Ciuperca piciorului, o neplacere sacaitoare...

Ciupercile aparute in zona picioarelor sunt rareori dureroase si nu te impiedica sa iti exerciti activitatile obisnuite, insa reprezinta, cel mai adesea, o neplacere surda si sacaitoare. Cu atat mai mult trebuie sa fii atenta la acest aspect in perioada verii, cand picioarele sufera foarte mult din cauza caldurii. Una dintre cele mai frecvente probleme de acest tip o reprezinta ciuperca aparuta la unghiile piciorului - aproximativ 15% din populatie sufera de astfel de probleme, inclusiv jumatate din persoanele de peste 70 de ani.

In special unghia degetului mare de la picior se ingroasa si se decoloreaza, iar unghia se poate distanta de deget. Sesizezi crapaturi ale unghiei atunci cand iti faci pedichiura, iar unghia este atat de tare incat devine chiar dificil sa o tai. In unele cazuri severe, unghia se poate distanta de carne si chiar cadea.

Diabetul creste riscul aparitiei ciupercilor la unghia degetului mare, precum si a altor probleme de sanatate a membrelor inferioare. Un risc la fel de mare il aduc cu sine fumatul si varsta, respectiv persoanele trecute de 60 de ani sunt mult mai sensibile la aceste neplaceri.


Unghiile ingrosate, care au suferit decolorari, fie ca te dor, fie ca nu, reprezinta un lucru neplacut, mai ales in perioada verii, cand tot ceea ce iti doresti este sa porti un pantof lejer sau sa iti etalezi frumusetea piciorului in sandalele noi si in tendinte pe care tocmai ti le-ai cumparat...

Exista foarte multe mituri care circula in jurul remediilor acestei probleme. Unele metode "babesti", extrem de populare in anumite vremuri, cum ar fi "inmuierea" degetelor de la picioare in inalbitor, pot fi dureroase si pot aduce cu sine alte probleme de sanatate a pileii. Altele, cum ar fi aplicarea anumitor unguente pe baza de menta, se pot dovedi a fi total ineficiente. Unele persoane sustin ca si-au vindecat ciuperca cu ajutorul pastei de dinti aplicate cu simt de raspundere cu periuta de dinti pe locul afectat sau tinand piciorul in rom sau in apa de mare... La un pret la fel de mare se pare ca ar fi si remediul cu ulei din arbore de ceai, aplicat local...

Farmaciile sunt pline de astfel de remedii, mai mult sau mai putin naturiste, si toate vand "fericirea" picioarelor tale.
Unele dintre aceste remedii par sa dea rezultatele dorite, de vreme ce ciuperca unghiei piciorului trece intr-un stadiu agravant sau, dimpotriva, mai bun, dar in propriul ritm... Insa nici una dintre solutiile amintite mai sus nu ajunge sa aiba o actiune cu adevarat eficienta asupra zonei in care s-a "instalat" aceasta problema.

Daca incerci sa tratezi singura ciuperca, evita orice fel de substante abrazive, inflamabile, cu potential ridicat de toxicitate sau care risca sa iti irite foarte mult pielea. Deteriorarea epidermei nu va face altceva decat sa ajute ciuperca sa se dezvolte mai departe. Aplicarea de unguente cu vitamina E este inutila si poate cauza iritatii.

Cand este necesar sa consulti medicul?

Daca suferi de diabet sau ai probleme de circulatie a sangelui, esti cu atat mai vulnerabila la infectiile picioarelor. De asemenea, daca unghia te doare foarte tare, cauta sfatul doctorului. Un doctor de specialitate, dermatolog, poate diagnostica cu acuratete afectiunea de care suferi. Ceea ce tie ti se pare a fi o ciuperca ar putea fi, de fapt, o eczema sau cu totul altceva.
Medicul iti poate prescrie un tratament medicamentos, iar in unele cazuri indepartarea chirurgicala a unghiei poate fi necesara.

Cele mai bune sfaturi

Incearca sa eviti cat mai mult factorii cauzatori sau cei care pot agrava aceasta afectiune: poarta papuci de cauciuc la dusurile publice, atunci cand pleci in vacanta, si mentine o foarte buna igiena a piciorului. Adevarul este ca o astfel de ciuperca se poate "lipi" foarte usor de tine...

Iata insa cum poti avea grija mai bine de picioarele tale:

Spala-te zilnic pe picioare si usuca-le foarte bine, stergand bine pielea dintre degete.

Poarta incaltaminte care permite pielii sa respire cat mai bine. Asigura-te ca pantofii pe care ii porti iti sunt buni si nu ficsi. Evita incaltamintea care iti chinuie piciorul, gen varfuri ascutite sau tocuri cui.

Poarta sosete din material sintetic, care indeparteaza umezeala de pielea piciorului. Bumbacul nu este atat de bun din acest punct de vedere.

Daca picioarele iti transpira foarte tare, incearca sa aplici un antiperspirant special pentru picioare.


Poarta o pedichiura cat mai scurta si dreapta. Este in regula sa aplici lac de unghii pentru a acoperi eventualele decolorari ale unghiei.

Daca ai o ciuperca, indeparteaza cu delicatete, o data pe saptamana, striatiile si partile exfoliate de sub unghie, cu ajutorul unui betisor folosit pentru manichiura.

Mergi desculta si/sau poarta sandale de fiecare data cand este posibil. Ciupercilor le prieste mediul intunecos si umed.

Daca imparti trusa de pedichiura cu membrii familiei, spala aceste ustensile si dezinfecteaza-le cu alcool, dupa fiecare utilizare. Daca mergi la un salon specializat, asigura-te ca trusa este dezinfectata sau cere permisiunea sa se foloseasca propriile ustensile.
 

Comentariile 101-118 din 118

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lucian pe 13 Sep 2008, 20:07
    probleme la piciorul drept

    ma scuzati ca intreb dar imi ieste rusine sa ma duc la doctorul dermato. am capatat si eu o chestie la piciorul drept si nu mai pot scapa de ea un fel de basica cu un lichid in ea dupa ce se sparege ma maninca piciorul foarte rau. ce e ce boala e ?multumesc?

    2
    0

  • sanfira dotson pe 24 Aug 2008, 22:41
    basicute la talpile picioarelor

    Am fost in Romania si mi-am facut pedichiura dupa care m-am ales cu aceste basicute si cu o descoamare foarte urita a talpilor picioarelor.Care este sfatul Dvs.Va multumesc.

    0
    0

  • clodya pe 17 Aug 2008, 22:26
    despre ciuperca

    am o problema la degetele de la picioare de ani de zile.Am lipsa 4 unghii de la degetele de la picioare.Sa-u macinat si sa-u micsorat. Este foarte deranjant pentru o femeie maaaaaai ales pe timpul verii ca nu poate sa poarte ceva decupat sa-u slapi.Va rog dati-mi un sfat.Poate a trecut cineva prin intamplari asemanatoare si-mi poate da un sfat

    0
    0

  • Shara pe 9 Aug 2008, 15:24
    nustiu ce am pe picioare

    Mi-a aparut pe picioare adica deasupra labei piciorului nishte pete rosii, care ma mananca. Prima oara am crezut ca este alergie si am inceput sa iau, clorocalcin. Este bine? Va rog sa intrati pe id-ul meu si sa-mi spuneti ce trebuie sa fac. Multumesc Anticipat

    1
    0

  • cristina pe 7 Aug 2008, 15:00
    ciuperca

    am niste basicute pe talpile picioarelor care se sparg si mi se ia pielea ce este si ce pot lua ca sa nu imi mai apara le am de o luna de zile astept raspuns pe adresa de email

    0
    3

  • ancuta pe 25 Iul 2008, 14:10
    ciuperca cred

    mia iesit o pata mica rosiatica in zona pieptului si s-a tot marit, am fost la 4 dermatologi dar nici un rezultat in urma tratamentelor facute....imi tot apare si dispare dar acum nu mai stiu ce sa fak.....astept raspunsul dumneavoastra....va multumesc!

    0
    0

  • laura pe 22 Iul 2008, 22:45
    unghia de la degetul mare

    mama mea are o problema cu unghia de la degetul mare....treptat sa ingalbenit si sa distantat de piele....si se marunteste...si de crescut nu mai creste.am fost la dermatolog insa na rezolvat nimic.nici un medicament,niciun remediu.ce este de facut ?astept un raspuns pe emailul meu,daca se poate.va multumesc !

    0
    1

  • gabriela pe 7 Iul 2008, 14:34
    ciuperca cred

    am o mancarime persistenta la picior mai exact la degetul mic de la picior. A fost mai intinsa dar m-am dat cu un unguent care a mai ameliorat putin mancarimea si rana s-a mai trecut putin. Imi apare din cand in cand niste basicute pline cu lichid care provoaca mancarime.Dupa ce se sparg se cojeste pielea. Ce poate fi si cum sa fac sa-mi dispara

    0
    3

  • monica pe 3 Iul 2008, 16:56
    cred ca am ciuperca

    am citit si problemele dumneavoastra si sfaturile voatre celor care a-ti dat raspunsuri ,am hotarat a ma duce la un dermatolog cat mai repede posibil ,va multumesc!

    0
    0

  • laura pe 29 Iun 2008, 11:46
    rezolvare

    mergeti la dermatolog cel mai bine! numai el va poate zice concret ce aveti. daca e ceva mai avansat, medicul generalist va va trimite la un dermatolog. bafta!

    0
    1

  • gruianu petronela pe 26 Iun 2008, 21:38
    ciuperca

    in fiecare an ,vara i-mi apare o usoara iritare a pielii picioarelor ,rosiatica si de o mancarime groaznica.Am consultat un dermatolog si mi-a zis ca am o dermatita recomandindu-mi ADVANTAN UNGUENT de care nu sant prea incantata.Ciuperca dispare pe moment si apoi apare din nou.Ce sfat i-mi puteti da?va multumesc!

    1
    0

  • OLIMPIA pe 16 Iun 2008, 00:02
    O CIUPERCA?

    MI S-A LUAT PIELEA DE PE DEGETUL MARE DE LA PICIOR,CE POT FACE SI CE ?

    0
    0

  • nico295 pe 4 Iun 2008, 11:42
    ce poate fi

    la degetul mare de la picior mi sa ingrosat pielea foarte tare in lateral langa unghie spre exterior si se crapa de se vede carne vie. ce pot face ?multumesc

    0
    0

  • doru pe 27 Mai 2008, 01:06
    unghie galbena

    ceva urat si tare jenant spun asta ca este urat mirositor instalata sub unghie cat de multa as taia din carne tot acolo se localizeaza spuneti -mi si mie un mic remediu ..ca la macelari din spital nu am de gand chiar daca raman as cu ea ...multumesc frumos

    0
    0

  • mirela pe 30 Apr 2008, 22:44
    basicute pe talpi cu mancarimi

    m-au iesit niste basicute pe talpile picioarelor care se sparg si apoi se usuca si se jupoaie pielea si cu mancarimi.Mentionez ca aceasta eczema mi-a aparut in timpul sarcinii.Am nascut de 6 luni si aceasta eczema tot nu trece.Ce poate fi?

    2
    0

  • marina pe 21 Apr 2008, 22:02
    ciuperca

    as dori sa imi spuneti ce sa fac, mi-a aparut aceasta ciuperca de care nu mi-am dat seama prea tare...unghia a inceput sa se decoloreze...si acum cred ca o sa cada.. ce sa fac? sa ma duc la un dermatolog...sau sa fac un tratament cu unguent?

    0
    1

  • ana pe 19 Mar 2008, 18:15
    sfat pt mirela

    mergi cat mai repede la un dermatolog, acesta iti va da exact tratamentul de care ai nevoie dupa efectuarea unui test de cultura. Sotul meu a ajuns intr-un final la dermatolog si i-a spus ca este o ciuperca careia ii venim de hac in 2 saptamani cu un tratament personalizat pe baza testului de cultura. Acum asteptam rezultatul testului si sa incepem tratamentul. Sunt increzatoare pentru ca la o problema deranjanta ni s-a spus ca rezolvarea este simpla. Bafta!

    0
    1

  • mirela pe 11 Mar 2008, 20:27
    ciuperca

    As dori sa-mi spuneti si mie dak doriti ce ciuperk am la picior dak am urmat. simptome: intre degete e pielea mai roz si park se descuameaza si ma ustura mult cand merg pe jos. piciorul are si un miros neplacut,iar unghiile ,cum ati zis si dvs,cresc anormal(cu denivelari),ma dor cand ies afara incaltata cu orice as fi,unghia mare creste bombata si nu e lipita de piele.mi-a si cazut de 2 ori.astept raspuns pe mail-ul meu,dak sunteti amabili.multumesc!

    0
    2
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod