Ce legătură există între anxietate și tensiunea arterială?

Anxietatea face parte din viață. O simți atunci când ești blocat în trafic, când îți faci griji la muncă sau pentru familie și situația financiară. Nu există nicio îndoială că sentimentul de anxietate îți poate crește tensiunea arterială, cel puțin pe termen scurt.

Cum influențează anxietatea tensiunea arterială?


Mintea și gândurile noastre sunt cu siguranță corelate cu inimile noastre. Când ceva îți provoacă anxietate, fie că este vorba despre o urgență care îți pune viața în pericol sau de o îngrijorare persistentă, sistemul nervos simpatic inițiază un răspuns de luptă sau de fugă, care crește ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Acest lucru este bun. Chiar benefic în moderație. Puțină anxietate poate fi motivantă. Te poate ajuta să începi o nouă rutină de exerciții fizice sau să faci alegeri alimentare mai sănătoase. Dar trebuie să fie echilibrată prin activitatea sistemului nervos parasimpatic. Sistemul nervos parasimpatic te ajută să te relaxezi, iar echilibrul dintre sistemul nervos simpatic și cel parasimpatic este esențial pentru sănătatea inimii.

Unii oameni cu anxietate nu au acest echilibru, iar acest lucru ar putea pune în pericol inima.
Atunci când oamenii au anxietate cronică, pot experimenta modificări ale sistemului imunitar, ale vaselor de sânge și ale trombocitelor, care pot duce la apariția bolilor de inimă.

O cercetare realizată în 2015 a constatat că persoanele care au de-a face cu un nivel ridicat de anxietate prezintă un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune decât cele care nu sunt atât de anxioase. Atunci când nivelul de anxietate al unei persoane este ridicat pentru perioade lungi de timp, activitatea nervoasă rezultată ar putea crește tensiunea arterială și provoca boli ale arterelor. Dar multe dintre dovezile prezentate au fost inconsecvente sau neconcludente. Unele cercetări contradictorii au descoperit chiar că anxietatea este asociată cu un risc ușor mai mic al hipertensiunii arteriale.

Este dificil să fie stabilită o relație cauză-efect între anxietate și tensiunea arterială ridicată.
Dacă îi spui cuiva să susțină un discurs în public neplanificat, ritmul cardiac va crește. Cu toate acestea, este mai greu de spus dacă anxietatea frecventă poate duce la dezvoltarea hipertensiunii susținute.

Cu toate acestea, legăturile dintre anxietatea cronică și ratele mai mari ale hipertensiunii arteriale și ale problemelor cardiace trebuie luate în serios. Oamenii care sunt neliniștiți în permanență și își fac griji pentru diferite lucruri sunt probabil mai expuși riscurilor bolilor de inimă și ale hipertensiunii arteriale pe termen lung. Cercetările au arătat că, în ceea ce îi privește pe oamenii care suferă de boli de inimă, anxietatea este asociată cu o mortalitate crescută. Deși acest lucru nu dovedește că prezența timpurie a anxietății în viață a provocat sau nu problemele cu inima, îngrijorările constante ar putea provoca probleme cu inima și cu tensiunea arterială.

Cum îți poți da seama dacă anxietatea ți-ar putea afecta inima pe termen lung? Poate fi dificil.
Încearcă să îți dai seama dacă anxietatea este sau nu atât de gravă încât să îți influențeze viața. Dacă simți că îți faci prea multe griji pentru diferite lucruri aproape în fiecare zi, iar această anxietate îți afectează somnul, dispoziția sau relațiile, este vorba despre un tip de anxietate care ar putea duce la apariția hipertensiunii arteriale și a problemelor cardiace. Este important să stai de vorbă cu un specialist. Există o serie de modalități de abordare a anxietății, de la meditație la relaxare și tratament medicamentos. Chiar dacă se dovedește că anxietatea în sine nu duce la apariția bolilor de inimă, este important să reduci îngrijorarea în viața ta. Indiferent dacă anxietatea cronică duce la hipertensiunea arterială sau nu, gestionarea anxietății și a stresului din viața ta reprezintă un aspect important când vine vorba de menținerea unei calități înalte a vieții.

O stare constantă de anxietate ridicată nu ar trebui ignorată niciodată.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod