Cauza principală a anxietății și depresiei e reprezentată de evenimentele traumatice

Este destul de des întâlnit ca o persoană cu depresie să aibă și anxietate. De fapt, aproape jumătate dintre cei diagnosticați cu depresie sunt, de asemenea, diagnosticați cu anxietate.
Nu există nicio îndoială că ambele afecțiuni ale sănătății mintale au ajuns la proporții epidemice, dar întrebarea fără răspuns rămâne de ce. De multe ori auzi despre cazuri de depresie sau anxietate în familie, ceea ce duce la presupunerea că genetica ar putea fi de vină în acele situații. O altă teorie populară este că depresia apare din cauza unui dezechilibru chimic în creierul tău. Dar adevărul este că, în cele mai multe cazuri, nimeni nu știe de ce unii oameni sunt deprimați sau anxioși. Cel mai probabil există mai mulți factori, dar cei mai importanți ar putea fi reprezentați de experiențele de viață și, în special, de evenimentele traumatice.

Evenimentele traumatice din viață sunt sursa multor cazuri de anxietate și depresie


Un studiu recent a stabilit rolul pe care îl au riscul familial, circumstanțele sociale și evenimentele din viață asupra sănătății mintale, folosind sondaje completate de aproape 33.000 de persoane. A ieșit în evidență că cel mai important determinant al anxietății cronice și al depresiei este reprezentat de evenimentele traumatice, urmate într-o mică măsură de istoria bolilor mintale din familie, nivelul veniturilor și al educației, statutul relațiilor și alți factori sociali.
Potrivit autorului principal al studiului, știm că genetica și circumstanțele vieții ale unei persoane contribuie la problemele de sănătate mintală, dar rezultatele au arătat că evenimentele traumatice sunt principalul motiv pentru care oamenii suferă de anxietate și depresie. Cu toate acestea, modul în care o persoană se gândește și manageriază evenimentele stresante este un indicator la fel de important al nivelului stresului și al anxietății. 

Deși nu putem schimba istoria familială a unei persoane sau experiențele sale de viață, este posibil să ajutăm o persoană să schimbe modul în care gândește și să o învățăm strategii de coping, care pot atenua sau chiar reduce nivelul de stres. Acest lucru este esențial, deoarece înseamnă că nu ești fără soluții împotriva depresiei și a anxietății. Mai mult, este posibil să schimbi modul în care te gândești la evenimentele traumatice ale vieții, pentru a minimiza impactul acestora asupra sănătății tale mintale. Medicamentele antidepresive nu vor face nimic pentru a te ajuta în acest sens.

20% din populație poate avea o variantă genetică legată de depresie


Factorul neurotrofic derivat din creier este un hormon-cheie de creștere, care promovează neuronii sănătoși ai creierului și joacă un rol vital la nivel memoriei. Un nivel scăzut al acestui hormon este prezent în cazul persoanelor cu depresie clinică.
Cercetătorii au stabilit că o modificare cunoscută ca polimorfismul nucleotidelor unice poate duce la creșterea riscului de anxietate, depresie și pierderea memoriei. Este nevoie doar ca o literă din codul genetic al factorului neurotrofic derivat din creier să fie scrisă greșit, pentru ca modificarea să aibă loc. Această modificare diminuează prezența factorului în neuroni și generează o proteină Met66 care este diferită de cea produsă în cazul oamenilor fără alterație. Iar această modificare s-a descoperit că micșorează numărul de neuroni din hipocampus, în zonele importante din creier pentru memorie și emoții. Iar reducerea aceasta ar putea duce și la o scădere a conectivității dintre celulele creierului.

Unul dintre cercetătorii studiului a remarcat că poate exista o componentă ereditară a acestor boli și este logic ca o variantă comună dintr-o genă ar putea fi implicată, la fel cum hipertensiunea duce la riscul apariției bolilor de inimă. Modificarea factorului neurotrofic derivat din creier crește riscul de depresie, tulburărilor de anxietate și de memorie, dar nu este singurul motiv pentru care apar acestea.

Cum poți să îți reprogramezi gândirea față de evenimentele traumatice?


După cum spuneam, evenimentele traumatice reprezintă principalul factor determinant al depresiei și anxietății, dar modul în care te gândești la acestea este un factor determinant la fel de puternic. Însă cum poți depăși un astfel de obstacol emoțional? Tehnicile de libertate emoțională reprezintă o formă de acupresiune psihologică bazată pe aceleași meridiane energetice utilizate în acupunctura tradițională pentru tratarea bolilor fizice și emoționale, dar fără caracterul invaziv al acelor.
În schimb, simpla atingere cu vârfurile degetelor este utilizată pentru a transfera energia cinetică pe anumite meridiane ale capului și ale pieptului, în timp ce te gândești la problema ta, fie că este vorba despre un eveniment traumatic, o dependență, durere, anxietate, și faci afirmații pozitive. Această combinație de atingere a meridianelor energetice și de exprimare a afirmațiilor pozitive duce la eliminarea scurt-circuitului din sistemul de bioenergie al organismului, restabilind echilibrul minții și corpului, echilibru esențial pentru sănătatea optimă și vindecarea fizică și a bolilor mintale. Unele persoane sunt inițial reticente la aceste principii pe care se bazează energia electromagnetică ce există în corp și reglementează starea generală de sănătate, însă încep să devină din ce în ce mai recunoscute de medicina occidentală. Studiile clinice au arătat că acestea sunt capabile să reducă rapid impactul emoțional al amintirilor și al incidentelor care declanșează suferință emoțională. Iar odată ce stresul este redus sau eliminat, corpul poate deseori să se reechilibreze și să accelereze vindecarea.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod