Caniculă: Recomandările Ministerului Sănătăţii pentru zilele toride

Meteorologii au atenţionat că în weekend vor avea temperaturi peste 35 de grade Celsius în toată ţara. Iată ce sfaturi ne oferă Ministerul Sănătăţii ca să trecem cu bine de această perioadă.

Meteorologii au atenţionat că în weekend vor avea temperaturi peste 35 de grade Celsius în toată ţara. Iată ce sfaturi ne oferă Ministerul Sănătăţii ca să trecem cu bine de această perioadă.

 

Disconfortul termic generat de caniculă se va face resimţit de vineri noaptea până luni seara la ora 18.00. Aflăm de la medicul cardiolog Vasile Greere că pe timpul caniculei, mecanismele de termoreglare a organismului pot să fie depăşite de temperatura extremă, aceasta provocând o serie de tulburări, în forma lor cea ma gravă fiind chiar şocul termic (sau şoc caloric). În condiţii normale, mecanismele de control ale organismului - pielea şi transpiraţia - se adaptează la căldură, însă există şi situaţia în care corpul nostru cedează dacă este expus la temperaturi înalte o perioadă prelungită.

Cele mai afectate persoane sunt cele la vârste extreme: copiii şi bătrânii, care se deshidratează foarte uşor.

Ministerul Sănătăţii ne recomandă să ascultăm sfaturile medicului şi să respectăm câteva reguli în această perioadă cu temperaturi extreme. Iată care sunt recomandările Ministerului Sănătăţii!
 
1. Evită să stai în soare între orele 11:00 şi 18:00;

2. Consumă cât mai multe lichide în fiecare zi. Specialiştii recomandă consumul unui pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute pentru o hidratare optimă. De regulă, este indicat să consumi zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide, chiar dacă nu simţi senzaţia de sete;

3.
Consumă cât mai multe fructe şi legume cu un conţinut ridicat de apă, cum sunt pepenele roşu, pepenele galben, prunele, castraveţii şi roşiile;

4. Nu uita că iaurtul poate să producă aceeaşi hidratare precum un pahar cu apă;

5. Evită alcoolul în zilele caniculare (inclusiv berea şi vinul) pentru că favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

6. Evită băuturile care conţin multă cofeină (cafea, ceai, cola);

7. Evită băuturile cu un conţinut ridicat de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase);

8. Dacă ai posibilitatea de a face duşuri călduţe pe parcursul zilei este ideal;

9.
Aerul condiţionat trebuie setat astfel încât temperatură să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

10. Dacă este necesar să ieşi din casă în timpul zilei, nu uita să foloseşti o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

 

 

Cum menţii mai răcoare în casă

 

  • închide ferestrele expuse la soare, trage jaluzelele şi/sau draperiile;
  • ţine ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă;
  • deschide ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă;
  • stinge sau scade intensitatea luminii artificiale;
  • închide orice aparat electrocasnic de care nu ai nevoie.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Smart O pe 16 Iul 2011, 15:23
    ministerul sanatatii

    Aflu cu stupoare ca romania are un minister al sanatatii .Nu credeam ca exista asa ceva si imi vine foarte greu sa cred chiar si acum sa cred ca exista . Probabil are aceasta denumire dar categoric nu are nici in clin si nici in mineca ceva cu sanatatea . Poate totusi cineva a gresit si si-a inchipuit ca asa deodata a fost reinfiintat un minister care pe vremea impuscatului mai misca , macar la ordin daca nu din proprie vointa .

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod