De ce ai mâncărimi când ți se vindecă o rană

Folosirea unui pansament pentru o rană ar putea împiedica iritarea zonei afectate prin contactul cu hainele și nu numai. Chiar din copilărie, oamenii știu că ar trebui să își lase rănile în pace în timpul procesului de vindecare. Însă de ce ai mâncărimi când ți se vindecă o rană?

Care este motivul pentru care ai mâncărimi când ți se vindecă o rană?


Mâncărimile pot irita pielea sensibilă, elimina țesuturile care cresc, încetini procesul de recuperare și agrava cicatricile. Cu toate acestea, în cazul rănilor care se vindecă, pot apărea uneori mâncărimi, care te fac să te scarpini în zona afectată. Însă iată de ce apar mâncărimi când se vindecă o rană, de ce poate fi dăunător să te scarpini și câteva modalități de a calma iritarea!

Pielea conține fibre nervoase specializate, care detectează când derma este iritată și trimite semnale către măduva spinării, indicând că există o mâncărime. Acești nervi pot fi activați în mai multe moduri.
De exemplu, în cazul în care o insectă se plimbă pe tine, acele fibre îți concentrează atenția în zona respectivă, pentru a te avertiza cu privire la un potențial pericol. Potrivit Universității din Cambridge, acest lucru se numește stres mecanic.

Vindecarea rănilor provoacă un astfel de stres mecanic, care activează mâncărimile. Pe măsură ce se vindecă, celulele din jurul plăgii proliferează, ceea ce înseamnă că marginile din jurul plăgii cresc și migrează spre interior. De fapt, celulele urmează o cale electrică la o tensiune diferită la margine, astfel încât să își poată da seama unde este baza. Celulele se unesc apoi în centru și se contractă pentru a închide rana.
Acest proces creează un stres mecanic, care activează mâncărimile nervoase și transmit măduvei spinării să scarpine zona afectată.

Aceste fibre nervoase pot fi, de asemenea, activate de substanțele chimice secretate de organism, acesta fiind modul în care vindecarea rănilor provoacă mâncărimi. Conform Universității din Cambridge, corpul eliberează histamină ca răspuns la rană și la expunerea sa bruscă la elementele exterioare, ca protecție.

Există și alți factori care pot provoca mâncărimi. În timpul procesului de recuperare, începe să se formeze țesutul cicatrizat în zona afectată. Când crește prea mult țesut cicatrizat, acesta poate forma creșteri tari și netede, cunoscute sub numele de keloide, iar acestea pot irita pielea, mai ales atunci când se freacă de îmbrăcăminte.
Deși, în general, nu afectează sănătatea, acestea pot duce la decolorarea pielii după vindecare. În plus, pot transfera bacterii potențial dăunătoare de pe mâini la rană, crescând riscul de a dezvolta o infecție.

Sfaturi pentru reducerea mâncărimilor


Dacă ai de-a face cu o rană însoțită de mâncărimi grave, însoțite de un drenaj gros sau colorat, este recomandat să consulți un specialist, pentru a te asigura că nu există altă problemă. În cazul iritării normale, există câteva acțiuni pe care le poți face pentru a reduce mâncărimea, deși trebuie să te consulți cu un specialist înainte de a-ți schimba planul de recuperare. Poți spăla zona ușor cu apă și săpun pentru a elimina celulele moarte ce pot provoca iritații.
Poți proteja zona afectată cu un pansament, pentru a opri frecarea de îmbrăcăminte și pentru a evita contaminarea cu bacterii potențial dăunătoare. În plus, poți folosi o compresă rece pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a calma mâncărimile. Există și anumite creme care pot fi folosite dacă mâncărimile persistă sau dacă sunt prea intense. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod