De ce cască omul: Află ce se întâmplă cu organismul tău

Toți oamenii cască. Descoperirea cauzei exacte care ne face să căscăm este destul de dificilă, dar ultimele studii sugerează faptul că acest obicei somnoros ne ajută să reglăm temperatura creierului nostru.
Atunci când cască o persoană, întinderea puternică a maxilarului duce la creșterea fluxului sanguin la nivelul gâtului, feței și capului. Inspirația adâncă din timpul căscatului forțează mișcarea descendentă a fluxului de lichid cefalorahidian și a sângelui din creier. Aerul rece inspirat pe gură ajută la răcirea acestor fluide. 

Creierul uman folosește aproximativ 40% din energia metabolică a organismului, ceea ce înseamnă că tinde să se încălzească mai tare decât sistemele altor organe.
Când căscăm, gura mare de aer se deplasează prin căile nazale superioare și prin cavitățile orale. Membranele de mucus sunt acoperite cu vase de sânge care ajung aproape până în partea de jos a creierului. Atunci când întindem mușchii de la nivelul obrajilor, creștem rata fluxului sanguin din zona craniului. Și, în timp ce inhalăm, aerul modifică temperatura fluxului sanguin, aducând sângele mai rece la creier.

Căscatul reprezintă un mecanism de termoreglare și ne-ar putea explica de ce oamenii cască cel mai des atunci când se apropie ora de culcare sau când se trezesc.
Înainte de a adormi, temperatura corpului și cea a creierului se află în punctul lor cel mai înalt din ritmul nostru circadian. Pe măsură ce adormim, temperaturile acestea se află într-un declin constant, ajutate într-o anumită măsură de căscat. Odată ce ne trezim, temperatura creierului și cea a corpului se află într-o creștere mai rapidă decât în orice alt moment al zilei. Știai că, în medie, căscăm de aproximativ opt ori pe zi?

De ce căscăm atunci când ne gândim la căscat?


Căscatul este contagios, iar acest lucru a fost observat chiar și la cele mai apropiate rude ale oamenilor - cimpanzeii și maimuțele bonobo, animale care sunt caracterizate prin natura lor socială. Pe lângă faptul că este contagios, căscatul este extrem de sugestibil, iar cuvântul "căscat" este prezentarea unei acțiuni pentru mulți dintre noi sau un simbol căruia i-am creat un sens.
Atunci când auzim, citim sau ne gândim la cuvânt sau la acțiunea propriu-zisă, simbolul acela se activează în creier. Acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată, dar gândurile sunt acumulate și, la un moment dat, creierul va activa stimulii și tu vei căsca.

Vă putem confirma această regulă nescrisă a căscatului. În timpul scrierii acestui articol, am căscat de cel puțin 3 ori și i-am molipsit și pe cei din jurul meu.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod