Cel mai revolutionar anestezic din ultimii 20 de ani

Pacientii care ies din operatie isi vor reveni mai repede din anestezie cu ajutorul unui produs nou lansat in Romania care inlatura pericolul complicatiilor severe, sustin medicii anestezisti. La finalul anului 2008 si inceputul lui 2009, produsul a fost lansat in mai multe tari europene.
"Pe masa de operatie, omul trebuie sa fie sub anestezie generala. Se administreaza o substanta care relaxeaza pacientul si este ventilat. Blocul neuromuscular trebuie reversat, bolnavul trebuind sa-si revina la sfarsitul operatiei", explica prof. dr. Serban Marinescu, medic anestezist la Spitalul de Urgenta Elias din Bucuresti care a precizat in cadrul Congresului National de Anestezie de la Sinaia ca produsul va fi disponbil intr-o luna in spitale.

Noul produs Bridion, bazat pe substanta activa sugammadex are rolul de a-l ajuta pe pacient sa-si revina mai repede din anestezie, studiile aratand ca este de 18 ori mai rapid decat substantele utilizate pana in prezent. Astfel, in doua minute de la administrarea lui dupa anestezia generala, pacientul isi revine. Se administreaza intr-o singura injectie intr-o linie venoasa existenta.


80 - 90% dintre interventiile chirurgicale au nevoie de anestezie generala

Anestezistii sustin ca aproximativ 80 - 90% dintre interventiile chirurgicale au nevoie de anestezie generala.
Agentii rocuronium si vecuronium se administreaza ca parte a anesteziei generale pentru relaxarea musculaturii pacientului in timpul interventiei chirurgicale. Pentru ca pacientul sa-si revina trebuie anulate efectele agentilor utilizati, numiti si miorelaxante.

Sugammadex are un mecanism de actiune complet nou: incapsularea moleculei de miorelaxant si inactivarea acesteia. Produsul a fost conceput special pentru anularea, in decurs de cateva minute, atat a relaxarii musculare moderate, cat si a celei profunde, induse de rocuronium si vecuronium in timpul anesteziei generale. Ca urmare, poate oferi anestezistilor un control mai bun pentru managementul relaxarii neuromusculare profunde pe parcursul si la finalul interventiei chirurgicale. Acest lucru poate imbunatati conditiile chirurgicale pentru milioanele de interventii in cadrul carora se utilizeaza aceste medicamente.

Un miorelaxant are mai multe roluri esentiale in timpul anesteziei. Anestezistii utilizeaza miorelaxarea pentru ameliorarea conditiilor chirurgicale si pentru facilitarea intubarii si a ventilatiei mecanice.
"In timpul anesteziei, pacientul nu respira singur si ii este introdusa o sonda de intubatie care se leaga la ventilatie. Daca nu poate sa fie intubat intra in stop-cardiorespirator pentru ca nu a fost oxigenat. De aceea, eu consider ca un medic ar trebui sa aiba sugammadex in trusa de urgenta, in caz de intubatie dificila", adauga prof. dr. Marinescu. Medicamentele de contracarare inverseaza efectele miorelaxantelor, permitand pacientilor sa isi recapete mai rapid functia musculara normala si sa respire singuri. Medicamentele actuale de contracarare au efecte lente si se asociaza cu anumite reactii adverse nedorite, inclusiv tulburari ale ritmului cardiac, reactii adverse gastro-intestinale si pulmonare.


Ce efecte adverse pot sa apara?

Sugammadex este un biologic inactiv, cu un profil de siguranta pozitiv si este bine tolerat. Deocamdata, efectele adverse sunt foarte scazute, sustin anestezistii. Sugammadex trebuie administrat doar sub supravegherea unui medic anestezist. Este recomandata o tehnica adecvata de monitorizare neuromusculara pentru monitorizarea recuperarii blocadei neuromusculare. Utilizarea sugammadex la pacientii cu insuficienta renala severa nu este recomandata.

In cadrul studiilor clinice, reactiile adverse cel mai frecvent raportate au fost reprezentate de gustul metalic sau amar.
De asemenea, au fost raportate frecvent complicatii anestezice, indicand recuperarea functiei neuromusculare, inclusiv miscarea unui membru ori a corpului sau tuse in timpul procedurilor anestezice sau in timpul interventiei chirurgicale, grimase sau aspirarea sondei endotraheale. La cateva persoane au fost raportate reactii pseudo-alergice (de exemplu bufeuri, eruptie eritematoasa) dupa administrarea de sugammadex.

Studiile arata ca nu sunt de asteptat interactiuni medicamentoase cu alte produse cu posibila exceptie a toremifenului, flucoxacilinei, acidului fusidic si contraceptivelor hormonale.

Abilitatea sugammadex de a reversa rapid si sigur blocul indus de rocuronium poate sa faca anestezia pentru interventia chirurgicala mai usoara si mai sigura prin evitarea efectelor adverse cardiovasculare si gastrointestinale asociate substantelor utilizate in prezent pentru ca pacientul sa-si revina.


Sfatul specialistului
Prof. dr. Serban Marinescu, medic anestezist la Spitalul de Urgenta Elias din Bucuresti

"Acest produs, bazat pe substanta activa sugammadex, este revolutionar, atat pentru pacienti cat si pentru medicii anestezisti: mecanismul de actiune nu are efecte secundare si avem un control mult mai bun al anesteziei.
Anticolinesterazicele aveau actiune lenta si multe efecte secundare pe aparatul cardiovascular, respirator, insa cu acest nou medicament sunt inlaturate complicatiile. Pacientul se trezeste in cel mult patru minute in functie de interventia chirurgicala, nu are efecte secundare, iar sederea lui la reanimare este redusa".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod