Ce spune aspectul urinei despre sănătatea ta

Urina este definită medical drept lichidul secretat de rinichi printr-un proces numit urinare sau micțiune și excretat prin uretră.
Acesta este modul prin care organismul scapă de substanțele nedorite din sânge. Aspectul urinei poate spune mai multe lucruri despre sănătatea ta. 

Ce indică aspectul urinei despre sănătatea ta?


Urina are mai multe culori, însă culoarea sănătoasă este un galben ca mierea cu nuanțe mai deschise. Urina unei persoane poate varia de la perioade la perioade. În acele momente, organismul încearcă să spună ceva, trebuie doar să știi afecțiunile pe care le indică aspectul urinei. 

Persoanele care iau anumite medicamente pot avea urina de culoare verde fluorescent sau albastră, iar consumul de morcovi îi poate da o nuanță portocalie.
Vitaminele pot da o culoare galbenă mai deschisă urinei, iar sfecla, fructele de pădure și rubarba pot afecta aspectul urinei, de asemenea. Deshidratarea severă cauzează închiderea culorii urinei. 

Culorile urinei și semnificațiile lor


Transparent / Nicio culoare

Atunci când urina este aproape transparentă, înseamnă că bei prea multă apă. Încearcă să reduci aportul de lichide pe care îl aduci organismului.

Galben pal

Această culoare este sănătoasă și sugerează faptul că te hidratezi corect și că nu ai de ce să te îngrijorezi.

Galben transparent

Și această culoare este normală.

Galben închis

Urina de această culoare este aproape normală, probabil că trebuie să bei mai multă apă.

Galben miere sau chihlimbar

În cazul în care urina este de o culoare galbenă-portocalie, organismul tău are nevoie de un aport mai mare de apă.
Se poate să fie deshidratat. Crește aportul zilnic de apă!

Maro

Această culoare a urinei poate indica prezența unei boli hepatice sau a deshidratării severe. Bea mai multă apă, iar dacă problema persistă, consultă un medic.

Cu nuanțe roz sau roșii

Aceste nuanțe pot fi cauzate de o masă recentă, care a inclus sfeclă, afine sau rubarbă. Dacă nu ai mâncat așa ceva, s-ar putea să existe sânge în urină. Trebuie să mergi la doctor pentru a determina dacă este vorba doar de un episod trecător sau de afecțiuni mai serioase (boli de rinichi, tumori, infecții urinare, probleme cu prostata etc.)

Portocaliu

În cazul în care urina are o culoare portocalie, probabil că nu bei suficientă apă.
De asemenea, poate fi un rezultat al coloranților alimentari. Dar dacă este vorba de o problemă persistentă chiar și când bei mai multă apă, s-ar putea să fie vorba de o afecțiune a ficatului sau a bilei.

Albastru sau verde


În momentul în care urina devine verde sau albastră, poate indica o tulburare genetică rară sau o infecție bacteriană la nivelul tractului urinar. Această culoare poate fi cauzată și de un colorant alimentar sau de un medicament, așa că este nevoie să monitorizezi situația. În cazul în care durează timp de mai multe zile, consultă-ți medicul.

Pe lângă culoarea schimbată a urinei, se poate ca acest reziduu să facă spumă sau bule.
Deși rar, acesta este un efect hidraulic inofensiv. Dacă se întâmplă des, poate fi cauzat de un exces de proteine din organism sau de o problemă la rinichi.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod