Cum tratam arsurile pielii?

Unele dintre cele mai dureroase accidente casnice sunt reprezentate de arsuri mai mult sau mai putin grave. Este important sa stim ce trebuie si, mai ales, ce NU trebuie facut in asfel de cazuri. Iata cateva sfaturi importante despre cum tratam arsurile pielii.
Unele dintre cele mai dureroase accidente casnice sunt reprezentate de arsuri mai mult sau mai putin grave. Este important sa stim ce trebuie si, mai ales, ce NU trebuie facut in asfel de cazuri.

Arsurile pot fi produse de obiecte sau lichide fierbinti, aburi, foc, soare, radiatii, electricitate si substante chimice.

Cum tratam arsurile pielii: de cate tipuri sunt arsurile?


In functie de gravitate, arsurile pot avea 3 grade:

  • arsuri de gradul 1: sunt limitate la stratul superficial al pielii (epidermul); leziunile sunt rosii si dureroase, usor umflate, iar pielea se poate coji dupa 1-2 zile.
  • arsurile de gradul 2 sunt mai profunde, afecteaza si al doilea strat al pielii (dermul), sunt foarte dureroase si se formeaza basici; pielea este foarte rosie, cu un aspect patat, iar edemul poate fi semnificativ.
  • arsurile de gradul 3 afecteaza toate straturile pielii, care capata un aspect negricios; sunt putin sau deloc dureroase, pentru ca nervii sunt distrusi.

O arsura de gradul 1 de mici dimensiuni poate fi tratata cu usurinta acasa. Dintre arsurile de gradul 2, necesita vizita la medic cele cu un diametru mai mare de 5 cm, cele localizate pe fata, maini, picioare, zona genitala, fese sau articulatii mari.
Orice arsura de gradul 3 necesita ingrijire medicala de urgenta.

Cum tratam o arsura minora acasa?


1. Zona afectata se va tine sub apa rece de la robinet timp de 10-15 minute. Daca aceasta nu este disponibila, zona se va acoperi cu comprese umede reci. Apa rece va calma durerea, va inlatura senzatia de fierbinteala si va preveni extinderea arsurii. NU se va aplica gheata direct pe rana! Aceasta poate produce degeraturi si poate agrava arsura.

2. NU se va aplica unt sau uleiuri la nivelul ranii! Acestea vor retine toata caldura in interiorul tesuturilor, crescand astfel posibilitatea de extindere a arsurii si de dezvoltare a unei infectii.

3. Un alt aspect important de precizat cand discutam despre cum tratam arsurile pielii este ca dupa racorirea regiunii afectate se poate aplica o lotiune calmanta care va preveni uscarea pielii.

4.
Urmatorul pas este acoperirea zonei cu un bandaj steril. Acesta nu trebuie sa fie foarte strans, pentru a evita presiunea la nivelul leziunii.

5. In caz de aparitie a basicilor, acestea NU se vor sparge! Ele se vor vindeca spontan. In caz ca se sparg singure, zona respectiva se va spala cu blandete cu apa si sapun, apoi se va aplica un unguent antibiotic (Baneocin, Dermazin, Fucidin) si un bandaj care sa protejeze leziunea. Pielea moarta care a format basicutele sparte poate fi indepartata.

6. Pentru durere se poate folosi paracetamol, aspirina sau algocalmin.

Cum tratam o arsura majora?


1. Consultul medical este obligatoriu!
2. Hainele lipite de arsura NU vor fi indepartate!
3. Rana va fi acoperita cu o compresa sterila sau un cearceaf curat.

Nu se vor folosi paturi sau prosoape care au tendinta sa se lipeasca de rani.
4. NU se vor aplica unguente si NU se vor sparge basicile!

In cazul arsurilor superficiale trebuie acordata o atentie speciala semnelor de infectie: intensificarea durerii, inrosirea accentuata a pielii, umflarea zonei respective sau aparitia puroiului. In cazul aparitiei oricaruia din aceste semne se impune vizita imediata la medic. Pe parcursul vindecarii pielea poate manca, insa nu trebuie scarpinata si nici nu trebuie incercata indepartarea straturilor superficiale. Trebuie retinut ca zona respectiva va fi mai sensibila la razele soarelui timp de un an de zile, deci trebuie protejata.

Speram ca aceste sfaturi despre cum tratam arsurile pielii v-au fost de folos.

Va invitam sa ne scrieti si in sectiunea de comentarii.

 

Comentariile 51-94 din 94

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mihaela pe 5 Iun 2011, 15:01
    buna

    m-am ars cu ondulatorul de par pe frunte:((( si m-am dat cu albus d ou si crema d galbenele credti ca imi va ramane semn:((:(((?????? va rog sa-mi raspundeti:(

    20
    5

  • raluca pe 28 Mai 2011, 17:12
    M-am oparit cu lapte

    am scapat un pahar de lapte fierbinte..(de pe foc) pe picioare...mai sus de genunchi. sa inrosit pe loc. am dat cu apa rece sh am pus albus. apoi miam cumapart OXIMED sh un praf cicatrizant. Am facut besici, ma ustura foarte tare. Hainele nu le pot suporta deloc. Ce pot face sa-mi treaca? E posibil sa-mi ramana semne pe viata? va rog raspundetimi..!!!! multumesc anticipat

    27
    12

  • catalina pe 21 Apr 2011, 15:39
    cicatrice

    mam oparit cu apa acum multi ani am cicratice urate pe san si mana mai pot face ceva acum,ex creme sau ceva care sa acopere semnele va multumesc

    35
    14

  • calin mariana pe 15 Mar 2011, 19:37
    arsura de fier de calcat

    acum s a atin cu fata fiul meu de 2 ani pe un obraz are o dunga cred ca s a atins de muchia talpii fierului nu pare tendinta sa se scarpine, nu a facut besica dar e putin rosie partea unde e dunga nu stiu ce sa fac daca as primi un raspuns cu un sfat

    21
    9

  • Alex pe 25 Feb 2011, 15:04
    Eroare

    Auzi la doamna doctor, se va apica apa rece.. =)) Pai cum sa se aplice apa rece la arsuri? Cald cu rece = Condens = Basici. Medic dermatolog? :))))))))

    14
    11

  • Alex pe 25 Feb 2011, 15:00
    GRESIT

    Numai tampenii vorbiti aici. Arsurile de gradul II - III NU SE TRATEAZA ACASA CU NIMIC. NU apa calda, NU albus, NU creme, NIMIC. Direct la spital. Numai prostii spuneti si induceti lumea in eroare.

    12
    8

  • petre carmen pe 21 Feb 2011, 15:18
    cicatrice cheloida in urma arsurii

    Buna ziua, am un baietel de 4 anisori care s-a oparit cu ceai fiert in zona pubiana, pe abdomenul inferior si pulpe, deasupra genunchilor. A fost operat, i s-a pus grefa dar pe zonele unde vindecare naturala s-a produs mai tarziu de 14 zile, mai exact in juru grefelor de piele (are 3) a inceput sa i se increteasca pielea.Sa devina cicatrice cheloida/hipertrofica.Tin sa cred ca este mai mult hipertrofica pentru ca pare inflamata, scoasa in relief, rosie si il mananca. Mai mult, in zona donatoare a inceput intr-un colt sa i se inflmaeze si acolo, desi s-a vindecat f repede. Este urmarit de catre chirurgul plastician, ni s-a recomandat foi de silicon, dar e alergic la ele.Ni s-a recomandat benzi elastice pentru a strange acel loc, dar i se fac rani/basici. Acele cicatrici il mananca. E posibil sa devina tumori maligne? Nu stiu cum il putem ajuta. sava_kathy@yahoo.com Sanatate!

    12
    2

  • magda pe 25 Ian 2011, 14:52
    zahar ars

    m-am ars cu zahar ars. ce pot sa pun?

    25
    6

  • Lili pe 23 Dec 2010, 19:17
    arsuri

    Mam fript la mama acasa la plita si miau aparut besici pe mana ce sa fac?Datimi un sfat va rog frumos repede.

    12
    8

  • Soso pe 1 Dec 2010, 16:04
    Arsura cu ulei

    M-am ars cu ulei si am pus crema de galbenele si ustura foarte tare!!! Imi poate da careva un sfat!!!!!!!!!!!!!!! helpppppppp!!!!!!

    23
    2

  • lazar liana pe 1 Nov 2010, 12:53
    arsura pe membrul inferior

    tatal meu are o arsura de gradul 2 pe picior.aceasta arsura a fost provocata de "borhot"(resturile ce raman cand se face rachiul).la spital i-au indepartat bucatile de pile si l-au bandajat punandu-i nu stiu ce fel de unguente.de atunci are dureri tot mai mari si arsuri tot mai puternice.este normal acest lucru?

    18
    11

  • ?????? pe 24 Oct 2010, 11:51
    pot sa te ajut

    trebuie sa loloseati crema de galbenele

    16
    3

  • aura pe 24 Oct 2010, 11:47
    arsura gr 3

    fetita mea a fost arsa de un medic cu niste plante pe care le-a uitat si-au trecut 20 de zile o tratez la chirurg dar nu stiu daca se va vindeca complet as vrea sa ma sfatuiti ce sa fac arsura este in zona pubiana si are grd. 3

    5
    0

  • barc bianca pe 20 Aug 2010, 11:12
    aloe vera

    in urma cu 2 ani am suferit arsuri de gradul 2-3. mi-am rasturnat un vas cu ceara de epilat clocotita pe picior. am folosit atat dermazin cat si planta de aloe vera cruda. efectele sunt extraordinare, nu au ramas cicatrici urate, doar 2 pete de culoare cafelenie.

    10
    1

  • raduta ionela pe 5 Aug 2010, 23:09
    arsura cu gazolina

    Buna ziua am o fetita de 4 ani care a luat foc intr-o explozie de gazolina a trecut un an de atunci i-au fost puse grefe de piele dar desi am incercat tratament cu foi de silicon si gel de silicon(ff scumpe de altfel) rezultatele nu prea se vad ce creme sau tratamente ma sfatuiti sa folossc pt k are o suprafata de 50% din corp si credeti-ma k nu e prea placut astept raspuns va multumesc

    7
    1

  • Mardan Bianca pe 2 Aug 2010, 22:14
    Arsura cu ulei incins

    Imi cer scuze dar am uitat sa mentionez ca arsura cred ca este de gradul 1

    6
    1

  • Mardan Bianca pe 2 Aug 2010, 21:59
    Arsura cu ulei incins

    buna ma numesc Mardan Bianca am 12 ani si acum 2 zile m-am ars cu ulei incins, mi-au aparut besici mai inchise la culoare iar 3 dintre ele s-au spart.Am pus Cutaden pe zona afectata si acum mie frica sa nu raman cu semne. Ce sa fac in continuare? Va rog mult de tot sa imi dati un raspuns.

    7
    9

  • carmen pe 2 Iul 2010, 13:24
    arsura

    Mi-a sarit mamaliga fierbinte pe mana si cand am indepartat-o s-a luat cu piele cu tot.Este mare cat o moneda de 50 bani si foarte rosie.Am folosit bepanten plus si nu da semne de vindecare. Ce sa fac?

    19
    9

  • simo pe 25 Iun 2010, 20:00
    arsuri,opareli

    am si eu o problema cand eram mica adik la varsta de 3 ani m-am oparit cu lapte parintii atunci m-au tratat cu diferite creme si acum am 20 de ani si am o cicatrice f urata pe mana dreapta cum as putea scapa de ea sau mai ales cu ce unde sa merg va rog ajutati-ma deoarece se uita lumea la mine si imi este f rusine

    13
    6

  • Jianu Nicu pe 27 Mai 2010, 15:32
    arsuri

    M-am ars acum 2 saptamani .. am pus mana pe gratar dar nu am simtit nimic nici atunci si nici acum nu simnt nimic ...si am zis ca daca astept sa se vindece de una singura mana nu o sa fie o problema f mare.. si vad ca acum mi-au aparut niste basici .. nu am idee ce sa fac .. sa stau sa mai astept sa se vindece ... sa ma duk la farmacie sa cumpar ceva nu am nici un ban :(

    12
    2

  • Baroianu Monica pe 18 Mai 2010, 15:30
    m-am ars cu ulei.

    Zilele trecute m-am ars cu ulei pe mana. Mi-a sarit din tigaia cu cartofii. Am dat cu neopreol dar nu mi mai trece. Azi am dat si cu Oximed dar nu stiu ce sa mai fac. Mi au ramas pete.Va rog sa-mi recomandati ceva.

    10
    3

  • Tudor pe 30 Apr 2010, 19:05
    Arsuri grad I la fata si buze ,grad II la maini

    As dori sa stiu in cat timp dispare roseata dela arsuri de gradul II Arsurile sunt vindecate dar la buze am pilea care se exfoliaza mai des ,la maini sa vindecat dar sunt rosii si am furnicaturi .Asdori sa stiu ce trebui sa fac sa capat aspectul pieli .SI carei perioada de refacere am 4 luni decand am avut acidentul .Va multumesc doresc un raspus .

    13
    7

  • petresteluta pe 7 Apr 2010, 14:16
    Arsuri

    am un baietel care la virsta de 2 ani s-a oparit cu lichid fierbinte pe 25%din suprafata corpului(acum are 3ani si jum) i-au ramas doua cicatrici la nivelul soldului unde a fost elasticul de la chilot.Exista vreo posibilitate pentru refacere totala?

    13
    3

  • cerbu pe 14 Mar 2010, 10:19
    mana oparita

    m-am oparit cu oala cu ciorba.am vrut sa schimb intr-o oala mai mare si mi s-a agatat prosopul de gratarul aragazului,ciorba a cazut pe mana dreapta si am arsuri de gradul 2 sau 3.gradul 2 erau la urgenta iar pe reteta gradul 3.mi-au dat cu dermazin 2 zile si nu ma mai duc la pansat,stau acasa cu mana fara pansamant.e bine?

    18
    4

  • nicoleta pe 25 Feb 2010, 23:55
    'oala minune'

    m-am oparit ridicand capacul,norocul meu a fost ca soacra meaq a fost la mine si mi-a dat repede cu OTET tineti minte!nu apa,sare ori gheata toate accelerand formarea basicilor apoi OXIMED la greu si adio semne.Am fost la doctor care mi-a pus o crema prost aleasa si mi-a agravat rana deci........

    13
    4

  • vali pe 25 Ian 2010, 11:35
    dermazin

    am fost arsa pe fata cu abur de la oala minune. nici nu am zis ca nu raman mutilata. am folosit dermazin din greu si dupa o luna nici nu se mai cunostea. la fel si sotul meu pe maini si fiica mea. e foarte bun, folositi cu incredere.

    10
    1

  • Anechitei Cezar pe 18 Ian 2010, 19:18
    Cicatrice in urma arsurii

    am fost fript la 2 ani cu un fier de calcat,shi mia ramas o cicatrice pe mana stanga.as vrea sa aflu daca se poate indeparta intr-un fel,ca sa nu imi ramana nici un semn.

    6
    0

  • ioanaiancovici-56ani pe 20 Sep 2009, 20:37
    obraz oparit

    am patit o arsura gr I,II- pe obraz/frunte (50-60cmp.). Am tratat cu -oximed, apoi cu alifie -galbenele.obrazul a devnit curat dar are aspect de palmuit-vizibil.Cum va evolua.?!..cat va dura vindecarea ?...pana la capatarea culorii naturale.cu ce tratament sa continui?!... .Am 56ani. multumesc!

    5
    0

  • zoey pe 23 Iun 2009, 08:18
    arsurile la nivelul fetei

    M-am oparit cu o rosie coapta ce mi-a cazut pe barbie Ce ar trebui sa folosesc pentru usturime si dureri?

    9
    7

  • zoey pe 23 Iun 2009, 08:17
    arsurile la nivelul fetei

    M-am oparit cu o rosie coapt ce mi-a cazut pe barbie Ce ar trebui sa folosesc pentru usturime si dureri?

    5
    1

  • Petruta pe 12 Mar 2009, 16:33
    copil ars

    Am un copil ars gradul 2 si 3 pe zona toracica si a ramas cu cicatrice de atunci este 1 an de zile si copilul are2ani 4 luni Ami puteti recomanda ceva o crema sau sa fie operat? nu are importanta suma

    4
    0

  • kalanyos sergiu pe 7 Ian 2009, 19:10
    arsura de gr 1

    nu stiu cu ce sa dau pt usturime am dureri ma arde ce sa iau?

    6
    2

  • monalisa pe 9 Dec 2008, 13:12
    aveti mare grija

    Eu am reusit sa ma oparesc acum 5 zile cu o oala minune,mi-a explodat capacul si m-am oparit pe buze,pe gat,si pe sani foarte tare,am fost la urgenta m-au pansat cu rivanol,urmatoarele zile mi-a dat reteata pe 10 zile sa iau cefalexina,ketobrofen,ranitidin(pt stomac)vitamax,vitamina c,mi s-a spus sa consum f multe lichide si fructe pt ca,corpul are nevoie de vitamine pt a se recupera,aveti grija ca e foarte dureros cand stii ca nu poti face nimik,ei imi spun ca e posibil sa nu imi ramana cicatrici,dar pun si raul inainte,am auzit de contractubex,cik e foarte bun pt cicatrici,acum folosesc dermazin in fiecare zi cand ma duc la schimbat pansamentul insa dupa am sa folosesc cu siguranta contractubex.

    8
    0

  • valentina pe 11 Nov 2008, 21:03
    arsuri

    sotul meu are arsuri de gradul 2 pe ambele maini i se umfla mainile il ustura si il mananca e normal medicul zice ca da

    5
    0

  • anca pe 17 Oct 2008, 12:10
    Miere

    Mierea e cea mai buna pusa pe rana imediat in arsurile de gradul 1, cel putin. Apoi, dupa ce rana nu mai este rosie, aplicat unguent pe baza de galbenele. Foarte bun este Homeotinul (se gaseste in farmaciile homeopate).

    4
    2

  • rebi pe 6 Oct 2008, 09:40
    sfat

    pentru arsuri foarte bun este bioxiteracol sau oximed, chiar si un ulei de plaja contra arsurilor solare, iar dupa ce rana nu mai este rosie sau dupa ce pielea s-a exfoliat foarte buna este crema de galbenele (cicatrizanta si nu lasa urme la arsurile mai profunde).

    2
    0

  • danapunei pe 1 Oct 2008, 20:35
    cu sare

    Cateodata, mi se intampla sa-mi sara ulei fierbinte pe maini, atunci cand gatesc. Am obiceiul sa pun sare, dupa ce umezesc in prealabil locul cu pricina. Si se pare ca merge. La inceput ustura, dar apoi, daca arsura a fost mai serioasa, se formeaza o crusta care cu timpul se usuca si cade. Pielea se regenereaza. Nu stiu cat e de corect procedeul, dar la mine a mers intotdeauna.

    2
    0

  • cyclame50 pe 30 Sep 2008, 22:19
    multumiri

    Foarte interesant articol !Arsurile sint accidente survenite deseori in gospodarie si de aceea sint foarte binevenite astfel de articole! Felicitari!

    3
    2

  • mioara pe 30 Sep 2008, 16:30
    arsuri

    albusul de ou este foarte bun

    5
    1
  • eva
    admin_eva pe 30 Sep 2008, 12:42
    Pentru Radu Pherekyde

    Multumim pentru observatie. Am corectat greseala.

    3
    0

  • adina.onica pe 30 Sep 2008, 12:34
    Pt. Radu

    Al doilea strat al pielii sa stii ca este dermul...:)))))

    3
    0

  • michelle_2008 pe 30 Sep 2008, 08:47
    buna

    am o intrebare..m-am ars cand am fost mica la picior cu lapte..mentionez ca am 40 ani..mi-a ramas o arsura care se vede ff urat..se poate face ceva?multumesc

    5
    2

  • hahabubu pe 30 Sep 2008, 08:01
    arsuri

    m-am ars la mina cu ulei incins s-au format basici ,iar zona este dureroasa. De la farmacie mi s-a recomandat un spray ptr arsuri cu care trebuie sa dau de 2 ori pe zi Dar ptr dezimfectare mai e nevoie sa dau cu ceva? va multumesc anticipat ptr raspuns,

    9
    4

  • Radu Pherekyde pe 30 Sep 2008, 02:51
    D-nei doctor

    Sper sa fie greseala de tipar, d-na doctor, care e al doilea strat al pielii?

    5
    3
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod