Cele 9 obiceiuri zilnice care îți distrug coloana vertebrală

Durerile de spate au devenit una dintre cele mai des întâlnite probleme medicale în prezent. Ce obiceiuri zilnice îți distrug coloana vertebrală?

Acestea sunt cauzate de stilul de viață sedentar dar și de privitul și „butonatul” diverselor gadgeturi. Cu siguranță există multe motive pentru durerile de spate, dar iată cele 9 obiceiuri care îți distrug coloana vertebrală.

 

Fumatul

Fumatul este un obicei periculos în sine la adresa sănătății organismului tău. Dar, dincolo de celelalte pericole, fumatul poate cauza dureri de spate pentru că nicotina întrerupe fluxul normal al sângelui în jurul coloanei vertebrale.

Perturbarea ritmului circadian

Oamenii de știință au descoperit că celulele din discurile intervertebrale depind direct de felul în care se desfășoară ciclul noapte-zi. Se presupune că atunci când ritmul circadian este întrerupt (din cauza vârstei, a insomniei cronice, a schimburilor de noapte) respectivele celule încep să funcționeze defectuos, ceea ce dă posibilitatea apariției inflamațiilor cronice și a durerilor cronice de spate dar și a degenerării discurilor intervertebrale.

Deci, pentru a încetini îmbătrânirea coloanei vertebrale, ar trebui să respecți un program care nu te transformă într-un zombie la mijlocul zilei.

Lucratul în picioare

Cu toții știm că este dăunător pentru organism să stăm prea mult timp în poziția așezat. Dar și nevoie de a lucra în picioare este la fel de dăunătoare pentru sănătate.

Poziția în care stai poate avea un impact major asupra stării de sănătate a gâtului, umerilor și coloanei vertebrale. O poziție incorectă  poate avea consecințe foarte grave asupra coloanei vertebrale, provocând dureri cronice și, în cele din urmă, curbări ale coloanei.

Mușchii și încheieturile au nevoie de flexibilitate pentru a se menține sănătoși, iar o poziție incorectă este unul dintre primele lucruri pe care le faci greșit. Dacă în cea mai mare parte a timpului, gâtul și umerii sunt într-o poziție incorectă, asta înseamnă că nu-ți controlezi suficient de bine partea superioară a corpului. Astfel apar curbările coloanei vertebrale iar corpul va trebui să compenseze această poziție greșită în timpul mișcării. Pentru a evita posturile greșite trebuie să ne ridicăm, să stăm sau să ne întindem în așa fel încât să punem cât mai puțină presiune pe mușchi și ligamente iar poziția coloanei vertebrale trebui să rămână dreaptă, mai ales atunci când ne mișcăm sau facem sport.

Pantofii nepotriviți

Durerile de spate pot fi cauzate și de purtarea pantofilor nepotriviți. Poți să reduci presiunea asupra picioarelor dacă alegi să porți o pereche de pantofi de calitate.

Dacă preferi tenișii sau cizmele atunci când este frig afară, poartă-le cu șosete pentru a reduce fricțiunea și disconfortul.

Odihna insuficientă

Cei mai mulți oameni nu dau atenție primelor semne de alarmă, cum este o durere de spate abia sesizabilă. Totuși, este foarte important să te odihnești de fiecare dată când simți un disconfort în zona spatelui. Desigur, nu poți face asta de fiecare dată. Dar nu uita să faci asta îndată ce timpul îți permite, chiar dacă senzația de disconfort a dispărut între timp. Pentru a reduce presiunea asupra mușchilor, cel mai bine este să te întinzi și să stai cu picioarele ridicate.

Un job pe care îl urăști

Oamenii de știință australieni au demonstrat că durerile de spate sunt foarte prezente în rândul persoanelor care nu sunt mulțumite de job-ul pe care îl au. Oamenii de știință nu au găsit nicio problemă de natură fiziologică, durerea este pur și simplu auto-indusă.

Efortul intelectual exagerat

Uneori, atunci când creierul este solicitat foarte mult, poate să apară durerea de spate. Înceracă să lași deoparte problemele legate de serviciu și acordă-ți timp de odihnă: poți face sport, să te uiți la un film și să uiți de problemele care îți provoacă starea de stress.

Telefonul mobil

Un studiu recent a arătat că citirea unui simplu mesaj poate adăuga până la 20 de kilograme de presiune asupra coloanei vertebrale. Da, ai auzit bine, 20 de kilograme doar pentru un simplu mesaj! Folosirea zilnică a telefoanelor mobile conduce la pierderea curburii naturale a coloanei cervicale, mai ales în rândul adolescenților. Un calcul simplu spune că folosirea telefonului mobil timp de 2-4 ore pe zi înseamnă că gâtul stă îndoit între 700 și 1400 de ore pe an. Sigur, că nu putem evita folosirea tehnologiei, mai ales că de ea depind multe aspecte ale vieții noastre. Dar măcar putem controla postura pe care o avem atunci când folosim telefonul mobil. Spatele tău îți va mulțumi.

Absența mișcării

Nu uita să practici sporturi, mai ales pe acelea care necesită flexibilitatea coloanei vertebrale (cum este yoga). Este important să faci mișcare. Mușchii sunt relaxați atunci când sunt flexați și întinși încet. Poți crește treptat durata și intensitatea exercițiilor, pe măsură ce sportul intră în rutina ta zilnică.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod