Ce este RMN-ul sau imagistica prin rezonanta magnetica?

Este una dintre cele mai avansate tehnici imagistice neirandiante si neinvazive care permite vizualizarea unor imagini detaliate ale tuturor regiunilor anatomice si ale organelor, de multe ori mai eficienta decat tomografia computerizata. Iti raspundem la cateva intrebari legate de RMN.

Este una dintre cele mai avansate tehnici imagistice neirandiante si neinvazive care permite vizualizarea unor imagini detaliate ale tuturor regiunilor anatomice si ale organelor, de multe ori mai eficienta decat tomografia computerizata. Iti raspundem la cateva intrebari legate de RMN.

 

RMN-ul cum il numim cu totii poate sa puna un diagnostic corect si rapid pe baza caruia medicul alege un tratament adecvat. In multe cazuri, poate sa ofere imagini care nu pot fi vizualizate prin tomografie computerizata, radiografie sau ultrasonografie in diagnosticul afectiunilor cerebrale, ale coloanei vertebrale si ale articulatiilor.

 

 

Ce este mai exact RMN-ul?


Imagistica prin rezonanta magnetica nu foloseste raze X, ci campul magnetic care creeaza imagini de inalta rezolutie care pot fi foarte utile in stabilirea rapida a unui diagnostic. O investigatie RMN foloseste un magnet puternic in conjunctie cu unde de radiofrecventa pentru a genera imagini ale organelor interne si diferite structuri ale corpului.

Cel mai performant aparat de rezonanta magnetica are un sistem 3T care spre deosebire de cel de 1,5T exploreaza foarte multe parti ale corpului, are superioritate asupra tomografiei computerizate si furnizeaza imagini de o calitate superioara intr-un timp mult redus in cazul investigatiilor neuro-cerebrale, musculo-scheletale si de vizualizare a vaselor.

Cu toate acestea, ele nu depasesc calitatea imaginilor produse de sistemele performante 1,5T in cazul investigatiilor pentru: abdomen, torace, san sau inima.

 

 

Care sunt principalele beneficii ale metodei?


Potrivit dr. Tudor Ciprut, medic primar radiologie si imagistica medicala si coordonator medical al Centrului de Investigatii Imagistice Avansate Remedis, principalele beneficii ale RMN-ului sunt:

  • evalueaza atat structura, cat si functiile organelor interne;
  • imaginile tesuturilor moi identifica si caracterizeaza anomalii si leziuni focale mai eficient decat alte metode imagistice;
  • excelent in diagosticarea cancerului, a bolilor cardiovasculare, musculare si anomalii osoase;
  • e posibila identificarea anomaliilor care sunt obturate de oase sau formatiuni tumorale;
  • permite evaluarea neinvaziva a sistemului biliar si fara a injecta substanta de contrast;
  • substantele de contrast utilizate pot sa produca rareori reactii alergice comparativ cu cele utilizate pentru examenele radiologice clasice sau tomografie computerizata;
  • se poate pune un diagnostic de Alzhemier prin difuzie;
  • poate sa faca o tractografie care permite neurochirurgului sa-si planifice operatia in asa fel incat sa indeparteze cat mai putin din tesutul sanatos;
  • la nivelul maduvei spinale poate sa faca lucruri care scapa multor altor aparate;
  • se pot detecta formatiuni tumorale la nivelul tractului digestiv, lucru care nu se poate face cu celelelalte aparate;
  • se pot descoperi formatiuni tumorale restante si se poate stabili gradul lor de evolutie oncologica;
  • evaluari ale tesutului in pericol de a face un infarct.


"Un aparat de rezonanta magnetica 3T, cel mai performant din lume permite explorarea multor parti din corp si este superior tomografiei computerizate.

El iti permite lucruri mult diferite fata de echipamentele de rezonanta de 1,5T. RMN-ul se poate face pentru preventie pentru ca este neiradiant", ne spune dr.  Tudor Ciprut, coordonator medical al Centrului de Investigatii Imagistice Avansate Remedis.

 

 

Ce se intampla in timpul investigatiei?


Pentru claritatea imaginilor este important ca in timpul examinarii sa ramai nemiscat. Medicul te va anunta prin intermediul interfonului cand te poti misca intre scanari. In timpul examinarii, magnetul produce un zgomot intens, care poate fi fdiminuat semnificativ prin purtarea unor casti de protectie la urechi. Iar intre scanari, echipamentul nu produce zgomot.

In functie de zona analizata, investigatia poate sa dureze pana in 15 minute.

In unele cazuri este necesara administrarea unei substante de contrast care mareste contrastul natural al organelor interne si al vaselor sanguine permitand o vizualizare mai exacta. "Substanta de contrast de la investigatia prin rezonanta magnetica (RMN) nu este alergica spre deosebire de cea folosita pentru computerul tomograf.

Cele mai multe reactii alergice sunt date de substanta de contrast pe baza de iod", avertizeaza dr. Tudor Ciprut, medic primar radiologie si imagistica medicala.   

 

Comentarii (20)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • vasile pe 22 Apr 2015, 10:13
    am analize bune,dar am slabit anu ltrecut 15 kg.

    Buna ziua.Am BRGE si helicobacter ,am luat tretamente ,dar cum ajung la antibiotice,mi-e rau de nu ma tin pe picioare.Analizele la singe si ficat ies bune.Umblu din doctor in doctor,dar nu am un diagnostic clar.Am tinut regim ,nu mai beau ,nu fumez,dar nu mi-e bine.Slabesc mereu,ma simt slabit.Poate am altceva...si u mi se spune.Cu un RMN.,s-ar putea depista ce anume am?Va multumesc.

    5
    4

  • bita elena pe 28 Feb 2015, 17:58
    RMN

    sunt din c s va rog mama mea a decedat din cauza oaselor isa descoperit tumora la OASA PREA TIRZIU PE MINE MA DOR F TARE OASELE AM FOST LA BAI AM FOST LA REUMATOLOG AM FACUT RADIOGRAFII PESTE RADIOGRAFI DAR MI SA SPUS C TOATE ANALIZELE SUNT BUNE mi sa prescris pastile de dureri si niste unguiente dar mie mi se pare ca osele ma dor mai tare mi e tare frica sa nu o mostenesc pe mama va rog sami spuneti unde se poate face RMN mai aproape de resita si ce documente sunt necesareva rog din suflet

    9
    0

  • ioana viasu pe 5 Aug 2014, 14:53
    unde pot face RMN.

    vreau sa fac remeneul general care este costul. sunt pensionara am cerut la medicul de familie trimitere si nu a vrut sa-mi dea motivand ca este daunator (adica radiaza) va multumesc.sanatate.

    17
    0

  • Catalin pe 24 Dec 2013, 02:23
    Apreciere

    Bun gasit. Un RMN cu acest aparat este exraordinar,te linistste psihic pentu ca eu am fost speriat de oarece tumori sau accident vascular care mi-a amortit partea faciala dreapta! S-a constatat ca a fost doar un mucocel maxilar care se vindeca usor cu un tratament.

    15
    0

  • Lucia pe 30 Iun 2013, 21:19
    Ce documente sunt necesare ptr.o pers.asigurata ptr. a face un rmn?

    Am o problema la genunchi de o luna, am cazut si am fost la medic unde mi s-au facut infiltratii si am facut fizioterapie insa nu am obtinut rezultatul scontat. Asi dori sa mi se faca un rmn ca sa stiu ce am si sa ma pot trata in consecinta. Va multumesc!

    11
    6

  • Stochici Lucia pe 30 Iun 2013, 21:11
    RMN - va rog sa-mi spuneti ce documente sunt necesare daca sunt asigurata?

    Am 60 ani si am genunchiul stg cu probleme de o luna,am facut infiltratii si fizioterapie care nu au dat rezultatul scontat.Sunt din Arad si as dori sa-mi spuneti daca exista posibilitatea sa-mi fac rmn-ul aici. Va multumesc!

    14
    3

  • lucia simona turcu pe 25 Apr 2013, 14:12
    RMN cu subst.de contrast

    As dori sa stiu care este procedura completa,sau mai bine zis,cum se desfasoara un test RMN cu substanta de contrast? Cand se administreaza substanta de contrast:INAINTE de inceperea testului,PE PARCURSUL testului sau aproape de SFARSIT? Daca poate cineva sa-mi explice,multumesc anticipat.

    20
    4

  • nicoleta pe 30 Apr 2012, 14:00
    rmn

    am o fetita de 5 ani cu autism si as dori sa aflu unde ii pot face rmn cu anestezie si substanta de contrast si cat ar costa.la spitalul 9 ni s-a spus ca nu se poate.multumesc

    29
    4

  • petru pe 5 Ian 2011, 14:09
    Informatie

    Am un stimulator cardiac si asi dori sa stiu daca pot face un RMN la stomac si la coloana. Daca nu ce alceva m-ar putea ajuta infara de RMN. Va multumesc

    32
    5

  • elena pe 26 Nov 2010, 10:38
    RMN

    Buna,as dori sa aflu daca pot face RMN la mai multe organe,inclusiv tiroida.Daca sunt asigurata, cat m-ar costa la toate.Multumesc.

    34
    15

  • iftime virgil pe 28 Iun 2010, 16:06
    r.m.n. la inima

    misa spus ca am angina pectorala.am fost interna de 2 ori la cardiologie.am facut de 4 ori ecografie la inima.mi se spune ca nu am nimic la inima eu ma simt f.rau cu dureri in piept ,amorteala pe mina dreapta si greutate in respirstii.as vrea sa stiu daca pot face un r.m.nn si cit ma costa.(am 62 de ani) multumesc mult

    38
    8

  • elena pe 15 Mai 2010, 18:14
    info rmn

    rmn-ul are timpul in functie de ce investigam,iar preturi ,cu substanta care este necesara numai acolo unde ,,nu se vede,, clar costa 180 lei iar fara subst 120 lei,asta pt cei care au asigurare,fara asigurare costa 600 lei. sanatate multa va doresc.

    13
    1

  • Mihaela pe 9 Mai 2010, 12:10
    rmn

    rmn-ul cu trimitere costa 180 prin casa de asigurari 90% plateste casa de asigurari iar 10% platesti tu adica 180. iar fara reducere e cam 465 ron. si eu am fct si acum astespt un raspuns si nu sa da pe loc tre sa astepti o sapt. eu am stat 20 min si nu mi-a spus nimeni cand sa ma misc sau nu am stat nemiscata si am amortit ff tare dar asta e cand nu ti se spune nu ai de unde sa sti, oricum cata frica mi-a fost am trecut si peste asta va pup o zi buna

    3
    3

  • liliana pe 4 Mai 2010, 21:55
    hipofiza pe seaua turca

    asi dori un raspuns daca este necesar sa mai fa RMN anu asta daca eu am facut RMN SI TOMOGRAFI IN 2009 CU SUSTANTA DE CONTRAST AM RAMAS PETRU INVESTIGATIE

    4
    0

  • liliana pe 4 Mai 2010, 21:52
    hipofiza pe seaua turca

    asi dori un raspuns daca este necesar sa mai fa RMN anu asta daca eu am facut RME SI TOMOGRAFI IN 2009 CU SUSTANTA DE CONTRAST AM RAMAS PETRU INVESTIGATIE

    0
    2

  • mircioiu georgeta pe 4 Mai 2010, 21:25
    rmn

    Eu as vrea sa fac un RMN la coloana si la stomac si as dori sa stiu cat ma costa aceasta investigatie.Si unde se poate face mai exact?

    16
    4

  • Iulia pe 4 Mai 2010, 12:05
    Info

    Eu am facut un astfel de RMN si a durat 45 de min, am iesit de acolo un pic cam ametita din cauza zgomotelor. RMN-ul mi-a fost facut la nivel cerebral. Daca esti internat in spital nu platesti nimic. Daca vrei sa il faci in alte conditii decat spitalizat te costa intre 500-1000 ron, depinde pentru ce anume il faci. Eu am facut la medinst.ro. Sediul Medinst este in incinta Institutului National de Neurologie si Psihiatrie, in Berceni. Procedura este urmatoarea: vei fi introdus in tubul pe care l-ati vazut in imagine, ti se explica ce si cum, ti se vor pune casti pe urechi ca sa mai atenueze zgomotul foarte puternic, ti se da in mana o pompita (buton de panica) pe care poti sa apesi si te vor scoate afara din aparat. Recomandat este sa ramai acolo pana la sfarsit, ca analiza sa fie concludenta. In aparat poti sa inchizi ochii si sa stai linistit pana te scoate doctorul afara. Nu simiti absolut nimic, doar zgomotul.

    19
    3

  • burlacescu pe 4 Mai 2010, 09:41
    RMN

    As dori sa-mi fac si eu unele investigatii cu ajutorul RMN, pentru a stabili ce afectiuni au: ochii, tiroida, gatul, plamanul, inima, sanii, bila, organele genitale, rinichii, coloana, genunchii... Am 55 de ani, nu m-am ocupat de sanatatea mea aproape deloc si nu ma simt prea bine. Pot sa-mi fac o programare? unde? costul? Va multumesc!

    14
    3

  • dana_2na pe 4 Mai 2010, 09:26
    astept raspuns

    "Cand, unde, in ce conditii si cat costa o investigatie prin rezonanta magnetica?" pensionarii au vreo facilitate? sau ne lasam pagubasi costul fiind mult prea mare pentru noi....

    24
    14

  • Dinet Ion pe 4 Mai 2010, 07:57
    Lamuriri

    Cand, unde, in ce conditii si cat costa o investigatie prin rezonanta magnetica?

    18
    7

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod