Cum să te adaptezi unui diagnostic de hepatită C cronică

Viața pacienților care au hepatită C cronică poate fi stresantă și favorizează depresia. De asemenea, afecțiunea poate avea un impact negativ asupra relațiilor cu cei din jur.
Nu este deloc ușor să te adaptezi situației dacă știi că ai hepatită C. „Persistă stigma socială legată de această afecțiune și este foarte dificil să se îmbunătățească semnificativ calitatea vieții pacienților. Cu toate acestea, se pot lua măsuri practice pentru a reduce îngrijorarea și simptomele specifice depresiei”, potrivit dr. Alan Franciscus, din San Francisco.
Poate că eviți familia și prietenii pentru că te temi de reacția lor și poți fi tentat să te izolezi pentru a nu-i răni pe cei dragi. Cu toate acestea, este mai bine să fii sincer și să discuți deschis despre afecțiunea de care suferi. O gândire pzitivă, precum și sprijinul celor dragi te vor ajuta să treci mai ușor peste momentele dificile.

 
Pericolele stigmei sociale asociate cu un diagnostic de hepatită C cronică

Persoanele care au primit diagnosticul de hepatită C cronică se tem adesea de felul în care vor fi percepute de cei din jur. Realitatea este că această afecțiune se poate manifesta la pacienți din medii foarte variate și este posibil că ceilalți să fie mai solidari decât te-ai aștepta.
Potrivit sondajelor de opinie 74% dintre persoanele infectate cu acest virus se tem că ceilalți vor crede că boala îi afectează numai pe cei dependenți de droguri sau care au o sănătate precară. Cu toate acestea, persoanele sănătoase intervievate aveau această impresie numai în proporție de 30%. 
Este adevărat că multe persoane care suferă de hepatită C fac obiectul stigmei sociale și că există persoane sănătoase cu idei greșite despre această boală, dar este important de luat în calcul faptul că atitudinea populației începe să se schimbe și pe viitor nu vor avea reacții la fel de ostile.

 
Cum să vorbești cu familia ta despre hepatita C?

Depinde de fiecare pacient dacă vrea să discute cu familia, însă există câteva persoane cărora ar trebui să le spui. Este vorba despre părinți, frați, soț sau soție. Sunt șanse reduse să se fi infectat, însă contează foarte mult să știe riscurile pentru a putea să-și facă analizele și să ia tratamentul necesar dacă este nevoie.
Când le spui celorlalți că suferi de această afecțiune o faci pentru binele lor, dar te ajuți și pe tine.
Vei avea nevoie de sprijinul persoanelor apropiate pentru a face față bolii și a reduce stresul sau anxietatea. „Unele dintre cele mai grave probleme survenite în timpul tratamentelor apar de obicei pentru că persoanele în cauză nu beneficiază de sprijinul necesar în familie. Au mare nevoie de prieteni și de restul familiei”, potrivit dr. Franciscus.
În unele cazuri ar putea să nu reacționeze foarte bine când le spui pentru că se vor teme atât pentru sănătatea ta, cât și pentru a lor. Nu vor fi siguri cum ar trebui să te sprijine, iar primele conversații ar putea fi mai complicate. Pentru a reduce riscul de conflicte și neînțelegeri este mai bine să te pregătești din timp pentru o astfel de conversație. Trebuie să ai la dispoziție informații utile când vorbești cu altcineva despre asta și să fii gata să răspunzi întrebărilor, dacă apar nelămuriri.
Trebuie să le evidențiezi următoarele lucruri:
- hepatita C avansează foarte lent și este posibil să nu cauzeze niciun fel de simptome timp de zeci de ani sau chiar niciodată;
- este o boală care se poate trata, chiar dacă faza cronică nu este vindecabilă.
În cazul apariției simptomelor problematice, acestea pot fi reduse cu ajutorul medicamentelor;
- riscul de transmitere a infecției este foarte redus, chiar și în cadrul familiei.
Dacă le dai rapid aceste informații cresc șansele să aveți o conversație calmă, care să te ajute să fii mai optimist.

 
Cum să discuți cu partenerul tău dacă ai hepatită C cronică?

Hepatita C se poate transmite pe cale sexuală, așa că trebuie neapărat să discuți cu partenerul tău. Din fericire riscul de transmitere a virusului este foarte scăzut, iar folosirea prezervativelor vă va proteja.
„În majoritatea cazurilor de relații pe termen lung riscul de transmitere este atât de redus încât uneori nu este obligatoriu să se folosească prezervativele”, potrivit dr. Franciscus.
„De regulă le cer pacienților să vină împreună cu soțul sau soția la una dintre consultații pentru a fi sigur că au înțeles riscurile de transmitere. Fiecare persoană reacționează diferit la primirea acestei vești.
Unele cupluri aleg să nu folosească protecție datorită riscului scăzut, în timp ce altele consideră că este obligatoriu să folosească toate măsurile de protecție. Răspunsul nu este corect sau greșit, ci depinde de fiecare cuplu”
, spune dr. David Thomas, de la Centrul Medical John Hopkins.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod