Combate problemele digestive printr-o alimentatie corecta

Balonare, crampe sau arsuri stomacale, senzatie de greutate in abdomen, tranzit intestinal lent... sunt probleme sacaitoare, parte a unui scenariu familiar. Majoritatea dintre noi am experimentat...

Balonare, crampe sau arsuri stomacale, senzatie de greutate in abdomen, tranzit intestinal lent... sunt probleme sacaitoare, parte a unui scenariu familiar. Majoritatea dintre noi am experimentat cel putin o data in viata neplacutele simptome mentionate sau ne-am confruntat cu un tranzit intestinal lent.

Chiar daca prezenta lor nu indica neaparat probleme grave de sanatate, este important sa constientizam faptul ca o digestie armonioasa joaca un rol esential in sanatatea organismului nostru.

Desi avem tendinta de a da usor uitarii o problema digestiva odata ce simptomele au disparut (cu exceptia situatiei cand durerile frecvente ajung sa ne afecteze calitatea vietii), foarte multe dintre noi gasesc problemele ce tin de confortul digestiv deosebit de suparatoare.

Iar incidenta cazurilor de probleme digestive in randul femeilor nu este de neglijat: potrivit Studiului Observational Activia, desfasurat in sase mari orase din Romania, ale carui rezultate au fost facute publice saptamana aceasta, in Romania, 67% din femei acuza frecvent simptome de balonare, 26,3% senzatie de greutate in abdomen si 21,8% tranzit intestinal lent.

De altfel, tranzitul intestinal lent, senzatia de balonare si durerile abdominale s-au numarat printre cele mai frecvente probleme digestive mentionate de catre participantii la studiu. In plus, asa cum a afirmat in cadrul evenimentului dedicat Studiului Observational Prof.Univ. Dr. Radu Voiosu, Vicepresedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie, "circa 60% dintre consultatiile unui gastroenterolog in Romania au ca subiect tulburarile digestive".

La nivelul intregii populatii din tara noastra, categoria persoanelor afectate a ajuns la 10%, mai ales in ceea ce priveste tranzitul intestinal lent.

"Disconfortul zilnic rezultat, cu consecinte fizice si psihologice asupra calitatii vietii, nu trebuie subestimat. Balonarea, senzatia de ingreunare, defecatia dificila si dureroasa sunt toate simptome neplacute atunci cand devin cronice. Pe termen lung, un tranzit intestinal lent poate conduce la instalarea unor situatii patologice (cum este cancerul de colon)", a aratat Dr. Bogdan Ioachim, Directorul de Comunicare, Nutritie si Stiinta al Danone Romania.

"Reducerea eliminarii reziduurilor si a elementelor toxice de catre organism, din cauza tranzitului lent, contribuie foarte probabil la o functionare nesatisfacatoare a organismului. In plus, dezechilibrul la care este supusa flora intestinala, prin incetinirea tranzitului intestinal si constipatie, mareste producerea de amine secundare, cu rol toxic.

Tocmai de aceea este important sa intelegem ca este necesara schimbarea stilului de viata", a adaugat medicul.

Alimentatia corecta, punctul-forte al sanatatii digestive

Un segment semnificativ din populatia feminina acorda o atentie sporita aspectului fizic, deci exteriorului, uitand ca sanatatea si frumusetea sunt "produse" in interior. In aceasta situatie, alimentatia joaca rolul cel mai important.

"Recomandarile nutritionistilor subliniaza necesitatea unui consum adecvat de fibre (cel putin 20 pana la 30 g pe zi), sub forma de legume si fructe proaspete, tarate de grau sau seminte. Fibrele insolubile maresc gradul de hidratare al scaunelor din colon si astfel faciliteaza evacuarea acestora; fibrele solubile sunt fermentate de flora bacteriana, sporind astfel masa si, prin aceasta, volumul si nivelul de hidratare al scaunelor", a explicat Dr.

Ioachim.

Dupa cum a adaugat acesta, consumul de produse probiotice lactate, bogate in diverse tulpini de bifidobacterii, contribuie la imbunatatirea tranzitului. O dieta sanatoasa pentru sistemul digestiv presupune, asadar, un consum regulat de produse lactate.

 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anca pe 22 Mai 2009, 14:57
    tranzit interstinal

    eu am de 3 saptamani dureri puternice de spate si de burta desi am facut si ecogreafie abdominala sa dovedit ca toate organele mele sunt bine aveti vreun sfat

    2
    0

  • ingerasha777 pe 3 Nov 2008, 09:45
    apa

    poti consuma 2-3 litri apa ......primele 2 saptamani mergi des la toaleta dar,dupa organismul se obisnueste asa ca,consumati apa.....................multa................

    0
    0

  • mia2008 pe 25 Sep 2008, 14:54
    adevarat

    Din propia experienta...consumu de cereale integrale si cat se poate de biologice,si mai mult program-ul de viata Microbiologic,eu personal m-am vindecat de mai multe boli incurabile spuse de unii medici...important sa intelegi "regula" .Un tranzit intestinal bun ,inseamna o sanatate de invidiat. va doresc SANATATE multa .

    0
    0

  • vinciane62 pe 21 Sep 2008, 15:47
    ciocolata constipa!

    pentru a avea un tranzit intestinal bun trebuie sa consumam multe lichide,aproape 2 litri/zi,3 fructe,paine integrala,legume iar seara cand ne uitam la televizor si vrem sa "rontaim" ceva mancam bare de kelloggs.Pentru cine sufera de constipatie,un sfat nu mancati ciocolata va constipa.Eu am mari probleme de constipatie,am colonul prea lung si de aici un intreg angrenaj.Evit:cicolata,pastele,painea alba,orezul,bananele.Mancati sanatos si beti apa multa!

    0
    0

  • alexandra615 pe 19 Sep 2008, 15:12
    tranzit intestinal lent

    de foarte mult timp am probleme cu stomacul in urama carora apare si senzatia de balonare.poate avea efect acest lucru asupra somnului?caci ma trezesc dimineata si ma simt obosita desi dorm cele 8 ore recomandate de medic.va rog sa imi dat un sfat caci am cearcanele din ce in ce mai evidente si nu ma pot concentra asupra a ceea ce trebuie sa fac a doua zi.

    0
    0

  • biankalord pe 18 Sep 2008, 09:30
    foarte bun articolul

    important e sa punem si in practica, nu numai sa citim. practica ne omoara, cum se zice! :)

    0
    0

  • florans pe 16 Sep 2008, 16:09
    SANATATEA NOASTRA

    DE O BUNA BUCATA DE TIMP AM ARSURI STOMACALE DESE SI SUPARATOARE MAI ALES SEARA SAU LA ORELE TARZII DIN NOAPTE DE NU MAI POT DORMI, CARE E CAUZA?CONSUM LA 3-4 CATEVA BUCATI DE CIOCOLATA SI ASTA SA FIE OARE CAUZA,AM SI UN COLESTEROL CAM MARICEL 24o, SI IAU MEDICAMENTUL VASILIP O PASTILA SEARA,

    0
    0

  • doolly pe 15 Sep 2008, 18:24
    adevarat

    Este adevarat ca e bine sa consumi lichide.....dar trebuie sa fii in apropierea unei toilette...altfel...

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod