Ce trebuie sa stie orice barbat despre prostata?

Ce este testul PSA?

Dupa varsta de 40 de ani, specialistii le recomanda tuturor barbatilor sa isi faca in fiecare an o analiza de sange care indica nivelul sangvin al unei proteine numite PSA (antigen specific al prostatei). Antigenul specific prostatic este cel mai important marker tumoral din patologia prostatei, de aceea este indicat ca fiecare barbat sa faca anual aceasta analiza. La noi acest test costa aproximativ 30 ron. Daca nivelul PSA este mai mare de 30 ng/ml trebuie sa te adresezi unui urolog care va stabili urmatoarele investigatii suplimentare care iti sunt necesare.

Cancerul prostatic este ereditar?

Daca in familia ta au fost sau sunt membri care sa sufere de cancer de prostata, riscul ca si tu sa dezvolti afectiunea este destul de mare. De aceea trebuie  sa iti informezi medicul atunci cand mergi la controlul de rutine despre aceste probleme si de asemenea, sa iti efectuezi analizele specifice cu regularitate.

Alimentatia influenteaza aparitia cancerului?

Specialistii de la Institutul American pentru Cercetari in domeniul Cancerului estimeaza ca peste 30% din toate tipurile de cancer sunt legate de greselile in alimentatie pe care le facem. Asadar, alimentatia joaca un rol primordial in prevenirea cancerului de prostata. Incearca sa mananci sase portii de fructe si legume colorate pe zi si trei portii de peste gras pe saptamana (somon, hering, macrou, sardine). Acesta este bogat in vitamina D si acizi grasi omega-3 si omega-6. Studiile arata ca seleniul scade riscul aparitiei cancerului de prostata si combate deteriorarea celulelor. Surse importane de seleniu sunt broccoli, nucile de Brazilia, fructele de mare, sparanghelul, orezul brun si ceapa. Barbatii care traiesc in zona mediteraneana au un risc mai scazut de imbolnavire tocmai datorita alimentatiei bogate in fructe, legume, usturoi, ulei de masline, peste si rosii. Acestea din urma contin licopen, un antioxidant puternic care ajuta la refacerea celulelor. Potrivit unui studiu desfasurat timp de 6 ani pe 47.000 de barbati, cei care mananca 10 mese pe saptamana care sa contina preparate pe baza de rosii au un risc cu pana la 45% mai scazut de a dezvolta cancer la prostata.

Alte studii au aratat ca japonezii si chinezii au mai putine cazuri de cancer prostatic datorita consumului de ceai verde. Acesta este bogat in polifenoli si ajuta la prevenirea bolii. Ar trebui sa renunti sau sa limitezi consumul de alcool, limita maxima pentru un barbat fiind de 2 pahare pe zi si sa bei intre 6 si 8 pahare de apa zilnic.

Obezitatea este un alt factor de risc pentru cancer. De aceea trebuie sa reduci numarul kilogramelor, inlocuind grasimile saturate cu cele mono si polinesaturate. Consuma cu moderatie carne si renunta la margarina, chips-uri si alte produse procesate. Se stie ca mancarea preparata acasa este alternativa cea mai buna, cu conditia sa fie gatita sanatos.

Sportul ma ajuta?

Activitatea fizica regulata te ajuta sa previi obezitatea si sa-ti intaresti sistemul imunitar. Studiile arata ca sportul este benefic chiar si pentru barbatii care au fost diagnosticati cu cancer la prostata si se afla sub tratament. O echipa de cercetatori din Boston a descoperit ca mentinerea unei greutati normale si o dieta adecvata ii ajuta pe bolnavii de cancer sa traiasca mai mult. Studiul, care a cuprins 900 de barbati, a aratat ca barbatii supraponderali prezinta un risc dublu de a deceda in cinci ani de la diagnostic fata de cei care au o greutate normala si care traiesc mai mult.
 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Marian97 pe 20 Ian 2019, 23:42
    Probleme cu prostata?

    Saluatre am 18 ani si de ceva vreme am o problema: cand am scaun si sunt semi constipat am o scurgere de sperma sau lichid seminal. de lace sa fie?

    0
    0

  • Cosmin pe 24 Aug 2016, 15:01
    probleme cu jetul

    Si eu aveam probleme cu prostata si din aceasta cauza jetul era foarte slab si trebuia sa am tot grija sa nu murdaresc wc-ul. Ma mai si trezeam de 3-4 ori pe noapte sa merg la toaleta. Am incercat mai multe tratamente dar cel mai mult m-au ajutat uleiul de dovleac si produsul Prostatan. Dupa aproximativ 2 saptamani jetul a devenit mult mai puternic iar noaptea merg doar de 2 ori la toaleta.

    0
    3

  • BOCOS PETRE pe 6 Feb 2016, 09:45
    urinez greu si foarte rar

    cam de o luna de zile urinez foarte greu ,putin si rar .In acest timp mi se contracta muschii abdomenului .ce tratament as putea lua

    7
    0

  • george pe 28 Mar 2015, 20:01
    prostata

    Ma trezesc noaptea de 3 ori cu o erectie nedorita care dureaza pana urinez.Jetul este foarte slab si cantitatea mica.AM incercat multe formule de tratament recomandate de urologi dar degeaba.

    14
    6

  • popa dorin pe 23 Sep 2014, 15:24
    prostata

    merg la toaleta de 3 ori pe noapte...Cand urinez , se intrerupe de 2-3 ori dar iese tot aceiasi cantitate ca prima data...Am facut analiza la sange pentru prostata si a zis medicul ca nu este problema mare si mi-a dat tocas omni si fokusin dar vad ca nu se amelioreaza nimic...ce pot sa am...Am 65 de ani...

    16
    7

  • popa dorin pe 23 Sep 2014, 15:24
    prostata

    merg la toaleta de 3 ori pe noapte...Cand urinez , se intrerupe de 2-3 ori dar iese tot aceiasi cantitate ca prima data...Am facut analiza la sange pentru prostata si a zis medicul ca nu este problema mare si mi-a dat tocas omni si fokusin dar vad ca nu se amelioreaza nimic...ce pot sa am...Am 65 de ani...

    7
    8

  • gigel pe 29 Iun 2014, 15:42
    despre prostata

    am urinari dese si ziua si noapte in special cind este mai racoare sau cind beau lichide reci,nu am dureri,am probleme cu prostata sau altceva.

    15
    3

  • Nicu pe 1 Oct 2013, 11:11
    Am urinat singe!

    Intr-o zi la pranz am urinat cu sange. Am 52 ani si sunt ingrijorat! Vreau sa stiu ce poate fi.

    20
    8

  • marin pe 29 Dec 2012, 22:23
    am probleme cu prostata?

    Buna seara.Am 52 de ani iar de 2-3 saptamani urinez din 5 in 5 minute(uneori,iar alte ori de 3-4 ori pe ora) ,ma doare testicolul stang,iar de 2-3 zile imi amorteste piciorul stang in sold pana la genunchi.Va rog sa-mi dati un sfat,

    30
    12

  • mihai pe 11 Mai 2012, 21:34
    prostata

    daca uneori simt ca imi vine sa fac...apoi imi trece...si sa zicem ca fac si destul de des...doar ca beau peste 2 l de lichide pe zi .Noaptea nu ma trezesc deloc sa urinez.trebuie sa imi fac griji?

    49
    8

  • Carmen Stanca pe 21 Feb 2012, 15:01
    prostata

    despre Prostal era vorba, scuze

    27
    7

  • Carmen Stanca pe 21 Feb 2012, 14:59
    prostata

    si tatal meu are probleme cu prostata, inainte lua tinctura de ghimpe si nu trebuia sa mearga asa des la baie. o vecina a cumparat pentru sotul ei de pe internet, la casaplantelor sau ceva de genul, iar starea sotului ei s-a imbunatatit simtitor, am rugat-o si mi-a comandat si mie pentru tata, intradevar se simte mult mai bine, iar noaptea poate sa doarma linistit.

    17
    4

  • pop dorian pe 29 Apr 2011, 12:36
    ce probleme am?

    Trebuie sa ma trezesc noaptea pe la 4 pentru ca am o erectie puternica care dureaza pina ma duc sa urinez si apoi imi trece erectia,oare am ceva probleme cu vezica sau la prostata?V a multumesc!

    79
    25

  • kos pe 16 Apr 2011, 21:44
    prostata?

    sotul meu a descoperit ca, in timpul scaunului, in special cand e semi constipat, are o scurgere alba, aproape ca sperma. Cred ca e lichid spermatic, nu are boala venerica dar nici nu stiu de ce are scurgerea respectiva. Ma puteti ghida, cam ce ar putea fi?

    124
    35

  • chitosca ion pe 2 Apr 2011, 12:32
    despre prostata

    am urinari dese in special noaptea, urinez destul de incet de mult timp cu o frecventa mai mare atunci cind stau pe ceva rece cu fundul (ex:pe ciment rece) nu am nici un fel de dureri,am 58 ani trebuie sa-mi fac probleme?,sint undeva in strainatate si nu prea pot sa-mi fac analize, nu am probleme cu erectia,rog din suflet daca e un semnal de alarma sa ma ma sensibilizeze cineva am de gind sa mai stau pe aici.

    76
    24

  • BOL PET pe 11 Dec 2010, 13:31
    prostata

    urinez mai greu , am foarte mica puterea jetului la urinare am probleme si cu erectia ,surta. am probleme cu prostata?

    73
    25

  • costi pe 1 Nov 2010, 11:40
    prostata

    daca am probleme cu urinatul(o data la 2-3 ore si de 2 ori /noapte) si usoare dureri la nivelul testiculelor ,trebuie sa ma gandesc la probleme cu prostata?

    97
    28

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod