Care sunt cele mai frecvente boli contagioase?

Cele mai frecvente boli contagioase au fost clasificate, după originea lor, astfel: bacteriene, virale, fungice și cu protozoare.
Bacteriile sunt organisme microscopice, clasificate în patogene (cauzează boli infecțioase) sau benefice (ajută la procesul de digestie). Afecțiunile virale sunt produse de un virus, un agent microscopic care are nevoie de o celulă-gazdă, cum este corpul omenesc, pentru a supraviețui. Infecțiile fungice afectează pielea, membranele mucoase și organele interne. Infecțiile cu protozoare sunt cauzate de paraziți.


Care sunt cele mai frecvente boli contagioase?


Răceala 

Printre agenții virali responsabili pentru cea mai cunoscută și răspândită boală contagioasă se numără 110 tipuri de rinoviruși (responsabili pentru rinite), adenoviruși, echoviruși și viruși respiratori. Banala răceală este foarte contagioasă și se transmite prin inhalarea microbilor de răceală de pe orice suprafață, prin intermediul ochilor sau nasului.


Gripa

Gripa este responsabilă pentru afecțiuni respiratorii grave. O statistică arată că în fiecare an, în Statele Unite ale Americii, 20% din populație suferă de o formă de gripă, iar peste 30.000 de oameni mor din cauza gripei netratate, sau tratată cu întârziere.
Printre simptomele acestei afecțiuni se numără febra, senzația de oboseală acentuată, tusea, dureri musculare și nasul înfundat sau apos. Cei afectați mai pot să manifeste senzații de greață, vomă și diaree. Gripa se transmite prin contactul cu o persoană infectată dar și prin expectorații și strănut. Perioada de contagiune începe înainte de dezvoltarea simptomelor și durează până la 7 zile după declanșarea stării gripale.


Impetigo

Este o boală contagioasă de natură fungică,  manifestată prin apariția unor pete rotunde pe piele. Este foarte contagioasă în rândul copiilor.
Petele pot apărea oriunde pe corp, inclusive pe scalp, iar în zona unde apar este posibil ca părul să cadă. Se transmite prin atingerea zonei infectate, de la o persoană la alta.


Giardioza

Este o boală contagioasă, cauzată de un parazit intestinal, fiind una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni contagioase, cauzată de sursele de apă nepotabilă. Se transmite prin folosirea aceleași surse de apă după o persoană infestată (de exemplu, bazine de înot, piscine, sticle) sau prin contactul dintre o persoană bolnavă și una sănătoasă.
Se tratează cu o cură de antibiotice, la recomandarea medicului specialist.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod