Ce faci in caz de insolatie?

Specialistii ne avertizeaza asupra temperaturilor ridicate si riscurile la care ne expunem. Pe langa arsuri solare, risc de cancer, insolatia reprezinta o problema severa care nu trebuie neglijata. Cauzele care duc la insolatie sunt deshidratarea si statul in soare timp indelungat, cu capul descoperit.
Specialistii ne avertizeaza asupra temperaturilor ridicate si riscurile la care ne expunem. Pe langa arsuri solare, risc de cancer, insolatia reprezinta o problema severa care nu trebuie neglijata.  Cauzele care duc la insolatie sunt deshidratarea si statul in soare timp indelungat, cu capul descoperit.

Potrivit medicilor, insolatia apare atunci cand, din cauza temperaturilor mari, vasele de sange se dilata, iar la nivelul scoartei cerebrale incepe sa se acumuleze lichid (edem cerebral). Cele mai multe cazuri de insolatie sunt usoare, manifestandu-se prin dureri de cap si stare de moleseala.  

Insolatia poate fi usor de recunoscut, prezentand simptome precum: migrene, stare de ameteala si slabiciune, dificultate in respiratie, frisoane, greata, gura uscata, sete puternica, temperatura corpului foarte ridicata, halucinatii, ritm cadiac accelerat.
Daca experimentezi aceste simptome adaposteste-te intr-o incapere mai racoroasa si consuma lichide. Daca nu observi imbunatatiri, consulta cat mai repede un medic pentru a evita complicatiile.


Cine e mai predispus sa sufere de insolatie?


Desi oricine se expune pe o perioada indelungata la soare poate suferi din cauza insolatiei, anumite persoane sunt mai sensibile la caldura. Varstnicii prezinta un risc mai ridicat si asta pentru ca starea lor de sanate este mai fragila si fac fata mai greu cu cresterile bruste de temperatura. De asemenea, copiii sunt mai vulnerabili si asta pentru ca sunt mai sensibili la temperaturile ridicate si mai predispusi la deshidratare. Persoanele care consuma alcool in aer liber, in timpul caniculei, au un risc mai mare de deshidratare.


Ce trebuie sa faci in caz de insolatie?


In cazul in care o persoana are insolatie, este recomandat sa:

  • Muti persoana afectata intr-o incapere racoroasa, departe de razele soarelui;
  • Indeparteazi hainele si sa stropesti cu apa sau sa aplici comprese cu apa, nu foarte rece, pentru a scadea temperatura corpului;
  • Asezi persoana afectata in pozitia culcat;
  • Ofera-i apa, nu foarte rece, pentru a se rehidrata.

In cazul in care nu se inregistreaza imbunatatiri in mai putin de o jumatate de ora sau se observa semne de agravare, persoana afectata trebuie sa se prezinte la camera de garda.


Recomandari pentru perioadele de canicula


Specialistii in sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii recomanda evitarea pe cat posibil expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18. De asemenea, in perioadele de canicula este recomandat consumul zinic de lichide intre 1,5 – 2 litri, fara a astepta sa apara senzatia de sete.


  • De asemenea, medicii recomanda consumul zilnic de fructe si legume proaspete, deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. Este bine de stiut ca o doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa;
  • Nu trebuie consumat alcool, pentru ca favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Trebuie evitate bauturile cu continut ridicat de cofeina sau de zahar deoarece acestea sunt diuretice;
  • Pe parcursul zilei sunt recomandate dusurile caldute, iar daca exista aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala;
  • Daca este necesar sa te expui la soare intre orele amiezii trebuie sa folosesti o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample din fibre naturale de culori deschise;
  • De evitat activitatile in aer liber care necesita un consum mare de energie.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod