Dieta, importanta in prevenirea astmului

Astmul poate fi prevenit prin mici schimbari in stilul de viata, sustin oamenii de stiinta britanici. Copiii cu risc crescut de astm pot evita afectiunea prin evitarea nucilor, lactatelor si produselor din soia in alimentatie, cat si prin limitarea expunerii la praf.
Astmul poate fi prevenit prin mici schimbari in stilul de viata, sustin oamenii de stiinta britanici. Copiii cu risc crescut de astm pot preveni afectiunea prin evitarea nucilor, lactatelor si produselor din soia in alimentatie, cat si prin limitarea expunerii la praf.

Studiul efectuat de britanici este primul care indica faptul ca modificarile efectuate atat in dieta cat si in stilul de viata al copiilor si al mamelor care alapteaza poate influenta riscul tinerilor de a suferi de astm si alergii, scrie DailyMail.


De evitat: lactate, soia, nuci


Cercetatorii au analizat starea de sanatate, inca de la nastere, a 120 de copii considerati cu risc crescut de a suferi de afectiuni alergice pentru ca doi sau mai multi membrii ai familiei au fost diagnosticati cu o astfel de afectiune. Pe o perioada de 18 ani, cat a durat studiul, aproximativ jumatate din grupul de copii si mame a urmat schimbari in stilul de viata.
Pe langa eliminarea din alimentatie a unor produse precum lactate, soia, nuci, cercetatorii au facut modificari si in interiorul casei, pentru a reduce nivelul de praf din locuinte.

Rezultatele studiului au indicat o reducere a riscului de astm la copiii care urmasera schimbarile recomandate de specialisti. Doar 10% din acest grup a dezvoltat astm, in timp ce in al doilea grup, 1 din 4 copii au prezentat simptomele afectiunii.

"Desi studiul este unul restrans, acesta indica posibilitatea ca astmul sa poata fi prevenit, la persoanele cu risc crescut, printr-un regim strict care interzice anumite alimente, cunoscute pentru contributia la aparitia astmului, in primul an de viata.
De asemenea, am aratat ca aceste efecte pot dura multi ani
," a explicat dr. Martha Scott, din echipa de cercetatori, la Congresul Academiei Europene de Alergologie si Imunologie Clinica care a avut loc la Londra.

Potrivit specialistilor, interventia la varste fragede este importanta pentru a preveni modificarile din caile respiratorii care favorizeaza dezvoltarea astmului la copiii cu risc crescut.



Astmul: afectiune ce nu poate fi vindecata


"Astmul este afectiune cronica a plamanilor caracterizata prin probleme respiratorii recurente cum ar fi: lipsa de aer, respiratie suierata, apasare in piept si tuse. In timpul unei respiratii normale, fluxul de aer intra si iese liber din plamani.
Atunci cand astmul nu este controlat, caile respiratorii sunt inflamate si edematiate. Ele devin foarte sensibile la schimbarile din mediul inconjurator si poate aparea criza astmatica. In timpul acestuia, peretii cailor respiratorii se edematiaza, muschii din jurul acestora se contracta, iar mucusul care se secreta in cantitate mare obtureaza caile respiratorii, facand respiratia foarte dificila"
. Aceasta este definitia astmului data de Societatea Romana de Pneumologie.

Potrivit statisticilor, in Romania, prevalenta astmului la adulti este de 5%, iar prevalenta astmului in mediul urban este dubla fata de cea din mediul rural.

Simptomele sunt variate, intensitatea lor fiind diferita de la o persoana la alta si se agraveaza in general noaptea sau in primele ore ale diminetii.
In privinta cauzelor astmului, acestea raman in continuare un adevarat mister pentru specialisti.

Astmul nu poate fi vindecat, spun specialistii, insa poate fi tratat in mod eficient.
Astfel, persoanele astmatice trebuie sa stie ca un tratament adecvat al astmului vizeaza controlul bolii si mentinerea acestuia.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod