Ce spune aspectul fizic despre sanatatea ta?

Cu totii cunoastem importanta marimii taliei din cauza riscului de diabet si afectiuni ale inimii, insa cercetatorii avertizeaza ca nu este singura marime care conteaza.
Oamenii de stiinta de la Universitatea de Medicina Sungkyunkwan din Coreea de Sud sunt de parere ca inaltimea influenteaza riscul de cancer. Afla ce au descoperit cercetatorii despre legatura dintre aspectul fizic si riscurile la care esti expus.


Esti inalt/a?

Risc crescut pentru: cancer la san

Femeile care depasesc 1.75 m inaltime sunt mai predispuse sa sufere de cancer de san, fapt sugerat si de doua studii efectuate de cercetatorii americani. Una dintre posibilele explicatii este ca hormonii care influenteaza inaltimea femeii pot provoca si cresterea cantitatii de tesut din canalele galactofore, o retea care transporta laptele in sani.

Majoritatea tumorilor sanului apar din cauza acestui tesut, iar cu cat numarul de canale este mai mare, creste si riscul de cancer la san.

Risc crescut pentru: cancer de prostata

Riscul de cancer de prostata este mai mare la barbatii care depasesc 1.85 m inaltime, conform unui studiu efectuat la Spitalul Brigham din Boston. Pe o perioada de 12 ani, 22.000 de barbati au fost monitorizati si s-a descoperit ca barbatii care depasesc 1.85 m inaltime prezinta un risc cu 59% mai mare de a suferi de cancer de prostata fata de cei cu o inaltime de 1.70m.

Rezultatele unui studiu efectuat de Universitatea Bristol au sugerat ca fiecare 10 cm in plus la inaltime este asociat cu o crestere de 6% a riscului.

Una dintre explicatiile gasite de oamenii de stiinta o reprezinta implicatia factorilor de crestere.
Barbatii inalti au un nivel crescut de insulina, factor de crestere, iar un nivel mare de insulina este asociat cu riscul crescut de cancer de prostata.

Risc crescut pentru: cancer pancreatic

Barbatii cu o inaltime de peste 1.85 m si femeile care depasesc 1.70 m sunt mai predispusi la aceasta afectiune. Fiecare centimetru in plus la inaltime creste riscul de cancer pancreatic, este parerea specialistilor de la Institutul National de Cancer din Statele Unite.

Conform oamenilor de stiinta de la Universitatea Washington, cauza o constituie faptul ca hormonii si ceilalti factori implicati in crestere pot influenta dezvoltarea anormala a celulelor.


Cat porti la pantof?

Risc crescut pentru: cancer la san

Femeile care au purtat mult la pantof si care au avut un bust si umeri mai dezvoltati in copilarie, prezinta un risc mai mare de cancer la san, conform unui studiu efectuat de Universitatea Bristol. Marimea mare a talpii poate fi asociata cu un consum ridicat de calorii in timpul copilariei, fapt ce favorizeaza dezvoltarea cancerului la san.


Esti mic/a de inaltime?                                                           

Risc crescut pentru: infarct

Barbatii mici de statura (sub 1.70 m) sunt mai predispusi la infarct fata de cei care depasesc 1.85 m, este parerea cercetatorilor de la Universitatea Harvard.
Barbatii inalti prezinta un risc cu aproximativ 35% mai scazut de a suferi un infarct.

Un alt studiu efectuat de americani a descoperit ca barbatii scunzi prezinta un risc cu 60% mai mare de a suferi de infarct, fata de cei inalti. Una dintre teoriile oferite de specialisti este ca barbatii scunzi au de asemenea artere mai subtiri si astfel mai predispuse sa se blocheze din cauza depozitelor de grasimi. Blocarea acestora poate provoca un infarct.

Risc crescut pentru: cancer stomacal

Persoanele scunde sunt mai predispuse la cancer stomacal, posibil pentru ca aceasta afectiune este provocata de infectia cu Helicobacter pylori, bacterie asociata de asemenea si cu ulcerul stomacal. Specialistii de la Universitatea Bristol cred ca aceasta bacterie poate incetini dezvoltarea in copilarie.

Risc crescut pentru: hipertensiune

Inaltimea si lungimea picioarelor poate influenta riscul de hipertensiune, atat la barbati cat si la femei. Un studiu efectuat de cercetatorii britanici a urmarit evolutia a 3.000 de persoane inca de la nastere si a descoperit ca, cu cat picioarele sunt mai lungi, cu atat scade si riscul de hipertensiune.

Alimentatia saraca din copilarie poate fi invinuita in acest caz, pentru ca arterele subtiri favorizeaza hipertensiunea. "Acest fapt sustine teoria conform careia persoanele cu o dezvoltare limitata in primii ani de viata sunt mai vulnerabili la efectele pe care le are trecerea timpului asupra arterelor," declara cercetatorii de la Universitatea College London.


Circumferinta capului este mica?

Risc crescut pentru: dementa                                    

O marime mica a capului, picioarelor si bratelor pot indica un risc crescut de dementa.
Intr-un studiu efectuat pe femei cu varste inaintate s-a observat ca doar o cincime dintre cele cu o circumferinta mare a capului (57-58 cm) prezinta semne de dementa, fata de 70% dintre cele cu o circumferinta a capului mai mica (51-52 cm).

Una dintre explicatii consta in faptul ca un cap mare poate prezenta un numar crescut de celule nervoase, scazand riscul de degenerare a creierului.

Cercetatorii de la Universitatea Medicala din Coreea au descoperit o legatura intre marimea mica a picioarelor si bratelor si riscul crescut de dementa. O posibila explicatie este aceea ca lungimea membrelor poate fi un semn al alimentatiei deficitare din copilarie, care afecteaza si dezvoltarea creierului.


Ai degete lungi?

Risc crescut pentru: autism si ADHD, boli mentale/depresie                                      

Un numar mare de afectiuni este asociat cu lungimea degetelor, in special cu cea a aratatorului si inelarului. Lungimea acestora este corelata cu schimbarile hormonale care au loc in uter cand fatul se dezvolta. Se crede ca un inelar lung reprezinta un semn ca fatul a fost expus unui nivel ridicat de testosteron, hormonul masculin, pe cand un aratator lung indica prezenta estrogenului, hormonul feminin.


Afectiunile asociate cu un inelar lung includ autism si ADHD, iar cele asociate cu un aratator lung includ depresia.

Barbatii care sunt mai predispusi sa sufere de autism si ADHD tind sa aiba un inelar mai lung fata de degetul aratator.

Expunerea la anumiti hormoni poate creste sau reduce riscul de anumite afectiuni.

"Cercetarile efectuate pana in prezent sugereaza ca riscul de autism creste in urma expunerii la concentratii ridicate de testosteron prenatal," declara cercetatorii de la Universitatea Liverpool.

Sursa: DailyMail
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • unykat pe 11 Feb 2011, 22:41
    Mda

    eu port 42 am umeri lati si bustul mijlociu deki k patzesk(am 13 anyshory:D)

    0
    0

  • Cristian Eduard pe 12 Iun 2009, 15:33
    boli?

    Sant convins ca stresul le agraveaza pe toate!

    0
    0

  • Gabriela pe 9 Iun 2009, 12:04
    Sanse sporite de a dezvolta o forma de cancer?

    Citind articolul inteleg ca toti avem un potential, mai scazut sau mai ridicat, de a dezvolta o forma de cancer generat doar de constitutia fizica. Daca se adauga si calitatea hranei si a stilului de viata rezulta ca sansele de a dezvota o forma de cancer sunt ff mari!!!

    0
    0

  • Mela Pop pe 6 Iun 2009, 11:24
    mda

    Mda. Foarte interesant ... si totodata incurajator pt noi toti. M-am ingrijorat la inceput pt. ca sunt foarte inalta si cand am vazut la ce "riscuri" sunt supusa ... Dar, mi-am revenit pe urma - daca esti scund tot risti un fel de cancer, daca esti slab la fel, daca esti gras la fel, daca ai nr. mare la picior risti un anume tip de cancer daca ai nr. mic un altul dar tot cancer se cheama. Adevarul e ca m-a incurajat sa nu fiu nemultumita de cum arat pt ca oricum si altfel tot rau e! OOOFFF cercetatorii astia!!! Ma intreb ce bugete pot sa aiba sa cerceteze tot felul de chestii complet inutile!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod