Ce este prolapsul de gradul II si cum se poate trata?

"Numele meu este Nicoleta si as avea o intrebare referitoare la prolapsul de gradul II sau III. Ce este aceasta boala? Este grava? Cum se poate trata?"
"Numele meu este Nicoleta si as avea o intrebare referitoare la prolapsul de gradul II sauIII. Ce este aceasta boala? Este grava? Cum se poate trata?" - Nicoleta, Bucuresti

Dr. Adrian Elisei, raspunde:

Prolapsul valvei mitrale (PVM) - mai este denumit si sindromul clic - suflu sistolic sau sindromul Barlow - este un sindrom clinic obisnuit, dar foarte variabil, determinat de procese patologice diverse ale aparatului valvular mitral. Printre acestea se numara tesutul excesiv sau restant al foitelor mitrale. Este o descoperire frecventa la pacientii care prezinta aspecte tipice de nevroza mediala chistica. La cei mai multi pacienti cu PVM degenerarea mixomatoasa este limitata la foitele valvulare mitrale; foita posterioara este de obicei mai afectata decat cea anterioara si inelul valvei mitrale este adesea mult dilatat. La multi pacienti, cordajele tendinoase alungite, restante, determina regurcitare (adica sangele revine in atriul stang in timpul sistulei ventriculare).

La majoritatea pacientilor cu PVM, cauza este necunoscuta, dar la unii dintre ei aceasta poate fi o boala de colagen determinata genetic, incriminandu-se o scadere a colagenului tip III.
PVM poate fi asociata cu diformitati ale scheletului toracic (similare cu cel din sindromul MARFAN dar nu atat de severe), incluzand bolta palatina mult arcuita si deformari ale coloanei vertebrale toracale si toracelui. De asemenea, PVM poate apare ca o sechela a reumatismului articular acut, in boala cardiaca reumatismala cronica, dupa comisurotomia mitrala, in cardiopatia ischemica, in alte cardiopatii, precum si la 20% din pacientii cu defect septal atrial tip ostium secundum.

Se distinge in prezent o forma primara si una secundara de PVM.PVM primar nu are o etiologie clinic evidenta si este, de fapt, o boala sau poate un grup de boli apropiate, cu transmitere genetica.PVM secundar apare in cardiopatii diverse cu interesarea uneia sau mai multor componente anatomice ale aparatului mitral.

PVM este mai frecvent la femei si a fost observat la o categorie larga de varste dar cel mai obisnuit este intre 14 - 30 de ani. La unii pacienti exista o incidenta familiala crescuta, sugerand o transmitere ereditara.

PVM cuprinde un spectru larg de grade de severitate, incepand de la pacientii care prezinta numai clic si suflu sistolic, cu prolaps usor al foitei posterioare a valvei mitrale, pana la cei cu insuficienta mitrala severa, determinata de ruptura cordajelor si prolaps masiv al ambelor foite. La multi pacienti, aceasta afectiune evolueaza de-a lungul anilor sau deceniilor. Cei mai multi pacienti sunt asimptomatici si ramn asa tot restul vietii. Multi pacienti prezinta durere toracica, dificil de evaluat, ea este adesea iradiata substernal, putin legata de efort si rareori seamana cu angina pectorala tipica.

Desi aritmiile sunt frecevnte, palpitatiile nu se coreleaza intotdeauna cu aparitia efectiva a acestora.

Anxietatea este nu rareori simptomul dominant si imprima acestor bolnavi o corolatura functionala.

Dispneea si astenia au fost atribuite hiperventilatiei psihonevrotice sau spasmofiliei. Desigur, la cei cu insuficienta mitrala importanta pot apare manifestari de insuficienta ventriculara stanga. Spasmofilia asociata a fost frecvent descrisa la tineri, iat tetania latenta prin deficit de magneziu chiar implicata etiologic.

Evolutia naturala a sindromului PVM este, in majoritatea cazurilor, buna. Se apreciaza ca insuficienta mitrala progresiva apare aproximativ in 15% din cazuri. Se pare ca la barbatii care efectueaza o munca fizica, insuficienta mitrala severa, necesitand interventie chirurgicala, este mai frecventa decat la femei. Uneori survin microembolii ("chegulete") cerebrale, determinate, probabil, prin trombi (cheaguri) plachetari, ce se traduc prin fenomene de focar: semipareza, episoade ischemice tranzitorii etc.

Aritmiile atriale si/sau ventriculare sunt alte complicatii care pot surveni si pot favoriza accidentele embolice.Endocardita bacteriana complica, uneori, formele "suflante", dar numai exceptional cele cu element izolat sau mute (Atentie, deci, la tratarea corecta a oricarei infectii virale/bacteriene, in special!)Tratament:
Cazurile asimptomatice de PVM, mai ales daca nu au suflu la examenul fizic nu necesita tratament. Adeseori psihoterapia este pe cat de utila, pe atat de dificila, bolnavii fiind alarmati printr-o comunicare intempestiva anterioara a diagnosticului. Administrarea tarnchilizantelor este, adesea, utila. In formele simptomatice combaterea durerilor precordiale si a palpitatiilor este obiectivul promordial. In cazurile cu tetanie latenta prin deficit de magneziu, asocierea magnezioterapiei (Magne B6) a fost gasita eficace de catre unii autori.

La bolnavii care au avut accidente vasculare tranzitorii, este utila terapia antiagreganta plachetara (Aspirina) sau chiar anticoagulanta (Trombostop, Sintrom).Formele severe, cu insuficienta mitrala severa, beneficiaza de interventie chirurgicala, de reconstructie a valvei mitrale.
 

Comentariile 51-62 din 62

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • PANAINTE MIHAELA pe 18 Sep 2008, 11:25
    ajutor

    am un copil de 4 ani iar in urma cu 9 luni a fost diagnosticat cu defect septal interatrial tip astinm fara htap si reflex....gr 2 as dori sa stiu cat de periculos este si daca se va ajunge la operatie ...va rog sa mi raspundeti urgent

    4
    2

  • POSTELNICU JENICA pe 14 Sep 2008, 19:01
    suflu sistolic

    am un fiu de 10 ani si face fotbal de performanta ,la un control medical mi s-a spus ca are suflu sistolic.C e implica acest lucru , daca mai poate sa continue fotbalul,ce tratament ar putea face ?

    3
    0

  • Emilia pe 30 Aug 2008, 13:41
    defect septal atrial

    Buna ziua! Baitelul meu de 7 ani a fost diagnosticat cu defect septal atrial secundum fara ATAP(daca inteleg eu bine de pe foaie). Am facut acest control pentru cu totul altceva, medicul pediatru a auzit un suflu sistolic si ne-a trimis la cardiolog. Apoi, ni s-a spus sa asteptam 6 luni si sa venim iar la un control. As vrea sa stiu daca exista sanse ca acea "gaura" de 7,7mm sa se inchida de la sine in timp? Multumesc mult.

    3
    0

  • mireaandreea pe 28 Aug 2008, 08:32
    Radiografie SA turceasca

    Stimata Doamna/Stimate Domn! La sfatul medicului endocrinolog am facut o radiografie SA turceasca. Rezultatul este: hipertrofia lamei patrulatere, si clinoidelor posterioare. Pentru rezultatele de sange trebuie sa mai astept 2 saptamani, dar sunt ingrijorata. Daca puteti ajutati-ma in interpretarea acestui rezultat. Multumesc, Andreea Mirea

    2
    0

  • Tomita pe 27 Aug 2008, 19:43
    Suflu sistolic

    Buna ziua!Am un baietel de 7 ani si mi sa spus ca s ar putea sa aiba suflu sistolic Cat de grav este si ce se poate face pentru aceasta.Daca exista tratament.Astept raspuns.Cu stima Tomita.

    4
    2

  • emandache pe 19 Aug 2008, 09:30
    tetanie latenta

    Buna ziua!acum trei luni am fost diagnosticata la endocrinologie cu aceasta boala numita tetanie latenta.acolo mi-a dat un tratament cu Ca mastecabil pe care l-am urmat cu strictete apoi trebuia sa vin la consultatie dupa terminarea tratamentului.perioada de tratament a trecut cam de acum trei zile iar la consult nu ma pot duce decat in septembrie,ceea ce ma sperie este ca am crize frecvente.de aceea va rog sa-mi dati mai multe informatii despre aceasta boala.crizele se manifesta astfel:tremuraturi frecvente,stare de oboseala,anxietate,lipotimie,stare de depresie.cel mai tare ma sperie tremuraturile si ma enerveaza fiindca simt ca tratamentul nu isi face efectul,mai rau e ca ma simt din ce in ce mai rau.astept raspuns,cu stima diana

    3
    0

  • Grigorescu Nela pe 12 Aug 2008, 22:57
    insuficienta mitrala grad II

    As dori sa aflu ce este insuficienta mitrala grad II, cat de grava este, cum se trateaza? Va multumesc!

    1
    0

  • mioara pe 28 Iul 2008, 13:18
    suflu sistolic

    Am un baietel de numai 2 luni si 3 saptamani.Astazi,medicul meu de familie,mi-a depistat la el, un suflu sistolic.Va rog frumos,spuneti-mi si mie ce este acela si cat de grav este.Va multumesc!

    1
    0

  • Doina Antonie pe 3 Iul 2008, 10:35
    Prolaps de valva mitrala

    Prietenul meu, in varsta de 39 ani, a fost diagnosticat acum cca 2 ani cu diag. Prolaps de valva mitrala cu insuficienta mitrala severa BRD; HVS. Unii medici spun ca nu este cazul, inca, pentru o interventie chirurgicala, altii ca ar fi. De asemenea, mi s-aq spus ca nu prea mai sunt chirurgi care sa se ocupe de interventii de reconstructie si ca majoritatea recomanda supravegherea pacientului si interventia in ultimul stadiu, pentru inlocuirea valvei. Nu stiu daca e foarte corect cum m-am exprimat, dar asa am inteles. Intrebare: unde se pot face interventii de reconstructie (am inteles ca pe la Cluj, dar as dori aman7unte) si cat trebuie asteptat pana la interventie? Va multumesc.

    0
    0

  • paula pe 1 Mai 2008, 19:48
    prolaps de valva mitrala cu regurgitare de gradul 2

    Am 50 de ani si am fost diagnosticata cu diagnosticul de mai sus.Ce tratament,dieta si cat de grav este?

    1
    2

  • carmen pe 23 Mar 2008, 15:58
    suflu sistolic

    am primt si eu diagnosticul de suflu sistolic si imi este foarte frica.nu stiu ce as putea face ca starea mea sa se imbunatateasca ,ce alimente ar fii bine sa consum ca sa schimb ceva in viata mea

    0
    0

  • lidia moldovan pe 20 Mar 2008, 14:57
    prolaps de valva mitrala

    asi avea de fapt o intrebare fetita mea in virsta de 10 ani a fost diagnosticata cu prolaps de valva mitrala;am primit ca tratament magnerot de 2 ori pe zi calciu si supradyn 1tb pe zi sunt tare speriata deoarece uneori in timpul zilei i se face brusc rau co o paloare f mare cu cearcane adanci si uneori cu senzatii de lesin ;oare starea aceasta e legata de boala sau nu are legatura cu boala vreau sa spun ca analizele desange aratand o eventuala spasmofilie iau iesit bune [calciu magneziu] astept cu nerabdare un raspuns ;multumesc

    2
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod