Cerealele si vitaminele

Cerealele se obtin din porumb, grau, orez, orz sau ovaz. Ele au devenit de mult timp un aliment de baza al familiilor din tarile vest europene, deoarece sunt un aliment ideal pentru orice membru al familiei, recomandat de medici si nutritionisti pentru orice varsta.

Cerealele sunt o sursa de energie si vitalitate, datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin. Vitaminele sunt un grup de compusi organici strict necesari organismului uman si care nu pot fi sintetizati de catre acesta. De aceea, vitaminele trebuie procurate prin alimentatie.

Nu reprezinta materiale structurale si nu au valoare energetica, dar indeplinesc importante functii biochimice (majoritatea fiind constituenti coenzimatici).
Din punct de vedere al solubilitatii, vitaminele se clasifica in: vitamine hidrosolubile (cu molecule polare, solubile in apa) si vitamine liposolubile (cu molecule apolare, solubile in grasimi).

Vitaminele hidrosolubile

Complexul de vitamine B - cu exceptia vitaminei B12, toate celelalte pot fi furnizate de cereale integrale, nuci, seminte, legume verzi. In schimb, un consum de lactate si oua ofera necesarul zilnic de vitamina B12;

Vitamina C se obtine prin consumul de fructe proaspete, cartofi si legume cu frunze verzi. Ajuta la absorbtia fierului in organism.

Vitaminele liposolubile

Vitamina A (retinol) provine din legumele galbene, portocalii si rosii (morcovi, tomate), legumele cu frunze verzi si din fructe (caise, piersici);

Vitamina D este produsa de organismul uman prin expunerea la lumina si soare.
Surse alimentare de vitamina D sunt: margarina, laptele, branza, untul. Ajuta la absorbtia calciului in organism;

Vitamina E se gaseste in cerealele integrale, uleiurile vegetale si oua;

Vitamina K este prezenta in legume si cereale.

Deci, cerealele si derivatele cerealiere sunt o sursa importanta de vitamine, in special pentru cele din grupul B: tiamina, riboflavina, niacina, piridoxina si acid folic (cu exceptia vitaminei B12).

Deoarece vitaminele grupului B sunt concentrate in stratul aleuronic si in germeni, rafinarea cerealelor determina scaderea continutului lor, de aceea se recomanda consumul de cereale integrale.


De asemenea, procesarea afecteaza majoritatea vitaminelor. De exemplu, prin fierbere se pierd 40% din vitaminele din grupul B si 50% din folati, iar prin coacere pierderile sunt, in general, mai mici pentru vitaminele din grupul B, dar nu si pentru folati.

In cereale, sunt absente vitamina C, retinolul si vitamina D. Vitamina E se gaseste in germenii cerealelor, insa si ea devine deficitara cand derivatele cerealiere obtinute sunt exagerat rafinate.

In comparatie cu adultii, copiii au nevoie de o cantitate mai mare de vitamine, datorita faptului ca organismul lor este in plin proces de crestere si dezvoltare.
De aceea, pentru ei, cerealele integrale consumate la micul dejun reprezinta optiunea ideala.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod