Dependenta de medicamente!

Abuzul de medicamente creeaza dependente grave care necesita tratament de specialitate si cure complete de dezintoxicare.
Abuzul de medicamente conduce la dependenta sau la dezechilibre metabolice grave, de aceea medicii atentioneaza ca automedicatia reprezinta un real pericol pentru orice persoana. Potrivit specialistilor, medicamentele pentru calmare si somn, dar si medicamentele care ar trebui sa fortifice organismul, cum sunt mineralele si vitaminele pot duce la dezechilibrul organismul, daca dozele recomandate de medic sunt depasite sau daca sunt administrate fara supraveghere si recomandare medicala.

Aceasta situatie ia nastere din cauza substantelor cum ar fi codeina sau morfina, care se gasesc in componenta medicanemtelor si care creeaza dependenta.
In categoria medicamentelor, care creeaza dependenta, se afla: fenobarbitalele si diazepamul. Aceste medicamente nu se pot procura fara prescriptie medicala.

De pilda, diazepamul, care se recomanda pentru stari de anxietate, nu se poate lua mai mult 3 saptamani la rand, deoarece riscul de a crea dependenta este foarte mare. Totodata, medicul care scrie reteta este obligat sa noteze inclusiv numarul de pastile pe care trebuie sa le elibereze farmacistul pentru pacient, ca masura in plus pentru prevenirea dependentelor.

Cu toate acestea intr-o sectie de dezintoxicare de 80 de persoane, 2 dintre acestea sunt acolo pentru dependenta de medicamente.



Cauze

Se ajunge la situatii de dependenta deoarece persoanele merg la mai multi specialisti, care le dau retete fara sa stie ca acestia au mai consultat un medic, sau ca este dependent de medicamente.   

Dependenta de medicamente se creeaza si fiindca acestea, fie au un efect de echilibrare a psihicului iar in absenta lor persoana se simte agitata, nu se poate controla, nu poate dormi, fie pentru ca sunt generatoate de placere. Reprezentativ pentru acesta categorie este morfina, care se admistreaza initial pentru calmarea durerilor, dar care apoi are efect de drog halucinogen.
 
O alta cauza a depentendei de medicamente poate fi considerata si adiministrarea unor medicamente fara prescriptie medicala, adica, automedicatia.
Dintrea acestea cele mai periculoase sunt antibioticele.

O alta forma de abuz de medicamente este administrarea de vitamine si minerale copiilor, fara recomandarea medicului pediatru sau a celui de familie, chiar daca acestea se pot elibera din famacii fara prescriptie medicala. Acesta masura este considerata un abuz deoarece organismul copiilor poate fi grav dezechilibrat.

 
Dezintoxicare

Cura de dezintoxicare, pe care trebuie sa o parcurga un dependent de medicamente, consta intr-un tratament de substitutie prin care se inlocuieste substanta de abuz cu alta in doze, care se reduc treptat pana se ajunge la nivelul zero.
Cura dureaza in functie de numarul de pastile pe care pacientul a ajuns sa si le administreze intr-o zi. Astfel, cu numarul de pastile este mai mare cu atat perioada de dezintoxicare este mai mare, aceasta patand dura saptamani sau chiar luni intregi.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Bogatean voichita pe 21 Feb 2024, 16:07
    Dependență de doreta

    Sunt depedenta de doreta și vreau sa ajutați va rog

    0
    0

  • Bogatean voichita pe 21 Feb 2024, 16:06
    Depedenta de doreta vreau sa renunț și nu reusesc

    Va rog sa ma ajutați ca sunt depedenta de doreta și vreau sa renunt

    0
    0

  • Nonica Pavel pe 4 Iun 2016, 07:06
    DETOXIFIERE DE MEDICAMENTU DORETA

    Cum as putea proceda sa nu mai iau Doreta de loc. Am luat antamplator o pastila ca ma durea tare spatele.Durerea mea trecut de spate si am anceput sa ma simt bine nu mai ma durea spatele.Dar problema e ca de atunci am luat cateo pastila pe zi .Si tot asa o pastila pe zi am ajuns sa eau 2-3 pastile si din ce an ce tot mai multe.Acuma eau pastile Doreta timp de 2 ani si iau cate 9 pastile pe zi. Deja am ajuns depedent nociv nu pot sa stau fara Doreta nu ma simt bine deloc numai ma pot culca noaptea fara sa iau acest medicament zilnic. Acuma va cer ajutoru sa mami spuneti ce sa fac sa scap de depedenta de Doreta ce trebuie sa fac? .Mentionez ca nu am medic de familie As vrea un raspuns va rog frumos ce trebuie sa fac?.Va multumesc

    0
    0

  • colonelu morteni pe 6 Feb 2015, 09:07
    nu exista dependenta

    nu exista dependenta de pastile,e o autosugestie a omului,mie mi-au taiat pastilele la urgenta,pastilele care le luam de 5 ani anxiar si serlift mi le-au taiat si nu am avut nimic,va prostetste pe toti acesti edici mie mia spus medicul ca la pastile exista autosufgestie adica frica de ceva,2 zile ma styat cu frica de sevraj sau care e treaba si dupa mi-a zis ca ma bagala carcera dac nu incetez si sunt agitat,pai nene sincer nu mi-a mai trebuit,sau habar nu am cum ma dezvatat a zis ca orice invat are si dezvat,deci eu luam pastilele de 5 ani pentru cap,bolnav mintal,maniaco-depresiv sunt,anxiar,depachime,serlift,brusc mi le-au taiat din schema si au zis gata,nu exista dependenta,luam in jur de 9 anxaure pe zi am crezut ca sunt dependenty s-a speriat mama,da nu eram dependent,pentru ca nu exista

    0
    0

  • ella pe 31 Aug 2011, 07:02
    dependenta vreu un sfat

    Eu iu medicamente cam de 14 anii. aş dori Cura de dezintoxicaredar nu ştiu unde va multumesc.SANATATE..

    0
    0

  • vera pe 3 Nov 2007, 14:32
    trebuie

    Ce sa facem daca asta ne obliga societatea de astazi, daca cu astfel de medicamente TREBUIE sa trecem cu bine zi de zi fara sa ajungem la nebuni?

    0
    0

  • dulca maria pe 1 Oct 2007, 09:19
    dependenta

    Este foarte adevarat ca medicamentele dau dependenta,dar,daca un bolnav chiar are nevoie de acel medicament si se simte in siguranta cu el,care ar fi problema?Eu,de exemplu,iau Rudotel pentru stari de anxietate dar si pentru o afectiune la cap care,daca nu-l iau,imi provoaca stari de rau.Consider o prostie ca din trei in trei saptamani sa-ti schimbi medicatia.Te zapacesti si nu mai stii chiar ce sa faci.Trebuie reconsiderate anumite cazuri si,acolo unde este necesar,sa se lase tratamentul cu care pacientul se simte bine,mai ales daca ia o doza mica.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod