Cum poti preveni hipertermia si hipotermia

Temperatura nu numai ca iti afecteaza gandirea, dar poate duce la afectiuni grave. Hipertermia apare atunci cand corpul nu mai poate sa se "racoreasca", fiind expus la temperaturi ridicate, iar hipotermia cand temperatura corpului scade sub cea normala.
Hipertermia poate avea loc si din cauza epuizarii cauzate de exercitiile fizice. La aparitia hipertermiei contribuie si anumite afectiuni ca cele care provoaca febra sau slabirea organismului.
 

Exista cateva masuri preventive care te pot ajuta sa eviti hipertermia
:

1. Imbracamintea joaca un rol foarte important in evitarea hipertermiei. Corpul are nevoie sa transpire in vremea calduroasa si de haine subtiri si racoroase. Tricourile din bumbac si pantalonii scurti sunt o alegere potrivita pentru temperaturile ridicate din timpul verii. De asemenea, purtarea unei palarii care sa tina umbra capului ajuta;
 
2. Consumarea multor lichide este absolut necesara. Acestea trebuie consumate chiar daca nu simti senzatia de sete. Acestea sunt necesare pentru inlocuirea apei pierdute prin transpiratie si pentru mentinerea circulatiei sangelui;
 
3. Evita incaperile sau zonele cu temperaturi ridicate. Asigura-te ca toate camerele sunt ventilate. Nu consuma mancaruri grele sau cantitati mari inante de a te avanta prin soare, pentru ca iti vor obosi si mai mult corpul;

4. Nu te expune timp indelungat la soare. Corpul se deshidrateaza si poate duce la epuizarea acestuia.
 
5. Evita substante precum cafeina sau nicotina. Acestea au efect diuretic si deshidrateaza corpul. Si alcoolul duce la deshidratare si trebuie evitat.

Oricine poate suferi de hipertermie, in orice vreme. Cei mai expusi sunt persoanele in varsta care iau medicamente si copii. Simptomele acesteia cuprin: dureri de cap, dezorientare, oboseala si greturi. Hipertermia trebuie tratata imediat de un medic.
 

Riscurile hipotermiei

Hipotermia este riscanta pentru toti cei carora le plac activitati ca pescuitul, canotajul, inotul, alpinismul sau schiul. Aceasta poate avea loc rapid si poate fi chiar fatala. Hipotermia este periculoasa pentru ca afecteaza creierul, inima, plamanii si alte organe vitale.

Apa rece este foarte periculoasa deoarece corpul isi pierde caldura de 25 de ori mai repede decat in aerul rece.

Printre simptomele hipotermiei se numara si senzatia de frig, tremuratul, dezorientare si oboseala. In stadiu avansat, hipotermia are ca simptome pierderea cunostiintei, piele rece si buze albastre, neputinta de a vorbi, a merge sau a inota. In acest stadiu inima si respiratia se pot opri, rezultand moartea.
 

Cai de prevenire
:

1. Hipotermia este evitata atunci cand stopezi pierderea caldurii. Cea mai buna metoda este sa te echipezi si  sa te imbraci adecvat;  

2. Evita hainele ude;
        
3. In cazul unui accident in care barca in care te afli se scufunda, stai departe de apa pe cat posibil, urcandu-te pe un obiect plutitor;  

4. Daca nu este posibil sa stai afara din apa, incearca sa-ti tii capul deasupra apei pentru a limita pierderea caldurii;  
       
5. Vantul poate provoca scaderea rapida a temperaturii, in special daca esti deja ud;

6. Daca hipotermia nu este avansata, poti face exercitii pentru a te incalzi si poti limita expunerea la frig;

7. Trebuie gasit ajutor medical imediat.   

Netratate, atat hipertermia cat si hipotermia, pot duce la moarte.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • popescu madalina pe 28 Oct 2008, 22:36
    Moartea

    Cum ne dam seama daca un om moare de hipotermie??? Am un cunoscut care a murit si medicii au spus ca a murit de hipotermie dar nu erau prea convinsi deoarece el parea lovit se spune ca la ucis cineva ... cum pot afla daca chiar a murit de hipotermie, cum se manifesta ea?? Omul care moare de la hipotermie se invineteste doar in anumite locuri, adica nu uniform?? Aceea persoana de care vb era vanata doar la buze si avea mici vanatai pe fata ca niste puncte si pe picioare ca niste lovituri mai mari... dar in rest nu era vanat. Se poate ca cineva sa moara de hipotermie si sa arate ca si cum ar fi fost lovit???

    0
    0

  • Mihaela pe 20 Aug 2007, 10:48
    Se moare in Romania

    Dar ce ne facem cand medicii nu sunt capabili sa recunoasca hipertermia? Tatl meu s-a ales mort din asta si domnii il tratatu de pneumonie. La un ,,mare" spital din Bucuresti. Elias adica. D-na dr vorbea la telefon cand a facut convulsii si nu s-a deranjat sa vina sa vada ce este cu el.Avea febra 42 iar donsoara asistenta , care era PREOCUPATA MAI MULT DE CUM ARATA DECOLTEUL , INCERCA SA NE CONVINGA CA ESTE ALCOOLIC DE ACEEA FACE ASA.Mi-e greata de prostia unora. Si cel mai grav este ca mor oameni.

    0
    0

  • flori pe 14 Aug 2007, 22:48
    f interesant

    f interesant articolulul. multumim ca aveti grija de noi. sa nu ne dezamagiti :)

    0
    0

  • teacher pe 20 Iul 2007, 22:31
    OF,OF gramatica

    Draga Alina articolul tau e extraordinar de interesant,insa m-a indispus ca scrii gresit.Ai scris :suferii in loc de suferi,prevenii in loc de preveni,epuizirii in loc de epuizarii.Mai invata sa scrii corect, ca lumea te citeste si te judeca!

    0
    0

  • trinity pe 19 Iul 2007, 21:53
    Greselile astea

    Articolul e ok, cu informatii necesare pentru aceasta perioada caniculara, dar am o singura problema si anume greselile gramaticale. Nu pot sa cred ca niste oameni care au fost pusi in astfel de pozitii nu stiu sa scrie corect romaneste. Este INADMISIBIL!!! Luati masuri fratilor ca se pierde ideea din aceasta cauza!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod