Ce trebuie sa stii despre cancerul uterin

Cancerul de col uterin afecteaza cel mai frecvent femeile tinere (35-50 de ani) in perioada de activitate sexuala, in timp ce cancerul de corp uterin, mai rar, apare mai ales la menopauza.


Cancerul de col uterin afecteaza cel mai frecvent femeile tinere (35-50de ani) in perioada de activitate sexuala, in timp ce cancerul de corp uterin, mai rar, apare mai ales la menopauza.

Uterul este alcatuit din mai multe parti: corpul uterin, care adaposteste viitorul copil in timpul sarcinii, si, mai jos, colul uterin, care face comunicarea dintre corpul uterin si vagin. Cancerele de col uterin si de corp uterin difera din toate punctele de vedere.

Cancerul de col uterin


Dupa cancerul de san, cancerul cel mai frecvent la femeie este cel de col uterin. Ca in cazul majoritatii cancerelor (90% din ele), este vorba de un carcinom, adica de o tumora ce se dezvolta pornind de la tesutul de acoperire numit epiteliu.

Leziunile precanceroase


Aparitia acestui cancer este precedata de leziuni denumite displazii ("transformare anormala") ale colului uterin. Aceste displazii pot fi depistate precoce si pot fi tratate, evitandu-se astfel evolutia spre cancer. In absenta tratamentului, aceste displazii pot evolua spre cancer localizat, care poate, in 10-15 ani, sa se extinda la organele vecine (vagin, vezica urinara...). In acest fel, cancerul devine invaziv.

Factori de risc

Factorii de risc pentru acest cancer sunt cunoscuti de mult timp: viata sexuala precoce, numar crescut de parteneri, cu contacte sexuale neprotejate cu prezervativ. Acesti factori favorizeaza aparitia infectiilor virale, produse in principal de virusul papillomatozei umane; acestea antreneaza aparitia unor leziuni, denumite condiloame, care marcheaza debutul procesului canceros.

Simptome

Adeseori, nu se manifesta prin nici un semn. Totusi, sangerarile anormale (metroragii) dupa raportul sexual si secretia albicioasa (leucoree) cu striuri de sange sunt semne care trebuie sa alarmeze orice femeie. La examenul ginecologic, medicul va aprecia aspectul leziunilor si va recomanda, daca este necesar, depistarea cu ajutorul unui frotiu.

Diagnostic

In cazul depistarii unui frotiu anormal, trebuie efectuat un examen amanuntit al colului uterin (colposcopie), pentru a observa zonele suspecte ale colului si a se recolta tesut (biopsie). Examenul celulelor acestui tesut permite sa se aprecieze daca leziunile sunt benigne, precanceroase sau canceroase.

Tratamente

Depind de stadiul de evolutie al leziunilor:

in stadiul de simple leziuni precanceroase, tesutul anormal este distrus (laser, distructie prin refrigerare sau prin curent electric);
in stadiul de leziuni precanceroase (displazii) severe, interventia -denumita conizatie - consta in ablatia unei portiuni conice spre baza colului;
in stadiul de cancer mai avansat (cancer invaziv), tratamentele depind de stadiul extensiei cancerului. Se recurge la interventie chirurgicala, la radioterapie si, eventual, la chimioterapie, utilizate singure sau combinate, in functie de situatie.
 

Comentariile 251-259 din 259

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • sandru cristi pe 6 Apr 2008, 10:10
    sperante desarte

    nici o spranta pt bolnavele de cancer de col.oncologia la noi se face ca la loto,daca iese bine daca nu la fel.sotia mea a sperat 800 de zile si pe 26 aprilie are 1 an de cand a murit si s a chinuit f tare.

    0
    0

  • cristina pe 4 Apr 2008, 12:50
    fibrom uterin

    buna am 25 de ani si in urma unui control ecografic am descoperit ca am chist la ambi sani si fibrom uterin.exista riscul ca mai tarziu sa pot avea cancer la col ? si mai am o problema am niste scurgeri albicioase fara miros am facut control ginecologic am, am urmat un tratament si tot nu trec.,nu sunt abundente dar sunt.ce sfat imi dati?

    0
    0

  • martika_gemenii pe 3 Apr 2008, 15:14
    cancer uterin

    Doresc un sfat legat de cancerul uterin. In urma operatiei si a unui tratament radioterapeutic,o prietena de a mea, se umfla foarte tare atat in burta cit si la miini si picioare.Nu stiu daca este normal sau greseste cu ceva in modul de viata ? Daca stiti sa dati un sfat, va rog mult...ea fiind la tara nu prea are acces la informatii.Operatia a facuto acum 1,5 ani si momentan nu face niciun tratament. Va multumesc anticipat. Marta

    0
    0

  • raluca pe 30 Mar 2008, 19:35
    cancerul de col uterin

    Buna am 15 ani si mi-am inceput viata sexuala q un baiat cu care ink sun....nu stiu d ce am o scurgere albicioasa si miroase iar cand merg la toaleta si urinez ma doare putin si miroase km urat .. c inseamna asta ?? Am fost la ginecolog si mi-a dat mai multe feluri de tratament si nu a mers niciunu !! oare de ce ???

    1
    0

  • alina pe 30 Mar 2008, 18:19
    cancerul de col uterin

    daca imi curge o secretie albicioasa si putin mirositoare, AR PUTEA FI CANCER? Nici eu si nici sotrul meu nu avem alti parteneri si nici nu am avut.Iar igiena o fac zilnic.Care este cauza?

    0
    0

  • adina pe 28 Mar 2008, 21:44
    cancerul de col uterin

    dak imi curge nijte secretii vaginale albicioase sunt bolnava sau nu e nik grav, am 17 ani si ink sunt virgina...ast un rasp kt mai urgent va rog ...

    1
    0

  • mihaela pe 27 Mar 2008, 00:30
    oare??

    Am virusul HPV si de curand am inceput sa am sangerari. Realizez ca sunt sanse mari sa am cancer, dar as vrea totusi sa stiu daca poate fi si altceva. La 22 de ani sa afli asta nu ar fi tocmai usor.

    0
    0

  • lavinia pe 26 Mar 2008, 11:30
    cancerul de col uterin

    sunt lavinia am 16 ani..mi-am inceput viatza sexuala acum 2 luni...si am sangerari ale rectului atunci cand ma duc la toaleta.dupa actil se xuala nu am sangerari sau ceva de genul asta..poate fi cancer sau doar o rana?

    0
    0

  • andreea pe 25 Mar 2008, 20:42
    cancerul de col uterin

    sunt andreea am 25 de ani si sunt casatorita.sotul meu a fost depistat acum cateva luni cu papillomavirus.am fost informata ca eu in timp pot face cancer de col si de aceea am inceput vaccinarea impotriva cancerului.intrebarea mea este daca pot preveni cu acest vaccin sau nu este eficient?

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod