Coplata la medicamente este de 125%, nicidecum de 10%

Majorarea coplatii la medicamente este in medie de 125%, nicidecum de 10% asa cum au anuntat oficialii CNAS.

Majorarea coplatii la medicamente este in medie de 125%, nicidecum de 10% asa cum au anuntat oficialii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), sustine Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) intr-o conferinta de presa organizata miercuri.

 

 In cadrul conferintei de presa organizata miercuri, 14 iulie a.c., reprezentatii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice atrag atentia asupra situatiei extrem de grave in care au ajuns pacientii din Romania nevoiti sa plateasca mult mai mult pentru tratamente dupa ce a fost schimbat mecanismul de compensare al medicamentelor.

 

 

Semnaleaza si tu o situatie concreta!


Toti pacientii, medicii si farmacistii afectati de aceasta masura luata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pot sa semnaleze situatiile concrete cu care s-au confruntat in momentul in care au ajuns in farmacie cu reteta de tratament pe site-ul www.faracompensare.ro.
                                       
"Vom aduna toate mesajele primite de la pacienti si vom merge cu ele la presedintele CNAS, dr. Lucian Duta, care a promis un acces mai mare la tratament pentru toti bolnavii.

Ceea ce se intampla acum in farmacii demonstreaza ca am fost mintiti. Cresterea coplatii nu a fost doar de 10%, asa cum au anuntat oficialii CNAS, ci este in medie de 125%", a declarat Cezar Irimia, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice.

 

 

Accesul mai mare la tratament, o minciuna


Potrivit datelor oferite de COPAC, doar 15% dintre medicamente sunt compensate 90%, insa majoritatea nu le gasim in farmacii, ceea ce inseamna ca CNAS nu a respectat regula disponibilitatii medicamentelor. De asemenea, 53% dintre medicamente au o coplata mai mare, fata de numai 32% care au o coplata mai mica.

 

Ce ne-a promis CNAS inainte de 1 iulie

  • Va creste accesul pacientilor la medicamente;
  • Coplata va creste cu cel mult 10%;
  • Cele mai multe medicamente vor avea o coplata mai mica.

 

Care este situatia reala

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice si Colegiul Medicilor din Romania au semnala faptul ca dupa schimbarea mecanismului de compensare al medicamentelor:

  • A scazut accesul pacientilor la medicamente;
  • Coplata a crescut si cu 750% in unele cazuri;
  • Cele mai multe medicamente au o coplata mai mare.

 

 

Exemple de retete reale


Pe baza unor situatii concrete, asociatia pacientilor a prezentat cateva retete reale care demonstrau faptul ca pacioentul este nevoit sa plateasca mai mult pentru tratamente.

  • De exemplu, un pacient in varsta de 79 de ani cu diagnostic de boala cardiaca ischemica, angina pectorala de efort, HTA stadiul 2-3 cu grup de risc inalt, insuficienta cardiaca congestiva, dislipidemie platea inainte pentru cele sase medicamente din schema de tratament 103.6 lei, iar dupa 1 iulie a scos din buzunar 167,9 lei, ceea ce inseamna o crestere de 62%.  

 

  • Un alt pacient cu diabet zaharat de tip II, insuficienta cardiaca, boala cardiaca ischemica cu angina pectorala de efort, fibrilatie artriala permanenta cu alura ventriculara medie, bloc bifascicular, HTA stadiul II platea inainte pentru schema de tratament cu sase medicamente 129,8 lei, iar acum a platit 231,4 lei, adica o crestere de 78%.

 

 

Pensionarii si copiii, cele mai afectate grupe


Potrivit reprezentatilor COPAC, Pentru pensionari, coplata a crescut de pana la noua ori, majoritatea retetelor pentru bolile cardiovasculare scumpindu-se cu aproape o suta de lei, iar pentru copii nu se mai asigura gratuitatea, mai ales pentru bolile grave, de exemplu hormonii de crestere, astm, etc.

 

 

Nici pacientii cu boli cronice nu sunt scutiti de coplata


Potrivit unui calculator cu privire la contributia personala a fiecarui pacient, instalat pe site-ul CNAS, la unele medicamente gratuite din programele de hepatita, diabet, HIV/SIDA sau transplant se impune coplata, atrage atentia Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

  • Astfel, in cazul unui medicament pentru hepatita cu substanta activa Ribavirinum cu pretul de 15,8 lei, valoarea compensata este de doar 2,98 lei, iar contributia pacientului de 12,82 lei. Acesta este pretul unei doze, iar un pacient cu hepatita are nevoie (in functie de schema terapeutica aprobata de casa de asigurari de sanatate) de 4-6 pastile pe zi, avertizeaza COPAC.
    Un calcul simplu arata ca in acest caz, pacientul trebuie sa plateasca pe luna (doar pentru acest medicament) minimum 1538 lei.

 

  • Pentru un medicament cu substanta activa Tacrolimusum necesar unui pacient transplantat, in doza de 1 mg are un pret de 8,68 lei, din care valoarea compensata este de 4,9 lei, iar contributia pacientului de 3,78 lei. Un pacient transplantat are nevoie de o doza zilnica cuprinsa intre 4,5 g si 8 g. Tot in cazul programului de transplant, in cazul medicamentului cu substanta activa Posaconazolum, doza 40 mg, cu pretul maxim de 2974 lei, valoarea compensata este de 49,89 lei, iar contributia pacientului de 2924 lei.

 

  • O insulina cu substanta activa Insulinum aspart cu pretul de 34,24 lei, valoarea compensata este de 24,21 lei, iar contributia personala de 10 lei.


„Desi presedintele CNAS ne-a dat nenumarate asigurari ca pacientii cronici nu vor fi afectati de noul sistem, realitatea arata altceva. Am fost din nou mintiti. Aplicarea acestui sistem de compensare va determina, majoritatea pacientilor sa renunte la tratament pentru ca nu isi vor putea perminte sa plateasca. Solicitam public CNAS sa renunte la acest sistem criminal care va conduce la moarte sute de mii de pacienti!", a declarat Cezar Irimia, presedinte COPAC.



Daca inainte fiecare medicament folosit in tratamentul unei anumite boli era compensat in parte, acum potrivit noului sistem de compensare intrat in vigoare de la 1 iulie, exista un singur pret de decontare, cel mai mic pentru toate medicamentele care trateaza boala respectiva. Iar cand pacientul trebuie sa-si achizitioneze medicamentele recomandate de medic va plati tratamentul, pornindu-se de la acest pret de decontare.

 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • UN Roman pe 12 Aug 2011, 15:53
    Degeaba

    Am rugamintea sa nu va mai vad plangandu-va. A iesit cineva in strada sa-si spuna doleantele?.....cand s-au adunat anul trecut in piata constitutiei doar 10.000 de oameni cum a fost?....10 mii pt o tara intreaga?.....nu mai baieti....toata tara ar fi trebuit sa sara la gatul hotilor astora...... Dar dupa cum se vede...lumea o duce bine....asa ca nu va mai plangeti ca "muierile" ...scuzati-mi sinceritatea

    0
    0

  • Vica Stoica pe 24 Iul 2010, 19:53
    medicamente compensate

    Luna aceasta am fost la med.fam. pt. a-mi lua reteta pentru "Bonviva 150 mg" (osteoporaza) acid ibandronic. Cand am ajuns la farmacie mi sa cerut pe o tableta dublul valorii platita luna iunie a.c. M-am gandit sa renunt la tratament (oricum cumpar lunar si alte adjuvante bolii) dar totusi am fost la med. spec. si mi-a schimbat recomandarea medicala (acid alendronic) in urma careia med. fam. mi-a anulat vechea reteta de Bonviva si mi-a dat o noua reteta cu substanta activa respectiva. In farmacie (dupa ce am mers pe la 3-4) am gasit in final "Alendronat Sandoz 70 mg" la un pret acceptabil. Aviz si altora.

    0
    0

  • mira pe 23 Iul 2010, 21:18
    medicamente compensate

    Sunt in aceiasi situatie, semnalata mai sus: am platit pana acum 103 roni/luna, acum platesc 168 roni/luna. Asta este minciuna guvernantilor si "grija" lor pentru noi. Am platit pentru pensii, o viata, acum suntem tolerati si umiliti. Am platit pentru sanatate iar acum platim pentru a merge la medicul de familie, pentru spitalizare, medicatie in spital...tot. Sotul meu a avut un AVC si a trebuit sa cumpar trusa de perfuzie, perfuzia, manusile chirurgicale (nu au folosit) acul, seringa...tot tot tot.

    0
    0

  • Andrei Marian pe 19 Iul 2010, 14:25
    Jumatate din salariu

    Pana luna trecuta plateam la medicamente in jur de 80 - 90 Ron. Ei bine, luna asta, am platit, atentie, 540 Ron. Si am avut si doua retete de handicap, adica gratuite. La Lioresal si Lyryca, unde nu plateam nimic, acum, cu reteta gratuita au costat 140 Ron. Deci, pe total, am dat jumatate din salariu numai pe medicamente. De cinci ori mai mult. Care este adevarata si reala compensare ? Ce e de facut ?

    0
    0

  • Alexa pe 18 Iul 2010, 12:01
    Rusine!

    Nu mai am cuvinte!....Doamne oamenii astia se pot numi oameni?! In tara asta mori cu zile Sper din suflet sa se intample ceva bun curand, ca altfel nu vreau sa ma gandesc Sa ne rugam sa fie mai bine! Desi, va spun sincer, cu greu pot sa-mi stapanesc ura, desi eu de obicei sunt o persoana f buna. Totusi, am ajuns sa-i urasc pe acesti aa-numiti 'oameni' care chinuie alti oameni

    0
    0

  • dana pe 18 Iul 2010, 07:06
    Coplata la medicamente

    Sigur Ioana ai perfecta dreptate si intr-o tara normala asa s-ar intampla. Dar la noi nu exista ceva privat ci doar ceva de furat. Tot ce a fost bun in sistemul privat s-a calcat in picioare. Tot, tot ! Nu exista domeniu in care , daca a mers ceva bine sa nu intervina mafia . MAFIA asta guverneaza tara si fiecare care a venit la putere si-a tras spuza pe turta lui. Iar noi , asa cum spune romanul intr-o vorba proasta dar absolut adevarata suntem si f...si cu banii luati. Daca mai traiti romani, poate ca v-ati desteptat si stiti acum ce sa faceti cu stampila aceea cand o lipiti de hartie. Dar pesemne ca n-o sa ne desteptam niciodata si vom continua sa primim galeti portocalii care ne vor aduce moarte si blestem.

    0
    0

  • ioana pe 17 Iul 2010, 09:18
    asigurari de sanatate private

    cotizarea la un sistem de sanatate privat ar fi o solutie mult mai eficienta; probabil ca nu ar fi la fel de benefica pentru toti cei care cotizeaza, dar cu siguranta banii ar fi gestionati mult mai bine si in beneficiul pacientului; serviciile medicale ar putea fi mult imbunatatite si nu ai mai trai sentimentul ca cineva iti face un favor cand mergi la medic, tratandu-te cu superioritate cand tu esti cel care ii platesti lunar, iar de cele mai multe ori beneficiezi doar de superficialitate si de recomandarea de a consulta cabinetul privat al medicului x;

    0
    0

  • alina arghirescu pe 16 Iul 2010, 23:43
    RUSINE PENTRU PROGRAMUL DE GENOCID AL GUVERNULUI

    deja am renuntat la multe medicamente,de FRICA pentru ca suntem restanti la banca si la intretinere,banii sunt putini si de unde sa mai umparam si medicamente??? sotul a avut AVC iar eu am probleme cu tiroida,oasele cu grad de demineralizare ....macar de nu ar mai veni si altele ......

    0
    0

  • radu pe 16 Iul 2010, 17:21
    greu de suportat

    sunt in situatia sa renunt la schema de tratament prescrisa de specialist ,tcmai din cauza acestei coplaticare,va aduce mari nacazuri multor romani.Nu cred ca este o solutie buna si cred ca este mai periculoasa decit consumul de droguri.

    0
    0

  • tiberiu pe 16 Iul 2010, 12:26
    strigator la cer

    cred ca este mai bine sa nu nu mai platim CASE si sa se desfinteze casa de sanatate cu toti paraziti din dotare si sa se duca fiecare cand are nevoie sa se trateze in sistem privat sau ...

    0
    0

  • ENE RADU pe 16 Iul 2010, 06:52
    NEMULTUMIREA COMPENSATELOR

    in primurind asi dori ca cei care a facut aceasta lege eu asi dori sa aiba macar exact atita coificient de boala cu cit au marit ei compensatele cu care spune ei magarii pe fata ca doar cu 10 la suta sau marit eu am platit exact cu 110 la suta mai mult fata de luna trecuta ma omor cu zile acesti nesimtiti.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod