Cum îți dai seama dacă ești dependent de somnifere

Somniferele se numără printre cele mai frecvent prescrise medicamente. În timp ce aceste pastile pot fi de ajutor atunci când sunt folosite din când în când, pot duce și la dependență.
Acest lucru este valabil mai ales pentru tipurile vechi de somnifere, cunoscute sub numele de benzodiazepine. Noile pastile par a produce mai rar dependență fizică, dar pot favoriza dependența psihologică. Iată cum îți dai seama dacă ești dependent de somnifere!

Indicii care îți arată că ești dependent de somnifere


Dependența fizică, adică cea în care corpul se adaptează la un medicament și răspunde fiziologic dacă întrerupi tratamentul, la orice tip de pastile de dormit este rară. Dar poate apărea, la fel ca dependența psihologică sau când crezi că nu poți dormi fără medicamente. Iată câteva semne care îți indică faptul că ești dependent de somnifere și ce poți face în legătură cu acest lucru!

Creșterea constantă a dozei este un semnal clasic al majorității dependențelor.
De-a lungul timpului, cantitatea de medicamente care ți-a fost prescrisă nu mai funcționează și ai nevoie de o cantitate din ce în ce mai mare pentru a obține același efect. Sau cel puțin asta crezi. Deși benzodiazepinele provoacă dependență, acest efect poate fi mai mult psihologic decât fizic în cazul noilor medicamente pentru somn. Vei crede că ai nevoie de mai multe pastile pentru a adormi, așa că vei lua mai multe.

Unii oameni pot lua somnifere în fiecare noapte timp de ani de zile, lucru care poate sau nu să ducă la o dependență. Acestea fiind spuse, utilizarea pe termen lung a somniferelor în orice doză nu este recomandată. Dacă iei pastile de dormit de luni de zile sau chiar ani și nu poți renunța la ele, chiar dacă încerci, este un alt semn că ai putea fi dependent.

Luate în cantități destul de mari pentru un timp îndelungat, somniferele, în special benzodiazepinele, pot duce la simptome ale sevrajului.
Acestea sunt similare cu simptomele sevrajului cauzat de alcool: începi să transpiri, cresc tensiunea arterială și ritmul cardiac și începi să te agiți și să te îngrijorezi. Un alt semn al dependenței de somnifere este reprezentat de evitarea obligațiilor sociale și profesionale. Cu alte cuvinte, începi să ai probleme funcționale. Ignori lucrurile care, în mod normal, îți aduc plăcere, deoarece vrei să iei medicamente. Acest lucru afectează relațiile interpersonale. Nu poți îndeplini anumite obligații precum munca, relațiile sau studiile. Petreci mai mult timp abuzând de pastile decât este normal. Toate acestea sunt semne ale dependenței, fie că este vorba despre pastile de dormit, de alcool sau droguri.

Cum să scapi de dependența de somnifere


Dacă aceste simptome ți se par familiare, există modalități prin care poți obține ajutor și există și alte modalități de a adormi. Dacă ai un obicei de a lua pastile de dormit, nu încerca să le elimini din viața ta singur.
Discută cu medicul tău despre cum ai putea să faci o pauză de 2-4 luni. Acest lucru va reduce la minimum orice simptome ale sevrajului. Anumite tipuri de terapie te pot ajuta să dormi fără medicamente.

În mod ideal, ar trebui să dormi minim șapte ore pe noapte. Sondajele au arătat că persoanele care dorm mai puțin tind să utilizeze și mai multe somnifere. Un program regulat de somn, exercițiile fizice, limitarea timpului petrecut în fața ecranelor noaptea și evitarea cofeinei te pot ajuta să dormi mai mult și mai bine fără pastile. Nu-ți face griji dacă mai dormi prost din când în când. Dacă dormi doar patru ore într-o noapte, vei putea funcționa în ziua următoare. Există o diferență între somnul prost dintr-o noapte și somnul prost dintr-o săptămână.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod