Ce trebuie sa stii despre sanatatea oaselor tale

Sanatatea oaselor tale este esentiala. Scheletul este "structura de baza" a corpului tau, iar problemele la nivelul acestuia afecteaza sanatatea intregului organism.
Sanatatea oaselor tale este esentiala. Scheletul este "structura de baza" a corpului tau, iar problemele la nivelul acestuia afecteaza sanatatea intregului organism. Iti prezentam cateva obiceiuri care iti pot afecta sanatatea oaselor, dar si anumiti factori de risc privind aparitia afectiunilor la nivelul sistemului osos.

Mostenirea genetica


In mare parte, sanatatea intregului tau organism este influentata de mostenirea ta genetica. In cazul sistemului osos, acest lucru este usor de observat, chiar daca nu esti specialist. Densitatea osoasa se "mosteneste" si de ea depinde rezistenta oaselor tale pe parcursul vietii. Privind femeile in varsta din familia ta, iti poti face o idee despre cum va evolua sanatatea oaselor tale.


Stilul de viata


Chiar daca mostenirea ta genetica, in ceea ce priveste sanatatea oaselor, este satisfacatoare (nu exista factori de risc deosebiti), stilul tau de viata afecteaza pe termen lung densitatea osoasa si sanatatea sistemului tau osos. Fumatul este principala sursa de "probleme", acest obicei avand ca efect deteriorarea densitatii oaselor tale.

Cu cat densitatea oaselor este mai scazuta, cu atat acestea sunt mai fragile si, prin urmare, predispuse fracturilor. Fumatul afecteaza indirect oasele, in sensul ca afecteaza eliberarea normala a estrogenului in organism, estrogenul fiind hormonul feminin aflat in stransa legatura cu densitatea normala a oaselor.
De asemenea, femeile fumatoare prezinta riscul de aparitie a menopauzei cu doi ani mai devreme, comparativ cu cele nefumatoare.

Regim alimentar defectuos


Dietele stricte, posturile dese si drastice, precum si regimuri alimentare care exclud produsele lactate sunt extrem de nocive pentru sanatatea sistemului osos. Asa cum sigur stii, laptele si produsele lactate sunt esentiale pentru dezvoltarea normala a oaselor si pentru mentinerea sanatatii acestora. Excluderea acestor alimente din dieta, in special in perioada adolscentei, poate avea repercusiuni grave asupra sistemului osos pentru tot restul vietii. Desi anumite legume au continut mare de calciu, organismul are capacitatea de asimila mult mai eficient calciul din lapte sau produse lactate.


De asemenea, un deficit de vitamina D poate determina o slaba asimilare a calciului, in acest caz medicul specialist fiind cel care iti poate recomanda suplimente alimentare sau o dieta bogata in alimente cu un continut ridicat de vitamina D. Aceste alimente cu un continut ridicat de vitamina D sunt adesea de origine animala, prin urmare, persoanele vegetariene sau cele care tin post exclud din dieta lor atat produsele lactate bogate in calciu, cat si produsele de origine animala, bogate in vitamina D.

Amenoreea


Lipsa ciclului menstrual, cunoscuta sub denumirea de amenoree, si ciclurile menstruale neregulate pot determina scaderea densitatii oaselor. Adesea, dereglarile mentionate mai sus sunt consecinta unor dereglari hormonale, mai exact scaderea nivelului estradiolului, o forma de estrogen aflat in stransa legatura cu sanatatea sistemului osos.


Problemele glandei tiroide


Dereglari ale glandei tiroide, precum hipertiroidismul - excesul de hormoni tiroidieni, determina scaderea densitatii osoase si slabirea reizstentei acestora. Analizele efectuate regulat te pot ajuta sa depistezi si sa tratezi adecvat astfel de probleme.
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ana pe 12 Dec 2013, 09:14
    Dureri de oase, articulatii ...

    Incercati o vizita la podolog, face minuni. Eu am fost la Centrul de Podologie Ahile dar mai sunt si altele, important este sa gasesti acei profesionisti care sa aibe grija de tine. Multa sanatate tuturor!

    0
    0

  • Antoneta pe 3 Oct 2011, 19:19
    oasele

    am 30 de ani si de 12 ani sunt la menopauza de ceva timp am dureri de cocs si chiar acuma si la genunchi am probleme.ar putea fi semnele unei osteoporoze ?

    0
    2

  • Mates Cezara pe 14 Apr 2010, 21:01
    despre osteororoza si noduli tiroidieni

    Dragi Doamne, va spun cu mana pe suflet ca am de 12 ani gusa polinodulara adica noduli pe tiroida hipertiroidie de 12 ani, am facut la acea vreme ecografie si n-am mai continuat cu nimic. Socializand cu doamne cu acelasi diagnostic care au luat Eutirox am constatat ca toate dar absolut toate mi-au spus ca nu le-au scazut nodulii, dimpotriva le-au crescut au ajuns la operatie si in final la cancer tiroidian. Concluzia: Pentru hipo-hipertiroidie ceai si tinctura de sanziene, pentru lipsa de calciu ceai de coada calului si lista continua. UN NU HOTARAT PENTRU DOMNII DOCTORI CARE SE IMBOGATESC PE SPINAREA NOASTRA SI PE DEASUPRA SE MAI SI VAITA CA EI N-AU BANI

    0
    0

  • lianapaunescu pe 15 Mai 2008, 16:35
    multumiri

    va multumesc foarte mult pentru sfaturi si va doresc multa sanatate

    1
    0

  • consi pe 14 Mai 2008, 18:24
    menop. chirurgicala

    am 39 de ani si sunt operata de fibrom de la 34. am histerectomie totala si bineinteles, menopauza. nu mi-a spun nimeni nimic despre ce va urma. dar in f scurt timp au aparut durerile de coloana si cocs. ajunsa la endocrinolog, dupa un set de analize, am aflat ca am osteopenie si trebuia sa fac tratament imediat dupa operatie. se ia calciu, Mg, Zn si vit D sub forma si cantitatea stabilita de medic. Deci, trebuie sa mergeti la endocrinolog!

    0
    0

  • paula pe 13 Mai 2008, 18:22
    menopauza chirurgicala si oasele

    draga mea am si eu o problema asemanatoare cu a ta doar ca eu am fost practic "sterilizata" in urma unor sedinte de cobaltoterapie facute pentru un alt diagnostic... Concret de la 28 de ani sunt la menopauza...acum am 35 Ce trebuie sa faci? osteodensitometria osoasa iti va spune care este densitatea osului, daca ai osteopenie sau osteoporoză caci asta va fi principala problema cu care te vei confrunta...Nu vreau sa te sperii dar trebuie sa urmaresti aceasta problema si sa urmezi un tratament recomandat de medicul specialist In 7 luni e putin probabil sa ai osteopenie poate fi ceva reumatismal dar cel mai bine mergi la medic

    0
    0

  • lianapaunescu pe 13 Mai 2008, 13:24
    menopauza chirurgicala

    am 28 de ani si acu 7 luni am suferit o operatie unde mi s-a facut histerectomie totala va rog sa imi spuneti in ce sens imi afecteaza organismul si sistemul osos aceasta menopauza chirurgicala.am observat ca pe zi ce trece imi trocnesc oasele tot mai tare si am dureri de coloana.va rog sa imi spuneti ce ar trebui sa fac si ce medic sa consult.va multumesc

    0
    0

  • Stela pe 13 Mai 2008, 09:34
    Oasele

    Iubitelor, am 55 de ani si am fost vegetariana 9 ani. M-am hranit naturist 6 luni (asa ca sa vad daca e greu), inventand retete cu ce era la indemana. Am facut mereu plimbari in natura si exercitii qi-gong.Sunt la menopauza de 5 ani, iar oasele mele sunt de nota 10. Poate este o mostenire genetica buna. Pentru cele dintre voi care aveti probleme, ar fi uitl de folosit produsul Joint Protex - care actioneaza intens pe tesutul conjunctiv. Dupa 3 luni o sa va simtiti foarte bine. Perseverenta are si ea rostul ei.

    0
    0

  • laura pe 13 Mai 2008, 09:09
    artrita reumatoida

    Am o forma de artrita reumatoida,pot sa spun ca articolul este foarte bun si intr-adevar din cauza unei alimentatii necorespunzatoare am de suferit prin boala asta,deci ascultati sfatul medicului alimentatie buna,sport regulat.

    0
    0

  • serban rodica pe 13 Mai 2008, 07:36
    sindrom meniere

    este o boala care nu se trateaza?se manifesta prin cresterea presiunii lichidelor urechii interne care provoaca pierderea de echilibru,exista tratament va rog sa ma ajutati.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod