Cum imi ingrijesc dantura?

Igiena orala este indispensabila bunei functionari a intregului organism. Nu lua drept bun zambetul tau fermecator! Acesta trebuie ingrijit si mentinut, daca vrei sa te bucuri multi ani de acum inainte de o dantura stralucitoare si sanatoasa. Pastreaza o stare buna de sanatate a dintilor tai, practicand in mod regulat obiceiuri de ingrijire dentara.

Orice problema de sanatate a dentitiei trebuie raportata cu promptitudine medicului tau stomatolog. Spalatul pe dinti zilnic este obligatoriu, iar controlul o data sau de doua ori pe an la cabinetul stomatologic este necesar pentru a preveni aparitia afectiunilor gingiilor sau a altor probleme de sanatate orala. Invata care sunt cele mai bune modalitati pentru protejarea danturii tale si aplica sfaturile noastre de ingrijire zilnica.

Periajul dentar

De cand suntem mici, am invatat ca trebuie sa ne spalam pe dinti de cel putin doua ori pe zi - dimineata si seara. Este deja un gest reflex, care ne-a intrat in obicei. Nu ignora importanta sa, deoarece de el depinde sanatatea danturii tale. Iata care este cel mai bun mod in care iti poti peria dintii:

Dintii trebuie periati de cel putin doua ori pe zi si, in mod ideal, dupa fiecare masa, folosind pasta de dinti care contine fluor.
Foloseste in acest scop o periuta de dinti cu peri moi, deoarece are o actiune mai blanda asupra gingiilor tale.
Pentru un periaj adecvat, aplica miscari repetate inainte-inapoi, precum si miscari circulare.
Periaza si partea interioara si suprafata de contact a dintilor.
Pentru rezultate eficiente si de durata, acorda aproximativ doua-trei minute fiecarui periaj.
Nu uita de limba - periajul i se aplica in egala masura.
Evita un periaj viguros sau prea dur, care poate duce la aparitia unor iritatii ale gingiilor.
Periuta trebuie inlocuita la fiecare trei sau patru luni sau chiar mai devreme de atat, in cazul in care constati deteriorarea ei sau simti ca rezultatele nu mai sunt satisfacatoare.
Ia in considerare si varianta periutei electrice, in special daca suferi de artrita sau alte probleme de sanatate care fac ca periajul sa fie dificil de realizat.

Ata dentara

O periuta nu are acces la toate spatiile stramte dintre dinti sau la baza gingiei.
Acest lucru duce la acumularea placii bacteriene pe suprafata dintilor, punandu-ti in acest fel in pericol sanatatea intregii guri. Ata sau banda dentara (dental-floss sau dental-tape) rezolva aceasta problema, ajuta la indepartarea particulelor foarte mici si la o mai buna stare a sanatatii orale. Cateva sfaturi iti pot fi de folos in acest sens:

Ata dentara trebuie sa patrunda cu delicatete in spatiile interdentare.
Trage un capat al atei dentare prin fata dintelui pe care doresti sa il cureti si celalalt capat prin spatele dintelui, astfel incat ata dentara sa formeze litera C, in timp ce inconjoara suprafata dentara.
Usor, cu delicatete, trage ata dentara pe suprafata dintelui, de la baza gingiei pana la partea superioara a dintelui, pentru a elimina placa bacteriana si orice fel de particule.
Acelasi procedeu trebuie aplicat si partii interioare a dintilor.
Foloseste ata dentara "proaspata" pentru intreaga dantura.
Daca intampini probleme la introducerea atei dentare in spatiile stramte dintre dinti, incearca si ata dentara cerata.
Daca manipularea atei dentare este dificila, utilizeaza un suport pentru acest produs de ingrijire a danturii.

Alte ponturi pentru o stare de sanatate ideala a dintilor tai

Periajul corect si corespunzator, precum si utilizarea atei dentare reprezinta doua pietre de temelie ale sanatatii orale.
In plus fata de aceste proceduri, poti apela si la urmatoarele sfaturi:

Foloseste un produs pentru curatarea interdentara, cum ar fi periutele interdentare, periutele electrice (mult mai eficiente din acest punct de vedere decat periutele de dinti obisnuite) sau, ocazional, scobitorile - cu foarte mare grija si atentie insa, deoarece pot avea o actiune distructiva in cazul in care nu sunt folosite in mod adecvat sau daca au o calitate indoielnica.

Apa de gura este eficienta pentru pastrarea unei respiratii proaspete si pentru reducerea placii bacteriene din spatiile interdentare.

Irigatoarele orale sau alte dispozitive care pulverizeaza un jet de apa direct pe suprafata dentara sunt utile pentru indepartarea particulelor de mancare ramasa.

Nu utiliza alte obiecte care nu sunt menite pentru a-ti curata dintii.

Care sunt problemele de sanatate orala care trebuie raportate medicului stomatolog?

Apeleaza imediat la sfatul medicului daca sesizezi vreunul dintre simptomele de mai jos, care pot sugera existenta unei probleme de sanatate orala:

- Gingii rosii, sensibile, moi sau umflate.
- Gingii care sangereaza la un periaj normal sau la utilizarea regulata a atei dentare.
- Gingiile care se "retrag" si care fac ca dintii sa para mai lungi decat sunt.
- Puroi in jurul dintilor sau in zona gingiilor, sesizabil atunci cand aplici o presiune medie pe aceste zone.
- Un gust ciudat in gura.
- O respiratie urat mirositoare in permanenta.
- Dinti care se clatina.
- Modificari in ceea ce priveste suprafata de contact a dintilor - daca au aparut schimbari in felul in care dintii de pe maxilarul superior "calca" pe cei aflati pe maxilarul inferior.
- Modificari legate de felul in care iti simti dintii.
- Sensibilitate la rece si/sau la cald.

De asemenea, este important sa ai o dieta echilibrata si sa eviti gustarile in exces intre mese, in special dulciurile.
Vizitele regulate la dentist, pentru controalele de rutina si pentru detartraj, te vor scuti de probleme ulterioare mult mai grave. Nu uita faptul ca medicul stomatolog are experienta necesara si poate sesiza probleme sau afectiuni ascunse, pe care tu nu le poti constata.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • eu pe 29 Apr 2012, 21:40
    Eu

    Am si eu o dantura praf imi trebuie proteza.Ce pot sa fac?????????

    0
    1

  • cum sa imi ingrijesc dantura pe 25 Dec 2010, 09:26
    Pentru David

    Eventual david..poti face un implant atata tot..sau iti pui dinti falsi..

    0
    0

  • Mireuta David pe 24 Iun 2010, 18:23
    Dantura

    Sper sa pot primi un raspuns urgent..sau sa ma sfatuiti cum sa procedez..Inca ceva, eu nu am purtat aparatul deoarece m-am gandit ca imi va aduce caninii in fata..si ce rost mai avea..se poate face un implant???..sau ceva mai putin dureros...Va rog sa ma ajutati in legatura cu aceasta problema...

    0
    0

  • Mireuta David pe 24 Iun 2010, 18:19
    Dantura

    Buna ziua, Ma numesc David, am 16 ani si am o problema. Am consultat mai multe clinici specializate si nu am primit un raspuns concret. Eu din cate am inteles din radiografii si parerile unor doctori stomatologi am o anomalie..mai exact in lipsesc incisivii ..Ce se poate face??? Initial am purtat un aparat dentar..

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod