Cum il convingi pe bebelus sa doarma noaptea...

Nu sunt foarte multe lucruri care vor perturba somnul unui nou-nascut. Insa, la varsta de 2-3 luni, micutul se va trezi noaptea de mai multe ori decat este nevoie sau poate chiar dezvolta tulburari de somn care pot duce mai tarziu la unele afectiuni mai serioase... Nou-nascutii trebuie sa fie treziti noaptea, pentru a fi alaptati, dar este posibil ca, de multe ori, sa se trezeasca singuri, cu ceva timp inainte de ora mesei. Adesea, doar faptul ca te simte aproape de el sau ca il tii in brate il poate linisti pe bebelus si il trimite inapoi intr-o clipita in bratele somnului...

Pentru a evita tulburarile de somn, respectivele situatii in care bebelusul tau depinde, pentru a adormi, de unele actiuni "ajutatoare", cum ar fi leganatul sau alaptatul, pregateste-l pentru culcare inainte sa adoarma si lasa-l sa isi "cheme" somnul singur. Vei vedea ca, treptat, va invata sa coboare in lumea viselor pe cont propriu...

Cum abordezi problema somnului micutului?

Este necesar sa iti inveti bebelusul, in mod gradual, cum sa doarma pe toata durata noptii.
Expertii in dezvoltarea copilului nu au cazut perfect de acord asupra celor mai bune modalitati pentru a face acest lucru si exista, in consecinta, foarte multe pareri care intra in conflict. Iti vom prezenta care sunt cele mai utilizate abordari pentru somnul de noapte al nou-nascutilor...

Copilul tau isi poate dezvolta obiceiuri "sanatoase" de somn chiar si pana la varsta de 6 saptamani. Cheia acestei solutii este sa stabilesti un program de somn consistent si constant si sa il culci pe micut cat timp este inca treaz. In caz contrar, oboseste foarte tare si nu mai adoarme foarte usor. Daca cel mic adoarme singur, este in regula sa ii raspunzi si sa vorbesti cu el in toiul noptii sau la somnul de dupa-amiaza, cand se trezeste si trebuie schimbat sau hranit.

Inlocuieste orice asociatii pe care copilul le face intre somn si prezenta ta (elimina orice fel de activitati care ar putea necesita prezenta ta langa el, cum ar fi leganatul sau alaptatul) cu alte lucruri care se vor afla intotdeauna langa micut atunci cand acesta se trezeste, cum ar fi paturica sa preferata.


Vrei sa faci tot ceea ce este mai bine pentru copilul tau, iar a-l ajuta sa isi dezvolte obiceiuri sanatoase pentru somn face parte dintre aceste lucruri. Prichindelul tau nu intelege deocamdata ce este mai bine pentru el si va plange daca nu va primi ceea ce isi doreste. Scopul si telul tau este sa il inveti sa doarma si sa adoarma singur.

Invata-l pe bebe sa adoarma si sa se linisteasca singur atunci cand se trezeste. Il poti invata sa faca diferenta dintre zi si noapte chiar de la inceput - mesele din timpul noptii trebuie sa fie reduse doar la hranit, fara joaca sau petrecut timpul cu el mai mult decat este necesar, iar daca vezi ca doarme mai multe ore pe zi, trebuie sa il trezesti. Nu trebuie sa doarma mai mult de 3-4 ore consecutiv. Pana la urma, va invata sa isi pastreze orele de somn indelungat pentru perioada noptii...

Atunci cand se trezeste, ceea ce este inevitabil, foloseste-te de voce pentru a-l linisti, dar lasa sa treaca din ce in ce mai mult timp intre aceste intervale in care ii vorbesti.
Astfel isi va da seama ca este momentul sa invete sa se linisteasca si singur.

Cand se trezeste, nu il lasa sa planga pana nu mai poate, dar nici nu alerga la el de la primul scancet... Asteapta cateva minute, sa iti dai seama daca este cu adevarat treaz si suparat, si apoi intra in camera lui. Linisteste-l fara sa il iei in brate si fara sa il ridici din patutul sau. In schimb, mangaie-l si linisteste-l vorbindu-i. La inceput, verifica-l si mergi la el la fiecare cateva minute, dar apoi este bine sa incepi sa il strigi din afara camerei sale.

De asemenea, este o idee foarte buna sa dezvolti o "strategie de somn" si o rutina foarte calma si linistita, care poate include baita de seara, cititul unei povesti, un cantec de leagan si asa mai departe.

Creeaza o atmosfera de somn pozitiva, relaxanta. Fii alaturi de bebelus si ofera-i un mediu placut, care ii va permite sa il cuprinda somnul cat ai zice peste! Va invata sa perceapa somnul ca pe o stare placuta, si nu ca pe una de care trebuie sa ii fie teama.


Nu exista o modalitate "exacta" si "corecta" de a-l incuraja pe cel mic sa doarma singur pe tot parcursul noptii si sa se linisteasca singur, la trezire. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa ii inveti obiceiurile, sa il dezveti de acelea care nu ii fac bine (si care va dauneaza si voua, ca parinti...) si sa alegi acea abordare a problemelor pe care bebelusul le poate avea cu somnul care va convine voua, ca familie, cel mai mult si care pare sa dea rezultatele cele mai bune si in cazul lui. Nopti usoare si placute va doresc!
 

Comentariile 51-57 din 57

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • augu pe 18 Dec 2009, 10:49
    are 3 luni si nu doarme noaptea

    am un bebe de 3 luni si de o saptamana nu face caca singur dar mai nou nu doarme noapte.il culc pe la 21 .30 dar la 12 se trezeste manaca si adoarme .dupa 20 de minute se trezeste plangand si asa face pana dimineata.tin sa precizez ca ziua doarme linistit.pediatra a zis ca e sanatos.ce sa fac?? multumesc

    4
    1

  • ancu1982 pe 28 Oct 2009, 21:16
    nu doarme copilul

    Buna seara.Am si eu o problema;am un baiat de 9 luni si se trezeste toata noaptea.Precizez ca nu are dinti inca.Se poate sa fie asta problema lui?

    9
    0

  • andr3ea21 pe 10 Mar 2009, 12:39
    si noi patim la fel...

    fetita mea are 7 luni si se trezeste noaptea sa pape san din 2 in 2 ore...problema asta o am de cand am inceput diversificarea,pt ca inainte ultima masa o avea la 12 si pana la 6 ni se mai trezea (ma multumeam si cu 6 ore de somn continuu).am incercat sa ii dau ceai gandindu-ma ca se trezeste de sete dar degeaba...nu stiu ce sa ii fac,din cand in cand mai reusesc sa o pacalesc cu o gurita de ceai si sa adoarma la loc dar dupa o ora iar se trezeste...de ceva timp nu prea mai mananca nici ziua mancare:((se pare ca nimik nu e mai bun ca lapticul de san pt ea,ori e prea mare focuc de a sta cuibarita la pieptul meu! am citit o groaza de articole referitoare la cum sa faci copilul sa nu s mai trezeasca noaptea SA MANANCE dar incercarile noastre au fost in zadar ...imi este foarte greu sa "dorm" in ritmul asta noaptea :(

    3
    0

  • adina iasi pe 12 Feb 2009, 19:45
    unde gresesc?

    bebelusul meu a implinit azi 2 luni. nu stiu ce se intampla insa noaptea ne terorizeaza cu plansul...sotul spune ca-l alint prea mult, ca ar trebui sa-l las sa planga sau sa ma rastesc la el ca sa-i arat cine-i sefu, insa evident ca nu pot face asta, motiv pt care ne-am si certat.intrebarea mea este....oare gresesc eu prin faptul ca il iau in brate ca sa-l linistesc?

    3
    2

  • Cristina pe 24 Sep 2008, 14:25
    Sunteti fericite

    Am un baietel in varsta de 13 luni, il pun destul de usor seara la somn: il pun in patut, ii dau oita lui favorita, ii citesc poveste si adoarme fara complicatii. Dupa cca 2 ore, tipa intr-un asa hal si de aici incolo mi se trezeste din ora in ora, numai si numai in tipete/Am incercat tot ce se putea incerca, am facut tot ce se putea face singura solutie de a dormi si noi ca oamenii e sa-l punem in pat, intre noi! Daca aveti ceva trucuri de impartasit cu noi pe aceasta tema, va rog nu ne ocoliti.

    10
    2

  • caliniuc marinela pe 12 Sep 2008, 16:19
    doarme numai leganat in brate si are deja 1 anisor!

    nu il pot culca decit leganat cum as putea sa il dezobisnuiesc de acest lucru?

    17
    8

  • gabi pe 4 Mai 2008, 18:45
    copilul nu doarme

    am un baietel de 14 luni, este perfect sanatos, mananca orice ii dau, rade, e sociabil,se joaca, e vesel, singura problema este faptul ca nu maidoarme in timpul zilei mai mult de 50 min.Noaptea doarme cca 10 ore, ce pot sa fac ptr a dormi mai mult? acest fapt se intampla de doar 3 zile

    1
    6
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod