Cum sa fugi de stomatolog

Pentru a intelege modul de prevenire a cariei dentare, trebuie sa lamurim intai ce se intampla la nivelul dintelui. Sa ne imaginam o tanara cu o dantura perfect sanatoasa si curata, care pleaca in Retezat, sambata dimineata, fara a-si lua cu ea peria de dinti. Duminica apar deja pe suprafata dintilor niste depozite care incet, dar sigur, sunt colonizatede microbii care de obicei traiesc in cavitatea bucala si astfel apare placa bacteriana.

In acest moment, un periaj energic ar fi eficient dar sa presupunem ca tanara continua sa mentina aceasta igiena proasta. Microbii de la nivelul placii bacteriene se vor hrani cu produsele rezultate din descompunerea resturilor alimentare si vor produce acizi.
Acestia vor ataca smaltul dintilor, producand caria dentara. Pe masura trecerii timpului, placa bacteriana devine din ce in ce mai rezistenta, producand acizi si prin metabolismul propriu, ceea ce accelereaza ritmul producerii cariilor. Prin mineralizarea placii dentare apare tartrul, care face imposibila o buna igienizare de catre pacient, fiind necesara interventia medicului sau a igienistului, pentru detartraj si periaj profesional.

Moduri de prevenire a cariei dentare

1. Cresterea rezistentei naturale a dintelui la atacul acid

Rezistenta dintelui la carie poate fi influentata esential inainte de eruptia in cavitatea bucala, in asa-zisa perioada preeruptiva. Un aport alimentar echilibrat si sanatos in aceasta perioada favorizeaza formareaunor dinti mai bine mineralizati, cu o mai buna rezistenta la carie.
O excelenta metoda de profilaxie, aplicata de multa vreme in strainatatesi de curand pe scara larga si in Romania, este administrarea de preparatepe baza de fluor, in perioada de varsta 0-18 ani, cand se formeaza sierup dintii temporari si cei definitivi.
Aceste preparate conduc laformarea unui smalt de mai buna calitate, in care apare fluorapatita,mai rezistenta la atacul acid. Dintii erupti au dimensiuni si forme carefavorizeaza o mai buna curatire (coroana mai mica, cu santuri mai largipe suprafata ocluzala). Nu s-au constatat reactii adverse sau secundarela administrarea de fluor in doze corecte.
Pana la 1 an, se administreaza zilnic cate un comprimat de Zymafluor de0,25 mg. Intre 1 si 3 ani se administreaza 0,50 mg/zi iar dupa 3 ani,1 mg/zi, pana cand se termina eruptia dintelui definitiv (16-18 ani).Este important de retinut ca tratamentul cu fluor nu trebuieintrerupt. Pauzele favorizeaza formarea unor zone de smalthipomineralizat, care este mult mai expus la aparitia cariilor.

2.
Prevenirea depunerii placii dentare si/sau indepartarea eficienta a acesteia

Pentru a preveni depunerile de placa dentara, este necesar un periajcorect al dintilor, de doua ori pe zi (dimineata si seara). In cazulcopiilor mici, unde exista riscul inghitirii pastei de dinti, recomandsimplul periaj mecanic. Dupa ce deprind corect tehnica de periaj,pot folosi si pastele de dinti (preferabil cele pentru copii), dar incantitati mici (maxim cat un bob de mazare).

3. Reducerea substratului fermentativ

Pentru reducerea substratului fermentativ trebuie ca, inca din copilarie,alimentatia sa contina cat mai putine alimente rafinate excesiv. Fructele,painea integrala sunt preferabile dulciurilor.
O atentie deosebita trebuieacordata cariei de biberon, care apare la copiii care sunt lasati multtimp sa bea din biberon lichide dulci (in timpul somnului sau cand mamavrea sa linisteasca bebelusul).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod