Ce se întâmplă dacă mănânci prea multă gumă fără zahăr?

Poate ții dietă sau poate că îți place gustul gumei mentolate. Oricare ar fi motivul, s-ar putea să ți se întâmple să mănânci prea multă gumă fără zahăr. Iată ce se poate întâmpla dacă te afli în această situație!

Care sunt efectele unui consum prea mare de gumă fără zahăr?


Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă dacă mănânci prea multă gumă fără zahăr? Problema nu este reprezentată de înghițirea gumei, ci de mestecarea și consumarea unor cantități mari de sorbitol, care este un îndulcitor artificial regăsit în mai multe tipuri de gumă fără zahăr. Sorbitolul poate funcționa ca un laxativ, putând provoca balonare și apariția diareei.

Un studiu realizat în 2008 a constatat că ingerarea unor cantități mari de sorbitol ar putea provoca diaree cronică, malnutriție și o scădere drastică a greutății.
Unul dintre subiecții studiului de caz era un bărbat în vârstă de 46 d ani, care mesteca 20 de pachete de gumă și consuma și alte alimente ce conțineau îndulcitori.

Într-un alt studiu realizat în 1983, oamenii au început să observe apariția gazelor și balonării după consumul a 10 grame de sorbitol, respectiv crampe și diaree după 20 de grame de sorbitol. Un pachet de gumă conține 2 grame de sorbitol în medie.

Lăsând la o parte problemele legate de diaree, îndulcitorul acesta nu provoacă niciun prejudiciu al intestinelor pe termen lung.
Problemele digestive legate de sorbitol sunt, de obicei, rezolvate atunci când persoana în cauză nu mai consumă acest ingredient. Însă unii oameni sunt mai sensibili decât alții. Sorbitolul nu este dăunător, dacă nu ai alte probleme de sănătate.

Dacă observi apariția inexplicabilă a gazelor, balonării, crampelor sau diareei, specialiștii recomandă evitarea sorbitolului pentru o perioadă, pentru a-ți da seama dacă acesta reprezintă sursa problemelor tale. Pe lângă guma fără zahăr, sorbitolul poate fi regăsit în băuturile dietetice, fructele uscate și bomboanele fără zahăr.
Iar persoanele care suferă de balonare cronică, ar trebui să evite guma de mestecat în general, deoarece înghiți aer suplimentar atunci când o mesteci.

Există încă un alt risc relevant, cu toate că există șanse mici să aibă loc, însă merită menționat. Dacă înghiți o cantitate mare de gumă în fiecare zi, s-ar putea să se lipească împreună și să formeze o masă captivă în sistemul gastrointestinal, care cauzează o obstrucție, conform specialiștilor. Dar dacă înghiți o bucată mică de gumă din când în când, nu ar trebui să îți faci griji.
Aceasta va fi eliminată în același timp cu alte alimente, între 1 și 3 zile.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod