Diareea cronică: 6 cauze

Cu siguranță creează momente neplăcute, dar dacă observi că diareea apare foarte des sau durează multe zile, ar putea fi un semn că suferi de o altă afecțiune.
Diareea este relativ ușor de tratat acasă atunci când nu are o altă cauză. Dacă însă reapare tot mai frecvent sau remediile pe care le utilizezi nu funcționeză așa cum trebuie, este recomandat să te adresezi unui specialist pentru a afla care este cauza. În cazul în care continuă o perioadă mai îndelungată sau dacă revine într-un interval scurt, poate favoriza deshidratarea așa că nu este indicat să ignori diareea.

 
Iată care pot fi cauzele diareei cronice:

 
1. Sindromul de colon iritabil (SCI)

Această afecțiune poate cauza diaree, combinată cu balonare și crampe abdominale. Aproximativ 15% din populație suferă de sindromul de colon iritabil, fiind mult mai des întâlnit în cazul femeilor sub 50 de ani. Încă nu a fost determinată cauza, dar diareea este pe lista de simptome a acestei afecțiuni, alături de durerile abdominale. Este posibil să fie vorba despre un dezechilibru al bacteriilor benefice de la nivelul tractului intestinal, modificări ale motilității sau probleme cauzate de fermentarea zaharurilor, care au un efect laxativ puternic.
Este recomandat să ții un jurnal și să notezi alimentele pe care le consumi pentru a determina ce te face să te simți rău. Fructele, legumele, cafeaua, alcoolul, produsele lactate și îndulcitorii artificiali se regăsesc cel mai adesea printre cauzele agravării SCI.

 
2. Alergii sau sensibilitate la anumite alimente

Și în acest caz este util să ții un jurnal cu alimentele pe care le incluzi în cadrul meselor și gustărilor pentru că va fi mult mai ușor să îți dai seama ce anume cauzează reacțiile adverse. Intoleranța la lactoză este o cauză comună a diareei pentru că, atunci când organismul nu poate digera produsele lactate acestea au un efect laxativ intens. Cu toții ne naștem cu enzima care ne permite să digerăm lactoza, dar după câțiva ani majoritatea devenim intoleranți, deși gravitatea reacțiilor adverse poate fi diferită.
O altă cauză poate fi și boala celiacă. Expunerea la glutenul provenit din orice sursă alimentară determină un răspuns negativ al sistemului imunitar, concretizat prin inflamarea intestinului subțire, care determină o digestie problematică și malabsorbția nutrienților.
De asemenea, consumul alimentelor care conțin carbohidrați de tip FODMAP poate face să apară diareea pentru o categorie mai restrânsă a populației.
În această categorie intră ciupercile, perele, prunele și îndulcitorii artificiali.

 
3. Lipsa somnului

Poate nu credeai că numărul de ore de odihnă are vreo legătură cu diareea, dar lipsa somnului ar putea agrava problemele digestive. Potrivit specialiștilor, persoanele care lucrează în schimburi au diaree mult mai des decât cele care au un program fix. Somnul insuficient sau modificarea duratei ori a ritmului de odihnă pot crește producția de cortizol și vor afecta  nivelul de melatonină. De multe ori un dezechilibru al ritmului circadian al organismului se poate observa rapid prin simptomele digestive.

 
4. Diverticulita

Potrivit specialiștilor, aproximativ 60% dintre adulți au diverticuloză, manifestată prin umflături ale mucoasei din peretele colonului. Este o afecțiune des întâlnită, asociată cu înaintarea în vârstă, consumul redus de fibre și constipația cronică și de multe ori nu cauzează nicio problemă.
Cu toate acestea, dacă una dintre aceste umflături se inflamează pot apărea diareea, febra, durerile abdominale și starea de greață. Va fi necesar un tratament pe bază de antibiotice. În trecut se considera că este util să se evite alimente precum popcornul, nucile și semințele, dar s-a constatat că este mai benefic să se crească totalul de fibre consumate.

 
5. Exercițiile fizice foarte intense

Potrivit cercetătorilor din Brazilia, 50% dintre atleți suferă de diaree cronică. Dacă mergi foarte des la sală sau alergi timp prelungit trebuie să știi că sistemul tău digestiv ar putea fi afectat. Pentru a reduce gravitatea diareei este indicat să eviți cafeina și alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi sau fibre înainte de antrenament și să bei multă apă.

 
6. Menstruația

În cazul femeilor, dacă nu îți dai seama deloc de ce apare diareea, ar fi bine să o corelezi și cu menstruația. Nivelul de hormoni din diferite perioade ale lunii are un impact major asupra sistemului digestiv.
De exemplu, prostaglandinele care cauzează crampele menstruale pot stimula și mușchii colonului, accelerând digestia și provocând diareea. De asemenea, femeile care suferă de SCI se vor confrunta mai des cu diareea în timpul menstruației. Medicamentele pe bază de ibuprofen și o dietă bogată în fibre vor diminua disconfortul resimțit.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod