Ce spune părul de pe corp despre sănătatea ta

Se pare că părul de pe corp poate spune destul de multe despre sănătatea ta. Căderea părului poate fi frustrantă și oarecum deprimantă.
Stresul și dieta sunt doar câțiva dintre factorii care influențează părul de pe corp. Creșterea bruscă și dramatică a părului corporal care durează mai mult de șase luni poate indica prezența unei posibile tumori. Iată ce spune părul de pe corp despre sănătatea ta!

Lucruri pe care părul de pe corp le spune despre sănătatea ta


1. Dezechilibru hormonal


O creștere a nivelului de testosteron poate cauza creșterea excesivă a părului. Afecțiunea, numită hirsutism, evidențiază un model masculin de creștere a părului care apare la femei. Termenul de model masculin de creștere a părului este utilizat pentru a indica prezența părului deasupra buricului, pe piept sau pe partea superioară a spatelui. Opt sau mai mulți foliculi de păr în jurul mamelonului reprezintă un simptom potențial al hirsutismului ușor.

2. Probleme autoimune


O afecțiune cunoscută sub numele de alopecia areata este cauzată de un sistem imunitar problematic. În timp ce afecțiunea duce la apariția cheliei pe porțiuni de scalp, nu pare să modifice în mod semnificativ aspectul pielii.
Experții nu sunt siguri cu privire la ceea ce cauzează căderea foliculilor de păr, dar spun că această afecțiune dispare de obicei singură, fără a necesita intervenții medicale. Există opțiuni de tratament pentru a stimula creșterea părului în zonele afectate de afecțiunea temporară.

3. O afecțiune a tiroidei


Atunci când tiroida, o glandă în formă de fluture care se află în partea din față a gâtului, produce prea mulți hormoni (hipertiroidism) sau prea puțini hormoni (hipotiroidism), pot apărea multe probleme de sănătate. Orice afecțiune poate cauza căderea părului. Simptomele suplimentare, inclusiv oboseala, depresia, creșterea în greutate, pot semnala probleme cu tiroida. Dacă ai oricare dintre aceste simptome, este recomandat să mergi la un medic specialist pentru câteva analize.

4. Deficiență de fier


Deficiența de fier poate provoca tot felul de probleme de sănătate, căderea părului fiind doar una dintre acestea. În special femeile trebuie să fie atente la semnele deficitului de fier, din cauza pierderii de sânge din timpul menstruației.
Aceste simptome pot include un nivel scăzut de energie și dificultăți de respirație. Dacă genetica te predispune la căderea părului, deficitul de fier poate exacerba problema. Soluția poate implica ceva la fel de simplu precum suplimente de fier, dar poate că ar trebui să îți faci niște analize mai întâi.

5. Nivel ridicat de stres


Nivelul ridicat de stres poate cauza alopecia areata, care este o afecțiune autoimună, caracterizată prin faptul că sistemul imunitar atacă foliculii de păr ai corpului. În momentele de stres sever, oamenii pot dezvolta trichotillomania, care îi determină să își rupă compulsiv fire de păr. Sentimentele de depresie, izolare și singurătate pot, de asemenea, să contribuie la această afecțiune, care este corelată și cu tendințele perfecționiste.

6. Probleme severe de sănătate


În cel mai trist caz, pierderea bruscă și extremă a părului poate indica o problemă serioasă de sănătate. Creșterea bruscă și dramatică a părului corporal pe o perioadă mai mare de șase luni poate indica o posibilă tumoare.
Este vorba despre o tumoare localizată în glanda suprarenală sau în ovare, fiind eliberați hormoni masculini, care provoacă un dezechilibru hormonal sever.

7. Genetica


Genetica determină, într-o mare măsură, părul de pe corp. Rasa este un exemplu clar de influență genetică. Dacă ești asiatic, probabil că ai mai puțin păr pe corp decât majoritatea oamenilor din alte rase, mai ales în comparație cu hispanicii și cu cei din Orientul Mijlociu. De asemenea, rata de cădere a părului este în mare parte determinată de cromozomul X. Acest lucru înseamnă că linia mamei tale influențează mai mult probabilitatea de a cheli sau nu decât cea a tatălui tău.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod