Ce se întâmplă dacă nu faci mișcare 2 săptămâni?

Cât timp durează pentru o persoană sănătoasă să devină mai puțin sănătoasă? Mai puțin decât ai crede. Iată ce se întâmplă dacă nu faci mișcare 2 săptămâni!
Nu ai mai făcut mișcare de 2 săptămâni? Iată cum reacționează organismul tău!

Potrivit unor noi cercetări efectuate de Universitatea din Liverpool, doar 2 săptămâni fără mișcare pot duce la modificări musculare și metabolice, care pot crește riscul de apariție a diabetului zaharat, a bolilor de inimă și chiar a decesului prematur. Dimensiunea eșantionului pentru aceste studii este una mică, iar rezultatele sunt preliminare, dar autorii subliniază consecințele periculoase ale comportamentului sedentar, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp.

Pentru a investiga cât de mult afectează această pauză de 2 săptămâni adulții tineri sănătoși, cercetătorii au recrutat 28 de bărbați și femei, cu media vârstei de 25 de ani, care nu făceau exerciții în mod regulat, dar făceau aproximativ 10.000 de pași pe zi.
Participanții aveau un indice de masă corporală mediu de 25, care este considerat la limită între greutatea normală și excesul de greutate.

Înainte de începerea studiului, cercetătorii au măsurat greutatea și masa musculară a participanților, funcția mitocondrială și aptitudinea fizică. În decursul cercetării, timpul pe care participanții îl petreceau făcând mișcare a scăzut drastic. Deloc surprinzător, în momentul în care participanții au fost analizați din nou, aceștia au avut o greutate mai mare și o masă musculară mai mică.
Grăsimea corporală totală a crescut, de asemenea, în special în jurul abdomenului, factor care crește riscul apariției bolilor cronice. Cercetătorii au observat și alte schimbări mai puțin așteptate. Participanții nu mai puteau alerga la fel de mult, la aceeași intensitate, ca înainte. S-a descoperit și o scădere a sensibilității la insulină, o creștere a nivelului de grăsime acumulată în ficat și o creștere a nivelului trigliceridelor.

Autorii studiului au dezvăluit că se așteptau să vadă schimbări subtile, însă efectele au fost unele destul de grave într-o perioadă scurtă.
Rezultatele au fost surprinzătoare și din cauza faptului că studiul a implicat persoane tinere și sănătoase. Dacă și acei oameni au fost supuși acestui risc, încearcă să te gândești ce înseamnă acest lucru pentru pacienții mai în vârstă și cu o stare de sănătate mai proastă. Autorii recunosc că schimbările au fost mici, dar semnificative din punct de vedere statistic. Chiar și în cazul persoanelor care sunt active în mod regulat, nu este greu să ne imaginăm cum un stil de viață se schimbă și cum poate afecta starea generală de sănătate.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod