Distreaza-te la plaja, in siguranta!

Suntem in plin sezon de concedii si plecari la munte si, mai ales, la mare. In aceste luni de vara, familiile "migreaza" spre litoral, pentru soare, valuri, distractie si amintiri pentru o viata intreaga. Masurile de siguranta se impun insa, daca iti doresti ca vacanta ta sa nu se lase cu urmari neplacute. Lipsa acestor precautii iti poate transforma concediul intr-un adevarat calvar.

Expunerea exagerata la soare poate duce la insolatii, deshidratare, oboseala cronica, epuizare si deteriorari pe termen scurt sau lung ale epidermei. In plus, in valurile care se izbesc atat de molcom de tarm pot zace ascunse pericole nebanuite...

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti protejezi intreaga familie, astfel incat cu totii sa va bucurati de timpul petrecut pe plaja, in briza marii. Merita sa iti amintesti cu drag de aceasta perioada, nu-i asa?...

Soarele arde, nisipul se incinge...

Expunerea la soare reprezinta unul dintre cele mai mari pericole atunci cand mergeti la plaja, sa va bronzati. Soarele poate dauna in doua moduri diferite - poate genera afectiuni cauzate de caldura, cum ar fi insolatiile, si deteriorari ale epidermei, cauzate de razele si radiatiile solare.

Este usor ca organismul sa se supraincalzeasca atunci cand stai tolanita pe sezlong sau pe prosopul de plaja. In timp ce se afla sub "atacul" direct al razelor de soare, sistemul de racire al organismului poate fi coplesit. Insolatia se produce in momentul in care temperatura corpului creste, preintampinand transpiratia si ducand la deshidratare si epuizare. In ceea ce priveste simptomele, nu lipsesc nici crampele, localizate in special in zona membrelor inferioare si a stomacului. Netratata, insolatia se poate agrava si poate pune in pericol viata persoanei care sufera din aceasta cauza.

Desi afectiunile legate de canicula si expunerea directa la soare, la ore nepotrivite, pot afecta pe oricine, anumite categorii de populatie se afla in mod special la risc.
Printre acestea se numara:

copiii;
persoanele in varsta;
persoanele supraponderale;
pacientii cu un anumit istoric medical sau care sufera de anumite afectiuni medicale (spre exemplu, diabet sau boli cardiovasculare).

Poti preintampina aparitia insolatiei daca te adapostesti in timpul orelor de plaja sub o umbrela sau la o terasa - in acest fel, organismul isi va putea pastra o temperatura normala. De asemenea, umbra atat de racoroasa si dorita iti poate fi oferita de o palarie cu boruri generoase.

Foloseste crema cu factor de protectie ridicat (SPF), cel putin 15. Acopera cu un strat de lotiune intreaga suprafata a corpului (chiar si epiderma care este acoperita de haine), cu 30 de minute inainte de a iesi din casa sau din camera de hotel. Radiatiile ultraviolete pot deteriora pielea si pot cauza arsuri solare, aparitia prematura a ridurilor sau chiar a cancerului de piele.

Reaplica lotiunea la fiecare doua ore, dupa inot sau in cazul in care transpiratia este excesiva, chiar daca pe eticheta produsului se precizeaza faptul ca este rezistent la apa. Este recomandabil sa folosesti lotiune de protectie impotriva soarelui pentru orice fel de activitate desfasurata afara, in lumina zilei, chiar si in cazul unor zile cu nori.

Daca familiei tale ii place la nebunie sa se "balaceasca" in apa marii, foloseste lotiune impotriva radiatiilor solare rezistenta la apa - apa (dar si nisipul) reflecta razele soarelui, facand posibila intr-un grad mult mai ridicat aparitia arsurilor solare. Anumite medicamente, cum ar fi antibioticele, pot spori sensibilitatea pielii la soare. In cazul in care urmezi vreun tratament medicamentos, inainte de a merge la plaja consulta-ti medicul de familie. Evita soarele pe cat posibil, in special dupa-amiaza si, atunci cand esti afara, aplica pe piele crema cu SPF ridicat.

Evita caldura si activitatile in aer liber intre orele 10.00-16.00, atunci cand razele soarelui sunt mai puternice decat oricand.

Ochelarii de soare cu protectie 100% impotriva razelor ultraviolete sunt esentiali atunci cand mergi la mare.
Chiar si membrii cei mai mici ai familiei (in special daca au tenul si parul deschis la culoare) trebuie sa poarte o palarie, o sapca sau un batic care sa le acopere capul. Hainele din bumbac, lejere sunt la mare cautare vara, la mare. Acesta este un imperativ si in cazul copiilor de varste mici.

Copiii trebuie sa poarte haine usoare, pantaloni lungi, camasi cu maneca lunga si palarii cu boruri largi. Piciorusele bebelusului trebuie sa fie si ele acoperite cu o paturica usoara, din bumbac - pielea nou-nascutilor este extrem de sensibila. Daca este necesar, poti aplica pe pielea expusa mici cantitati de lotiune impotriva razelor solare. Pentru cel mic, foloseste un carut cu copertina mare, care il protejeaza de soare.

Nu uita sa te hidratezi! Consuma foarte multa apa si alte lichide. Aminteste-ti sfatul nostru: alcoolul, bauturile care contin cofeina si zahar nu se impaca bine cu soarele, astfel incat renunta la ele - iti pot accelera deshidratarea.

Este extrem de important sa iei aceste masuri de precautie, mai ales daca urmezi un anumit tratament medicamentos care impiedica aparitia transpiratiei. Printre medicamentele care pot avea un astfel de efect asupra organismului se numara antihistaminicele, antidepresivele triciclice si diureticele.

Ne balacim in apa, dar ne protejam de soare?...

Fie ca te afli pe malul marii, al unui rau sau pe marginea lacului, este necesar sa iti iei anumite masuri de siguranta atunci cand inoti:

- Nu iesi din raza vizuala a salvamarilor si nu inota singura.
- Nu inota in preajma stabilopozilor sau a altor structuri, deoarece curentii te pot izbi de parapet.
- Daca iti place sa inoti pe distante lungi, mai degraba inoata paralel cu tarmul decat in larg.
- Respecta indicatiile si avertismentele salvamarilor si nu inota atunci cand acestia sau autoritatile nu recomanda practicarea acestui sport.

In cazul in care simti ca esti prinsa de curenti, nu incerca sa lupti impotriva apei.
Pastreaza-ti calmul si inoata paralel cu tarmul. Striga dupa ajutor si ridica-ti bratele in sus, in semn de ajutor. Daca esti mult prea obosita sa mai inoti, incearca sa plutesti. Acest lucru te va ajuta sa iti conservi energia si apoi sa inoti in siguranta spre mal.

Alte sfaturi legate de inot:

Este preferabil ca toti membrii familiei sa invete sa inoate.
Nu inota dupa ce ai consumat alcool.
Nu te aventura in apa careia nu i-ai testat adancimea.
Inoata atat cat te tin puterile - nu incerca sa iti depasesti limitele.
Evita apele poluate.
Iesi imediat din apa la primele semne de furtuna sau fulgere.

Fie ca se "balacesc" in piscina hotelului sau in mare, copiii nu trebuie sa iti scape din vedere:

Micutii trebuie sa inoate sub stricta supraveghere a unui adult, a unui instructor sau a unui salvamar.
Niciodata nu te indeparta mai mult de lungimea unui brat de copilul tau, fie ca va aflati langa piscina, fie ca sunteti in apa.
Urmareste si respecta toate semnele si avertismentele salvamarilor.
Evita folosirea ajutoarelor de inotat inflamabile (asa numitele "aripioare"). Acestea ofera doar un fals sentiment de siguranta.
Daca ai iesit la plimbare cu barca: toti copiii trebuie sa poarte in permanenta veste de salvare pe masura lor. Acestea trebuie sa fie prinse in mod corespunzator.
Alcoolul este interzis atunci cand inoti sau cand te plimbi cu barca.
Fii atenta la previziunile meteo si ia-ti masurile necesare.

Pericolele care pandesc din umbra...

Nisipul iti poate cauza, la randul sau, anumite probleme de sanatate. Nisipul excesiv de fierbinte iti poate arde pielea talpilor, astfel incat este preferabil sa porti sandale sau papuci atata vreme cat te afli la plaja.

De asemenea, aceasta este si modalitatea cea mai sigura prin care poti evita sa te tai in obiecte ascutite, aruncate sau ratacite pe plaja, cum ar fi capace de bere sau bucati de sticla.


Meduzele reprezinta, de regula, o constanta a sejururilor la mare si multe dintre ele pot esua la tarm. Nu atinge nici o parte a meduzei!

Evita marginile ascutite ale stancilor. Acestea sunt periculoase atat pentru tine, cat si pentru toti membrii familiei tale. Nu escalada stancile, deoarece poti aluneca pe muchiile lor ascutite. In plus, acestea pot ceda instantaneu, sub greutatea ta, si se pot prabusi, punandu-ti in pericol sanatatea. Nu te aventura in spatele gardurilor protectoare - sunt puse acolo cu un scop, de regula acela de a proteja oamenii. Respecta toate indicatiile primite.

Nu aprinde focuri de tabara pe plaja, in afara locurilor special amenajate in acest scop. Scanteile pot sari pe algele uscate sau pe bucati de lemn, care se pot aprinde, raspandind apoi focul cu repeziciune.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod