvent cu stări excesive de oboseală. Dr. Oz îţi dezvăluie patru motive ciudate care îţi cauzează această stare de oboseală permanentă. Află cum te poţi trata!

Conform studiilor, două din trei femei se confruntă frecvent cu stări excesive de oboseală. Dr. Oz îţi dezvăluie patru motive ciudate care îţi cauzează această stare de oboseală permanentă. Află cum te poţi trata!

Dormi suficient noaptea, dar cu toate acestea te trezeşti obosită şi fără chef de viaţă aproape în fiecare dimineaţă? Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să arunci o privire atentă asupra meniului tău, evitând pe cât posibil alimentele grase, procesate şi dulciurile în exces. Este recomandat să te bazezi mai mult pe legume, verdeţuri, carne slabă, fructe, seminţe şi nuci care îţi pot asigura nutrienţii de care are nevoie organismul tău pentru a se reface după o iarnă. Nici o cura de detoxifiere nu este de ignorat, cu atât mai mult cu cât in curând urmează să apară verdeţurile proaspete pe care le poţi prepara în multe feluri.

Ca să descoperi cauza care poate să genereze starea ta de oboseală trebuie să fii atentă la semnalele pe care ţi le transmite corpul şi să-ţi faci analizele uzuale de sânge măcar o dată pe an pentru a-ţi verifica starea de sănătate. Pe lângă lipsa de activitate fizică, problemele cu somnul, stresul, o alimentaţie lipsită de nutrienţi, Dr.

Oz scoate în evidenţă patru factori de risc mai puţin cunoscuţi care ar putea să fie la baza stărilor de oboseală şi somnolenţă cu care te confrunţi periodic. Iată care sunt aceştia:

 

1. Nu dormi bine? Bacteriile rele din intestin ar putea să fie de vină!

Cauza cea mai frecventă a afectţunilor stomacale (gastrite, ulcer) nu este stresul, cum mulţi cred, ci o bacterie numită Helicobacter Pylori sau mai pe scurt Hp. Chiar dacă pare ciudat ca ulcerul şi gastritele să fie cauzate de un microb s-a demonstrat că acesta este adevăratul inamic al bunei funcţionări gastrice în majoritatea cazurilor de leziuni gastrice evidenţiate la endoscopie. Această bacterie este una dintre principalele motive pentru care te simţi obosită, deoarece invadează stomacul şi distruge mucusul care are rolul de a proteja stomacul de aciditatea gastrică. Iar atunci când dormi, acidul poate să ajungă în esofag şi să perturbe somnul, explică Dr. Oz.

Dacă pe lângă stările inexplicabile de oboseală ai constatat şi alte simptome precum arsuri sau dureri în abdomenul superior, greaţă, vărsături, senzaţie de disconfort abdominal este recomandat să consulţi un medic gastroenterolog.

În general, sunt recomandate testele neinvazive pentru detectarea Helicobacter Pylori, iar în funcţie de gravitatea afecţiunii stomacale, specialiştii pot să recomande endoscopia superioară, care poate detecta prezenţa infecţiei cu Hp în câteva minute.

 

 

2. Flegma împiedică oxigenarea eficientă a plămânilor

O respiraţie fără probleme asigură necesarul de oxigen plămânilor, prin inhalarea aerului pe căile nazale. Unele persoane întâmpină probleme cu respiraţia pe parcursul nopţii, din cauza excesului de flegmă care se formează şi împiedică oxigenarea corectă a plămânilor. Astfel, se respiră pe gură, însă acest lucru reduce nivelul oxigenului şi cauzează acest stare de oboseală pe care o resimţi dimineaţa, explică Dr. Oz.

Un remediu pe care îl recomandă Dr. Oz
este gargara cu apă de gură sau apă sărată în fiecare dimineaţă. Astfel, se elimină excesul de flegmă, permiţând oxigenarea plămânilor şi, implicit, cresşterea nivelului de energie.

 

 

3. Excesul de cafeină te deshidratează şi te oboseşte

Cafeina poate să cauzeze stări de oboseală pentru că deshidratează organismul şi stresează glandele suprarenale. De aceea, Dr.

Oz recomandă să nu faci exces de cafeină, ci să te limitezi la o cafea dimineaţa, dar şi un pahar cu apă plată. Dimineaţa organismul este deja deshidratat după câteva ore în care nu ai consumat deloc lichide, prin urmare o cană de cafea nu va face decât să-l deshidrateze şi mai tare, accentuând starea de oboseală. Bea un pahar cu apă şi apoi cafeaua.

 

 

4. Hainele stâmte sau în culori nepotrivite îţi pot accentua starea de oboseală

Hainele strâmte apasă muşchii şi articulaţii, astfel că au nevoie de mai multă muncă pentru a distribui oxigenul în organism, explică Dr. Oz care susţine că modul în care ne îmbrăcăm are un impact considerabil asupra stării de spirit şi ne influenţează postura care permite o respiraţie mai profundă.

De asemenea, culorile închise (negru, maro, albastru închis) stimulează secreţia melatoninei care ne provoacă somnolenţă. Spre deosebire de aceste culori, există multe altele care au efecte energizante asupra organismulu, cum ar fi: albul (suprimă secreţia melatoninei şi stimulează secreţia serotoninei), roşu (stimulează fluxul sanguin şi glandele suprarenale) şi galbenul (stimulează creierul, creşte încrederea în sine şi ne face mai optimişti).

 

 

 

5. Apneea în somn te face să te trezeşti obosită

Potrivit Societăţii Române de Pneumologie, 40% dintre români suferă de apnee în somn. Aceasta este o afecţiune a aparatului respirator foarte frecvent întâlnită şi care are uneori urmări extrem de grave. Se manifestă prin întreruperea respiraţiei în timpul somnului, pe o perioadă de cel puţin 10 secunde. Principalele simptome ale apneei în somn sunt: somnolenţa excesivă în timpul zilei, oboseala, sforăitul puternic, prezenţa cefaleei (în special dimineaţa), creşterea tensiunii arteriale.

Recomandări: Urmează un regim de slăbit (în cazul în care eşti supraponderală), renunţă la ţigări sau optează pentru un aparat CPAP (Continuous Positive Airway Pressure/presiune pozitivă continuă pe căile respiratorii).

 

 

Alimente care îţi dau energie


Dr. Oz recomandă să incluzi în dieta ta următoarele alimente care furnizează energie organismului:

  • Merele;
  • Ceapa;
  • Mazăre uscată;
  • Fisticul crud;
  • Seminţele de floarea soarelui crude.

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod