De ce sunt obezi copiii nostri?

In Romania, prevalenta obezitatii este de 37% in cadrul populatiei adulte, la nivel mondial inregistrandu-se un miliard de adulti supraponderali, iar cel putin 300 de milioane dintre acestia sunt obezi clinic. Sunt cifre ingrijoratoare, cu atat mai mult cu cat riscul de obezitate este din ce in ce mai mare si in randul copiilor, cele mai importante cauze fiind obiceiurile alimentare nesanatoase si lipsa exercitiului fizic.

Obezitatea este o boala cronica, o conditie de acumulare anormala sau excesiva a tesutului adipos, care poate duce pana la afectarea sanatatii. Un surplus de 10 kilocalorii pe zi conduce la o crestere ponderala de 0,45 kg pe an, care devine semnificativa in cazul in care procesul continua.

In ceea ce priveste copiii, caloriile in exces care nu se "ard" cu ajutorul activitatilor fizice sau sportive se transforma in grasime. Astfel, sedentarismul devine una dintre cauzele de baza ale obezitatii infantile. Aceasta difera de la copil la copil, existand factori variati care contribuie la aparitia sa: stilul de viata, obiceiurile alimentare, profilul genetic (influenteaza obezitatea in proportie de 40-70%), istoricul medical, lipsa activitatii fizice, factori psihologici, sociali, culturali si biochimici, precum si mediul inconjurator.

Obiceiurile alimentare nesanatoase

Modul din ce in ce mai simplu si mai rapid in care se prepara mancarea in zilele noastre face ca obezitatea sa fie prezenta inca de la varste fragede.
Magazinele de tip fast-food domina dietele noastre si ale copiilor nostri. Tocmai de aceea se impun mici schimbari in obiceiurile alimentare ale micutilor, pentru a le asigura o dieta sanatoasa si bogata in nutrienti si pentru a preveni surplusul de kilograme.

Cele mai bune optiuni alimentare pentru prichindelul tau sunt fructele si legumele, in schimbul gustarilor bogate in zahar: morcovi si banane, salata de telina, mere si chiar salate care contin cat mai multe legume. Daca il inveti inca de mic sa aleaga alimentele corecte si sanatoase, copilul tau va sti sa isi mentina o dieta echilibrata si in perioada adulta.

Un comportament alimentar negativ are drept consecinte obezitatea. Gustarile sarace in nutrienti, dar bogate in grasimi, cum ar fi preparatele fast-food, deserturile grele si bauturile carbogazoase cu multe zaharuri, isi aduc aportul la cresterea in greutate a copiilor. Daca sunt consumate in cantitati mari, riscul ca micutul tau sa devina obez este evident...

Sedentarismul

Lipsa exercitiilor fizice regulate se numara printre factorii care contribuie la obezitatea infantila. Copiii care isi petrec foarte mult timp in fata televizorului sau a calculatorului au un risc mai mare de a fi supraponderali si chiar obezi decat cei care se joaca foarte mult afara, in aer liber, sau care se dedica unui anumit sport.

Sedentarismul este o problema cu atat mai mare atunci cand este "combinat" cu mancarea de tip fast-food - spre exemplu, micutul se uita la televizor sau se joaca pe calculator in timp ce mananca un hamburger cu cartofi prajiti.

Pentru a preveni obezitatea, ofera-i copilului tau alternative sanatoase la activitatile sale preferate, dar sedentare - inlocuieste jocurile video cu o plimbare in parcul din apropiere, cu jocuri interactive sau de echipa.


De asemenea, este util sa iti inscrii copilul la un sport care il va ajuta sa se dezvolte armonios, cum ar fi inotul, atletismul sau chiar fotbalul. Pentru fete, badmintonul este o alegere ideala, la fel ca si baletul sau gimnastica.

Nu este nevoie ca cel mic sa faca sport de performanta - este de ajuns sa aiba o activitate fizica de acest gen, care sa il tina ocupat cel putin o ora - doua pe zi.

Profilul genetic

Profilul genetic reprezinta un alt factor care are, la randul sau, o contributie importanta la aparitia obezitatii in randul copiilor. Astfel, daca mama biologica este supraponderala ca adult, exista o sansa de aproximativ 75% ca si copilul sa fie supraponderal, deoarece mostenirea legata de procesele metabolice provine, in principal, de la mama.

Tendinta genetica spre obezitate este data de gena care produce o proteina anormala, care interfereaza cu instalarea senzatiei de satietate - astfel, individul are o rata metabolica scazuta si nu se simte satul dupa o masa considerata mare de catre o persoana normala din punct de vedere ponderal.

Unii copii s-au nascut cu aceasta gena care ii predispune la obezitate, micutii "depozitand" grasimile mult mai repede decat alti copii. Avand in vedere faptul ca nu ne putem modifica profilul genetic, lupta impotriva obezitatii trebuie dusa pe alte planuri.

Ca parinte, este indicat sa iti supraveghezi indeaproape copilul, fiind cu precadere atenta la stilul de viata al celui mic - obiceiurile sale alimentare, activitatea sportiva efectuata etc.
Cateva schimbari minore, cum ar fi mersul pe jos pana la scoala, inlocuirea sedentarismului cu jocuri interactive sau exercitii fizice, il pot ajuta pe micutul tau sa scape de amenintarea obezitatii infantile.

Factorii psihologici si stresul

In ciuda parerii generale potrivit careia stresul slabeste, studiile recente arata ca, dimpotriva, situatiile tensionate si factorii psihologici au drept efect cresterea in greutate.

Unii copii fac fata cu greu stresului, astfel incat, la fel ca si in cazul persoanelor adulte, se folosesc de mancare pentru a-si gasi linistea si echilibrul interior. Conform studiilor de specialitate, numerosi copii sunt inclinati sa manance exagerat (in cantitati mari) si nesanatos (dulciuri, ciocolata etc.), drept raspuns la emotii negative, cum ar fi plictiseala, anxietatea sau furia.

Mediul inconjurator

Mediul inconjurator joaca un rol extrem de important in prevenirea obezitatii infantile. Mediul familial reprezinta punctul de pornire in educarea adecvata a copilului pe teme alimentare, de nutritie, dar si sportive. Atitudinea, obiceiurile, alegerile alimentare si de petrecere a timpului liber ale intregii familii reprezinta factori critici in formarea unei relatii sanatoase a prichindelului cu mancarea si alimentele.

De asemenea, sa nu uitam ca micutii isi petrec foarte mult timp la scoala si in compania colegilor. Tocmai de aceea alegerile alimentare in acest mediu sunt la fel de importante - dieta copilului poate suferi foarte usor influente nefaste atunci cand micutul se afla la scoala, din cauza "indrumarii" colegilor sau a imitarii optiunilor alimentare ale acestora...

Stilul de viata modern ne-a ajutat sa avem un trai la standarde ridicate, dar, in egala masura, a contribuit si la aparitia unui entuziasm tot mai scazut pentru activitatile sportive si, implicit, a unui sedentarism pronuntat.
In prezent, automobilele sunt folosite chiar si pentru distante scurte, ceea ce sporeste riscul instalarii obezitatii.

Avand in vedere faptul ca obezitatea este o boala cronica, ce duce la consecinte dintre cele mai grave - hipertensiune, boli cardiovasculare, diabet de tip 2, afectiuni ale vezicii biliare, osteoartrita, afectiuni ale cailor respiratorii, unele cancere (de san, de colon, endometrial), afectiuni psihice (depresie, slaba apreciere a propriei persoane) etc. - este important ca aceasta sa fie prevenita inca de la o varsta frageda, pentru a evita probleme de sanatate ulterioare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod